|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Awa
|
 świecenie nagrobkow
dziś na czacie było o sakramentaliach.Mam następujące pytanie jaki sens ma święcenie nowych pomników-nagrobków na cmentarzu?Czemu to ma służyć i komu i w czym pomóc?
Zmarły nie zyje,opatrzony sakramentami ,omodlony mszami.O co wiec chodzi z tym świeceniem?To jakiś egzorcyzm czy jak?Pytam serio?
|
Pn lut 04, 2008 21:34 |
|
|
|
 |
ministerfinansow
|
to kolejny żałosny, wymyślony przez ludzi-księży obrzęd, który z nauczaniem Jezusa nie ma nic wspólnego.
_________________ God is the greatest
|
Pn mar 17, 2008 23:20 |
|
 |
jo_tka
|
Awa, myślę że dokładnie taki sam, jak święcenie mieszkań.
w końcu to pewien rodzaj "mieszkania"...
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Wt mar 18, 2008 9:35 |
|
|
|
 |
ministerfinansow
|
a proszę mi powiedzieć czemu ma służyć święcenie mieszkań ?
Czy Jezus to robił ?
Czy Jezus w swoim nauczaniu choć raz o tym wspomniał ?
Co to wogóle jest woda święcona ?
Obrządki katolickie są niezrozumiałe dla prawdziwych chrześcijan.
_________________ God is the greatest
|
Wt mar 18, 2008 9:44 |
|
 |
jo_tka
|
A ja tylko zwrócę uwagę, że to pytanie nie dotyczy sensu obrzędu święcenia w ogóle, i wszystko co będzie dygresją w tym kierunku będę usuwała. Proszę o zwracanie uwagi na kontekst tematu, bo to, co dotychczas obserwuję na forum z Twojej strony zaczyna mieć wiele wspólnego z trollingiem.
Wszelkie komentarze dotyczące moderacji poproszę na pw lub w dziale moderacja.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Wt mar 18, 2008 9:48 |
|
|
|
 |
Piotr1
|
ministerfinansow napisał(a): a proszę mi powiedzieć czemu ma służyć święcenie mieszkań ? Nie jest to moja broszka, ale wystarczy zajrzeć do Wprowadzenia do rzymskokatolickiego Ordo benedictionis,, które tak mówi o tym, czemu mają służyć błogosławieństwa (poświęcenia) w Kk: Cytuj: (Poprzez obrzęd błogosławieństwa Kościół) Wzywa ludzi do wielbienia Boga, zaprasza do modlitwy o Jego opiekę, zachęca do zasługiwania świętym życiem na Jego miłosierdzie, zanosi prośby o uzyskanie Jego dobrodziejstw, aby sprawy, w intencji których prosi, zakończyły się pomyślnym skutkiem. Błogosławieństwa ustanowione przez Kościół są widzialnymi znakami, przez które "wyraża się i w sposób właściwy poszczególnym znakom urzeczywistnia" 16 uświęcenie ludzi w Chrystusie oraz uwielbienie Boga, które stanowią cel, do jakiego zmierzają wszystkie inne dzieła Kościoła Tak to przynajmniej ma wg Kk wygladać. Cytuj: Czy Jezus to robił ? A nie robił? Cytuj: Czy Jezus w swoim nauczaniu choć raz o tym wspomniał ? O błogosławieniu czy o mieszkaniach. Bo mieszkań w naszym znaczeniu wtedy po prostu jeszcze nie było Cytuj: Co to wogóle jest woda święcona ? Znowu zw wstepu do Ordo benedictionis Cytuj: 25. Widzialne znaki, które często towarzyszą modlitwom, zmierzają przede wszystkim do tego, aby przypomnieć zbawcze działanie Boga, ukazać ścisły związek z głównymi sakramentami Kościoła, a tym samym ożywić wiarę obecnych i pobudzić ich uwagę do uczestnictwa w obrzędzie 33.
26. Najczęściej są stosowane następujące znaki: rozłożenie, podniesienie, złożenie lub nałożenie rąk, znak krzyża, pokropienie wodą święconą, okadzenie. ..... W niektórych obrzędach stosuje się pokropienie wodą święconą. Szafarze powinni wówczas zachęcić wiernych do przypomnienia sobie misterium paschalnego oraz do odnowienia przyrzeczeń chrztu świętego.
|
Wt mar 18, 2008 11:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dokładnie uważam tak jak jotka.
Grób będzie mieszkaniem twojego ciała po śmierci. Dusza wędruje do Boga, a ciało pozostaje na ziemi w oczekiwaniu na zmartwychwstanie (lub wskrzeszenie, ale nie czepiajmy sie nazewnictwa  ).
Człowiek składa sie z ciała i duszy. Dlatego też zmarłym należy sie wielki szacunek. Nie jest istotne czy będzie to trumna z rozkładajacym sie ciałem, czy urna z prochami. To są doczesne szczątki człowieka, kjtórego "mieszkaniem" staje się grób.
Nie widze więc niczego niewłaściwego w święceniu grobów (nagrobków). Zresztą nagrobek to nasz hołd pamięci o zmarłym, wyraz miłości i tęsknoty za nim.
Niekoniecznie musi być z czarnego marmuru, wystarczy zwykły granitowy lub nawet z drewna. Ważne by był odwiedzany i by na nim były kwiaty i znicze.
Wielkim smutkiem mnie zawsze napełniają opuszczone groby. Zarośnięte, brudne. Szczególnie w świeto Wszystkich Świętych. Gdy byłem mały, mama zawsze dawała mi znicz by na takim grobie zaświecić. Czułem wtedy, że robię cos dobrego. Dzisiaj robię to sam i widzę, że wielu ludzi postepuje podobnie. Rozumiem, że dla wielu może to być prymitywne myślenie, ale taki opuszczony grób poprzez to jedno światełko staje się żywszy i piękniejszy, a kto w nim leży to już nie jest istotne.
Sory za dygresję
Święcimy: krzyzyki, medaliki, obrazki ze świetymi, książeczki do nabożeństwa. Dlaczego więc nagrobki (coś co każdy dostanie, a przynajmniej grób to na pewno) nie maja być pobłogosławione i pokropione świeconą wodą?
|
Wt mar 18, 2008 14:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zpomniałem o najwązniejszym argumencie!
Ciało to Świątynia Ducha Św. Tak więc miejsce gdzie to ciało spocznie powinno być w jakiś sposób uświęcone. I to jest chyba najważniejszy argument za pokropieniem nagrobka.
|
Wt mar 18, 2008 14:46 |
|
 |
Spragniony
|
ale swiecenie grobow jest bezsensowne, gdyz czlowiek nei zyje, NIE MA GO. jego ducha zabiera Bóg, i czlowiek zmartwychwstanie na sad ostateczny.
|
Wt mar 18, 2008 20:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Spragniony napisał(a): ale swiecenie grobow jest bezsensowne, gdyz czlowiek nei zyje, NIE MA GO. jego ducha zabiera Bóg, i czlowiek zmartwychwstanie na sad ostateczny.
Tak myślisz? To po co składano ciało Jezusa do grobu? Przecież zgodnie z twoja teoria Go nie było.
Przeczytałeś mój ostatni post? Jeżeli nie, to przeczytaj.
|
Wt mar 18, 2008 21:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Czy Jezus to robił ? Czy Jezus w swoim nauczaniu choć raz o tym wspomniał ? Co to wogóle jest woda święcona ? Obrządki katolickie są niezrozumiałe dla prawdziwych chrześcijan.
Czy Jezus prał w pralce ?
Czy Jezus się szczepił ?
Czy Jezus chodził do szkoły ?
Czy Jezus miał komputer z dostepem do netu?
Czy Jezus jadł pizze ?
Czy Jezus miał komórkę ?
Czy Jezus jeździł autem ?
Czy Jezus ...?

|
Wt mar 18, 2008 22:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Czy Jezus jadł pizze ?
Resztę bym przełknął, ale braku pizzy współczuję z całego serca