Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 02, 2025 15:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Co mam zrobić? 
Autor Wiadomość

Post Co mam zrobić?
Nie wiem juz co mam robić... Byłem dzisiaj u spowiedzi wyspowiadac sie. Wszystko ok. Teraz mam 17 lat lecz przed bierzmowaniem (15-16 lat) też dochodziło, że popełniałem ten grzech(masturbacja) i niestety sie z niego nie spowiadałem a przyjmowałem komunie świętą. Wyspowiadałem sie z niego dopiero podczas spowiedzi przed Bierzmowaniem jednak teraz mam wątpliwości bo przeciez skoro wczesniej sie z tego nie spowiadałem(nie wiem juz sam dlaczego: troche sie bałem, troche myslalem ze jest to normalne zachowanie dojrzewającego młodzieńca) to przyjmowałem komunie po swietokracku wiec spowiadajc sie przed bierzmowaniem nie wyznalem tego grzechu. Czy to znaczy, że moj sakrament bierzmowania jest nieważny? :( Błagam powiedzcie co mam robić... byłem wtedy młody, jeszcze niedojrzały pod wzgledem religii. Teraz od jakiegoś czasu cały czas o tym rozmyślam...

So mar 22, 2008 13:57

Co najwyżej mógłbyś go przyjąć niegodziwie gdybyś miał na sumieniu jakiś grzech ciężki. Gdybyś.

Trzeba by było się zastanowić nad tym "gdybyś". Oczywiście pamiętaj, że forum to nie jest konfesjonał możemy Ci najwyżej dać ogólne wskazania jednak wszystkie swoje wątpliwości powinieneś wyjaśniać w konfesjonale (przy najbliższej spowiedzi, nie musisz już teraz zaraz pędzić).

Po pierwsze przed bierzmowaniem wyspowiadałeś się z tego grzechu i ze wszystkich pozostałych jakie pamiętałeś, dostałeś ważne rozgrzeszenie.

Po drugie nie spowiadałeś się z tego grzechu wcześniej bo... tutaj musisz sobie szczerze odpowiedzieć czy miałeś świadomość, że to grzech, czy wiedziałeś jakiego ciężaru to grzech, oraz co tak naprawdę sprawiło, że go nie wyznawałeś - odpowiedz szczerze sobie, nie nam na forum.

Po trzecie skoro masz wątpliwości, które do Ciebie wróciły a dotyczą grzechu ciężkiego wypadałoby rozwiązać tę sprawę raz na zawsze w konfesjonale. Przy najbliższej spowiedzi przedstaw kapłanowi sprawę tak jak tutaj na forum uzupełniając ją o odpowiedzi na powyższe pytania.

Po czwarte więcej na forum zrobić nie możemy, nie możesz od nas oczekiwać że zawyrokujemy czy to grzech czy też nie i możesz sobie sprawę odpuścić. A nawet jeśli ktoś by się odważył to taka odpowiedź nie da Ci pokoju serca.

Pozdrawiam i życzę nie bania się stanięcia w Prawdzie :)

Użytkownik rzadko obecny na forum.

So mar 22, 2008 14:20

A gdyby sie okazało, że jednak wiedziałem wtedy mając 15 lat, że jest to grzech cięzki ale poprostu bałem sie wyspowiadać i dopiero przy bierzmowaniu sie z niego wyspowiadałem to czy będe musiał powtarzać bierzmowanie czy własnie to jest wtedy przypadek Bierzmowania przyjętego niegodziwie?

So mar 22, 2008 14:36

Twoje bierzmowanie na pewno jest ważne więc nie będziesz musiał go powtarzać. A resztę "załatwisz" przy następnej spowiedzi :)

Pozdrawiam :)

Użytkownik rzadko obecny na forum.

So mar 22, 2008 16:10

I na prawdę nie warto się bać. Spowiadasz sie przecież Miłosiernemu Bogu, a ksiądz jest tu tylko pośrednikiem... I na pewno nie zrobią na nim wrażenia Twoje grzechy... A jeśli faktycznie masz wątpliwości i wyrzuty sumienia, to na prawdę najlepiej je rozwiązać w konfesjonale :)

Wt mar 25, 2008 22:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]