Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt wrz 05, 2025 10:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Podanie do Bierzmowania. 
Autor Wiadomość

Post Podanie do Bierzmowania.
Witam,
Zagościłam na tym forum ponieważ nie wiem już co mam zrobić. W tym roku przystępuje do sakramentu Bierzmowania, i każdy kto chce przystąpić ma napisać podanie do Biskupa. Z tym niestety mam pewien problem. Ponieważ oddałam już księdzu 2 podania i za każdym razem skreśla mi argumenty które zostały w nim podane. Te argumenty to: "Pragnę być pełnoprawnym członkiem wspólnoty kościoła. Uważam również ze przez sakrament bierzmowania lepiej zrozumie potrzeby i moje obowiązki wobec Kościoła." "Proszę o udzielenie mi tego sakramentu także dlatego, ze chce umocnić swoja wiarę i w pełni uczestniczyć w życiu Kościoła.Pragnę, aby Duch święty umocnił mnie do mężnego postępowania według zasad wiary." Takie argumenty podałam w podaniu. Ksiądz uznał że te argumenty są złe. Już nie wiem co mam tam napisać. Błagam pomóżcie mi.

Wt mar 11, 2008 16:14

Obawiam się, że będziesz musiała w pierwszej kolejności iść do księdza i spytać się dlaczego argumenty są złe, a właściwie co w uzasadnieniu powinno być podane. Może po prostu chce aby to były nie tyle powiedzenie katechizmowych treści ile Twoje rozumienie tego sakramentu...

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Wt mar 11, 2008 17:16
Moderator

No na pewno pierwszy argument jest zły. Bo pełnoprawnym członkiem Kościoła jesteś od momentu chrztu. Więc jest to bezzasadne. Ten sakrament nie jest także "przepustką" do pełnego uczestnictwa w życiu Kościoła- tak w ogóle co przez to rozumiesz? To od Ciebie zależy na ile się w życie Kościoła zaangażujesz- bez bierzmowania też jest to możliwe.

(J 8, 32b)

Wt mar 11, 2008 18:28

Post Re: Podanie do Bierzmowania.
A w której to diecezji trzeba pisać podanie w sprawie bierzmowania?

kakija5 napisał(a):
Już nie wiem co mam tam napisać.

Możesz lekko sparafrazować Katechizm Kościoła Katolickiego.
Cytuj:
1303 Bierzmowanie przynosi zatem wzrost i pogłębienie łaski chrzcielnej:
- zakorzenia nas głębiej w Bożym synostwie, tak że możemy mówić "Abba, Ojcze!" (Rz 8,15);
- ściślej jednoczy nas z Chrystusem;
- pomnaża w nas dary Ducha Świętego;
- udoskonala naszą więź z Kościołem,
- udziela nam, jako prawdziwym świadkom Chrystusa, specjalnej mocy Ducha Świętego do szerzenia i obrony wiary słowem i czynem, do mężnego wyznawania imienia Chrystusa oraz do tego, by nigdy nie wstydzić się Krzyża.

Ciekawe czy jeżeli napiszesz, że chcesz otrzymać powyżej wymienione dary to Twój duszpasterz też to odrzuci? Warto byłoby zapytać go o powody.

zielona_mrówka napisał(a):
Może po prostu chce aby to były nie tyle powiedzenie katechizmowych treści ile Twoje rozumienie tego sakramentu...

Chyba także na tym powinno polegać przygotowanie do przyjęcia sakramentu (bierzmowania czy innych), aby poznać i przyjąć katolicką doktrynę dotyczącą tego sakramentu. Dlatego właśnie warto nauczyć się (najlepiej ze zrozumieniem) "katechizmowych treści". Wymyślanie swojego własnego rozumienia sakramentu to raczej wątpliwa droga dla niedojrzałej młodzieży, która łatwo można doprowadzić do odejścia od ortodoksji i Kościoła.

Wt mar 11, 2008 20:02
No cóż, zawsze można udać się do jego przełożonego, jeśli zauważysz, że bez winy z Twojej strony blokuje Ci drogę do sakramentu...

Wt mar 11, 2008 21:10

Wt mar 11, 2008 21:20
Czy wszędzie jest teraz wymagane pisanie podania do biskupa o dopuszczenie do bierzmowania?
Za moich czasów (1988 r.) niczego takiego się nie robiło.

Wt mar 11, 2008 21:29

Czy wszędzie jest teraz wymagane pisanie podania do biskupa o dopuszczenie do bierzmowania?
Za moich czasów (1988 r.) niczego takiego się nie robiło.

Odpowiem może przez analogię. Ktoś mi kiedyś powiedział, że Panu Bogu nie są potrzebne nasz prośby, bo On doskonale wie czego nam potrzeba, te prośby potrzebne są nam, żebyśmy sobie uświadomili nasze potrzeby.
Z tym podaniem myślę to tak samo - nie jest ono potrzebne biskupowi, ale kandydatom do sakramentu bierzmowania, aby zdali sobie sprawę dlaczego chcą przyjąć ten sakrament, bo niestety czasami jedynym argumentem jest: "żeby dostać trzecie imię" :?

Wt mar 11, 2008 22:42

dzisiaj dałam następne podanie księdzu...oczywiście powiedział ze jest źle...ja już kolejny raz nie będę pisać podania. Powiedziałam mu ze najwyższej biskup odrzuci moje podanie bo moim zdaniem podanie jest dobre. On zaczął na mnie krzyczeć, że on wcale mnie do bierzmowania dopuścić nie musi...To jest chore... Ten ksiądz mnie nie lubi bo sie mu kiedyś sprzeciwiłam...

Śr mar 12, 2008 14:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]