Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn wrz 08, 2025 11:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 ślub kościelny 
Autor Wiadomość

Post ślub kościelny
Witam :)

Jestem z parafii hmmm... np 1 , narzeczona z 2 , a chcemy wziąć ślub w parafii 3. a tymczasowo mieszkamy w miejscowosci 4
Z tego co sie dowiedzieliśmy są 2 sposoby.
a. pisemna zgoda którejś z parafii 1/2
b. licencja.

Chcieliśmy zrobić licencje w parafii "pana młodego" (1) lecz proboszcz odmówił. kazał pójść do parafii "panny młodej" (2). Ale tam nie możemy z powodów dużej odległośći miedzy parafia a miejscem gdzie aktualnie mieszkamy.
Co w tej sytuacji zrobic?
czy sa jakiej sposoby zeby zrobic licencje lub "cos innego" co pomoże to załatwić?

kurs przed małżeński można chyba wszedzie zrobic . moze jakis sposob zeby załatwic to w 4 ??

zamotałem troche :) ale moze zrozumiecie o co mi chodzi :P

Pt lis 06, 2009 21:09
Moderator

Kurs można zrobić gdziekolwiek.

Chciałbym tylko powiedzieć, że jeśli to tymczasowe mieszkanie jest dłuższe niż trzy miesiące, to parafia w miejscowości 4 jest waszą parafią tymczasową i tamtejszy proboszcz też może wydać zgodę na zawarcie małżeństwa w parafii 3.

(J 8, 32b)

Pt lis 06, 2009 22:16

licencja na udzielenie ślubu / tak mi powiedzial proboszcz 3 . ze naszym slubem moga zarzadzac tylko proboszcze z 1 lub 2 i tylko oni moga wystawic taka licencje bo bez niej proboszcz 3 nie ma prawa udzielac nam slubu ..

zgoda z tymczasowej "naszej
parafii 4 ....
ale czy parafia ta moze przeprowadzic z nimi te "wszystki nauki itp potrzebne rzeczy" umożliwiające wzięcie ślubu w 3 ??

Pt lis 06, 2009 22:30
Moderator

To nie licencja, tylko delegacja chyba... Wówczas byłoby to jasne.
Ale sprawa jest taka, że nie musicie brać ślubu w parafii z której pochodzicie, czy mieszkacie, ale potrzebna jest zgoda ordynariusza lub proboszcza. Kodeks Prawa Kanonicznego podaje:
Cytuj:
Kan. 1115 - Małżeństwa winny być zawierane w parafii, gdzie przynajmniej jedno z nupturientów posiada stałe albo tymczasowe zamieszkanie lub miesięczny pobyt; gdy zaś chodzi o tułaczy, w parafii, gdzie aktualnie przebywają. Za zezwoleniem własnego ordynariusza albo własnego proboszcza, wolno małżeństwo zawrzeć gdzie indziej.

A waszym proboszczem jest:
1. Proboszcz miejsca, skąd pochodzicie (każdy ze swojej miejscowości), jeśli nie postanowiliście, że już tam nie zamierzacie wracać (np. ja pochodzę ze Wschowy; teraz studiuję w Szczecinie; ale już postanowiłem, że nie mam zamiaru do Wschowy wracać po studiach; wówczas proboszcz ze Wschowy nie jest już moim proboszczem, mimo, że tam mam cały czas stałe zameldowanie - w Kościele nie ma czegoś takiego jak zameldowanie, jest tylko zamieszkanie)
2. Proboszcz miejsca, gdzie obecnie mieszkacie.
Proboszczów można mieć kilku.
I każdy z tych proboszczów może wydać zarówno pozwolenie na przyjęcie sakramentu małżeństwa w innej parafii, jak też przeprowadzić badanie przedślubne (czyli spisać protokół przedślubny).

Zatem jeśli Wy nie zamierzacie wracać do swoich rodzinnych miejscowości (bo np. tam nie ma dla Was 'perspektyw' na przyszłość) to wówczas nie tylko, że nie musicie załatwiać tych formalności w tamtejszej parafii, ale wręcz nie możecie, bo to już nie jest Wasza parafia...

(J 8, 32b)

So lis 07, 2009 9:23

Cytuj:
1. ślub poza swoją parafią:

* Protokół spisuje się w parafii narzeczonego lub narzeczonej lub za pisemną zgodą ks. proboszcza narzeczonego lub narzeczonej, w parafii gdzie będzie odbywał się ślub.
* W wypadku, gdy protokół spisywany jest w parafii narzeczonego lub narzeczonej a ślub odbywa się w innej parafii wtedy, potrzebna jest licencja do pobłogosławienia ślubu.
* Czasem ślub odbywa się w kościele, który nie jest kościołem parafialnym, lecz np. zakonnym, wtedy licencja jest przekazywana od parafii spisującej protokół do parafii na terenie, której znajduje się ten kościół. I ta parafia dopiero wystawia licencję do tego kościoła.
* Licencję między parafiami przenoszą zainteresowani narzeczeni. Wraz z licencją zabierają także 3 egzemplarze dokumentu z USC, stwierdzające stan wolny narzeczonych.

http://www.wdr.diecezja.pl/index.php?page=7

So lis 07, 2009 10:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]