Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 02, 2025 15:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Spowiedź........przedślubna 
Autor Wiadomość

Ślub jest sakramentem, a przyjmowanie go w grzechu ciężkim zawsze jest niegodziwe. Jeśli się planuje taki zabieg... no cóż należałoby się poważnie zastanowić nad własną wiarą. Myślę, że żaden ksiądz by na takie coś nie "poszedł"...

Użytkownik rzadko obecny na forum.

N mar 09, 2008 20:03

A ja życzę Wam powodzenia w realizachi swoich planów małżeńskich, niezaleznie od tego czy będzie to ślub cywilny czy kościelny.
Jesli chodzi o spowiedź, czyli rozdźwięk między Twoim postrzeganiem seksu przedmałżeńskiego (z jedną kochaną przez Ciebie osobą, w wiernym związku partnerskim) a kościelnym zakazem takiegoż seksu... Cóż mogę Ci powiedzieć, mam podobną sytuacje do Ciebie (też mieszkam z partnerem dobrych kilka lat, ślub cywilny za 2,5 miesiąca)... i jestem pewna że nie wyznałabym tego nigdy w życiu jako grzech, a wręcz uznaję za obrazę każdą sugestię, jakoby to grzechem było. Wiem, że niektórzy mogą tak sądzić i niech się stosują do nauki w którą wierzą, ale nie musi to być zaraz wpajane otoczeniu. Dla mnie uważanie seksu z obustronną zgodą, w długim związku, z osobą którą kochamy, za grzech jest więcej niż głupie. Ale to też moje zdanie. Co do tradycji ślubu kościelnego, myślę, że jeśli Wam sumienie na to pozwala (mi/nam by raczej pozwoliło, ale przestałam odczuwać potrzebe w ogóle pojawiania się w kościele, więc zrezygnowaliśmy także z kościelnej formy ślubu), możecie jak najbardziej potraktować ślub kościelny tylko jako "ładną tradycję" a ze spowiedzią postąpić też tak jak uważacie za słuszne. Ale to jak powiedziałam - pozostawiam Waszemu indywidualnemu podejściu (sumieniu? rozsądkowi?) do tej sprawy. Równie dobrze można po cywilnemu i wtedy naprawdę żadnych spowiedzi nie trzeba :)

Śr mar 12, 2008 15:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2