Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N wrz 07, 2025 10:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Dobra spowiedź? 
Autor Wiadomość

Post Dobra spowiedź?
Kiedyś zastanawiałem się czy jeden z moich grzechów jest ciężki czy nie, ale to było raczej na zasadzie nie chce, żeby był ciężki i nie wyznałem go przy spowiedzi. Przystąpiłem też wtedy do komunii, ale w końcu stwierdziłem, że ten grzech jest jednak ciężki i muszę się z niego wyspowiadać i w dodatku dodać, że wyspowiadałem się fałszywie. Tak, też zrobiłem z tym, że mówiąc "wyspowiadałem się fałszywie" chodziło mi także o to, że przystąpiłem niegodnie do komunii, lecz tego nie dodałem, ale nie na zasadzie, że nie chciałem, po prostu wydawało mi się, że to wystarczy.

Ale gdy sobie o tym przypadkiem przypomniałem, zastanawiam się czy powiedziałem wtedy wszystko i czy przy kolejnej spowiedzi nie powinienem dodać, że przystąpiłem niegodnie do komunii.

N lis 23, 2008 22:18

Nie wiem, czy forumowicze się ze mną zgodzą, ale ponieważ jest to już kolejny tego rodzaju temat, chciałbym coś poradzić: naprawdę proszę przed przystąpieniem do sakramentu Spowiedzi nie tracić czasu na deliberowanie, czy grzech był ciężki czy nie. Nie wiem, czy ten podział nie jest na katechezach tłumaczony sztucznie, i tak samo sztucznie, czysto legalistycznie, jest przyjmowany przez wiernych, i stąd problemy. Jeżeli masz wątpliwości, czy grzech był ciężki czy nie, to się nad tym nie zastanawiaj, tylko po prostu go wyznaj, i już. Spowiedź nie jest procesem sądowym. Św. Paweł pisał: " Sumienie nie wyrzuca mi wprawdzie niczego, ale to mnie jeszcze nie usprawiedliwia. Pan jest moim sędzią " ( 1 Kor 4, 4 ). A już co dopiero, kiedy sumienie właśnie coś mi wyrzuca ! To naprawdę nie jest dobry moment na usprawiedliwianie się przed samym sobą, że " to przecież nie był grzech ciężki ". Sam, jak pokazuje Twój post, orientujesz się teraz, że tego rodzaju deliberacje nic Ci nie dały, a tylko wzbudziły kolejne wątpliwości.

A więc, jeżeli zastanawiasz się, czy powinieneś to dodać czy nie, to już samo to znaczy, że powinieneś. I zrób to, a nie przeprowadzaj prawniczych egzegez przepisów kościelnych, bo potem znowu będziesz mieć problem.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn lis 24, 2008 12:41

Oczywiście należy uważać, żeby nie popaść w skrupulanctwo, ale jak najbardziej zgadzam się z Johnnym. Odpowiedz sobie na pytanie: co jest łatwiejsze i lepsze:
1) ryzykowne, a przede wszystkim długotrwałe i uciążliwe zastanawianie się nad tym czy to jest grzech ciężki czy nie

czy może

2)pójście do spowiedzi, w której Bóg Ci wybaczy grzechy i oczyści

Po drugie, zalecane (choć nie wymagane) jest wymienianie na spowiedzi także grzechów powszednich - dzięki temu może unikniesz wielu takich problemów z zastanawianiem się nad ciężarem grzechu.

Po trzecie, jak już się wyspowiadasz, to poczytaj trochę na temat rozróżniania: grzech ciężki/powszedni. Ale zrób to jak już się wyspowiadasz.

PS. Dzięki Johnny99, Twój post pomógł mi coś sobie uświadomić :)

Pn lis 24, 2008 13:00
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]