|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
Kiedy staje to się grzechem?
Autor |
Wiadomość |
makak
|
 Kiedy staje to się grzechem?
Witam. Mam pytanie. Kiedy można powiedzieć że oglądanie zdjęć kobiet jest grzechem. Bo np. jak ja zobaczę zdjęcia kobiet np. w bikini, oglądam je ale nie robię tego po to aby się podniecić i nie podniecam się przy tym to czy można to uznać za grzech? Po prostu patrze na to zdjęcie jak na normalną kobietę i tyle. Ja uważam że to nie grzech ale jak wy sądzicie inaczej to proszę poprawcie mnie!
|
Pn paź 19, 2009 19:58 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Kiedy zaczynasz pożądać te kobiety:
Cytuj: Słyszeliście, że powiedziano: Nie cudzołóż! A Ja wam powiadam: Każdy, kto pożądliwie patrzy na kobietę, już się w swoim sercu dopuścił z nią cudzołóstwa.
(Mt 5, 27-28 )
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
Ostatnio edytowano Pn paź 19, 2009 20:20 przez szumi, łącznie edytowano 1 raz
|
Pn paź 19, 2009 20:16 |
|
 |
BladzacyAniolek
|
Hmmm... Skoro nie wzbudza to w Tobie podniecenia to grzechem chyba nie jest.
Tak sądzę. Ale mogę się mylić.
_________________ My Savior loves. My Savior lives. My Savior's always there for me. My God he was. My God he is. My God he's always gonna be.
|
Pn paź 19, 2009 20:18 |
|
|
|
 |
WIST
|
Według mnie bardzo dobrze myślisz makak. Jak napisał szumi, Jezus tutaj wszystko wyjaśnił. Natomiast no to jest zawsze Twoja ocena, jakie masz intencej. Trudno nazwać grzechem coś na co nie masz wpływu (plakata, bilbord) i co w tej danej chwili nie ma Ciebie wpływu (skąpo ubrana kobieta). Pozatym kontrolujesz swoje myśli, albo nie dopuszczasz tych grzesznych, albo poprostu przestajesz patrzyć.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Pn paź 19, 2009 20:25 |
|
 |
kastor
|
 Re: Kiedy staje to się grzechem?
Jeśli umiesz oglądać kobiety w bikini wzrokiem tak czystym jak patrząc na bawiące się dziecko to radzę udać się seksuologa  . A tak poważniej...
Rozumiem, że robisz to dla przyjemności (seksualnej?)? Myślę, że szumi cytując Ewangelię udzielił Ci najlepszej odpowiedzi.
pozdrawiam 
_________________ O Tobie mówi serce moje;
szukaj Jego oblicza...
|
Pn paź 19, 2009 21:22 |
|
|
|
 |
tilla
|
No więc właśnie - najważniejsze są intencje z jakimi to robisz.
Po co?
Jeżeli celowo oglądasz te zdjęcia, żeby się pobudzić, nawet jedynie w myślach, nie dopuszczając żadnych czynów - to już jest to grzech.
Jeżeli nawet przypadkowo natrafisz na jakieś zdjęcia skąpo ubranych kobiet, a pojawi się w Tobie jakieś podniecenie (co nie jest niczym nienormalnym  ) - to też pytanie co z tym dalej zrobisz? Czy podtrzymujesz w sobie te myśli, czy też nie dajesz im w sobie zagościć na długo, przepuszczasz je przez głowę i zajmujesz się czymś innym?
pomyśl, rozważ... 
|
Wt paź 20, 2009 13:46 |
|
 |
makak
|
miałem na myśli np. to że jak wchodzę na onet czasami zaglądam na zakładkę magiel. i tam czasami są zdjęcia jakichś pięknych kobiet ale to nie budzi we mnie żadnych myśli grzesznych ani podniecenia. (to nie żaden "stan chorobowy" że tak powiem) tylko po prostu staram sie unikać takich sytuacji w których bym się podniecał  Jeżeli kogoś swoją wypowiedzią może uraziłem to szczerze przepraszam
|
Wt paź 20, 2009 14:19 |
|
 |
makak
|
może źle to trochę ująłem: unikam sytuacji w których bym się niepotrzebnie podniecał
|
Wt paź 20, 2009 14:58 |
|
 |
kastor
|
Makaku, a która z Twoich wypowiedzi miałaby kogoś urazić? Chyba, że mówisz o jakimś innym temacie  .
Gdybyś miał żonę to myślę, że było by nie fair oglądać się za innymi kobietami. Owszem są panie, które pozwalają swoim mężczyznom nawet na przeglądanie playboya, ale podejrzewam, że w sercu chciałby być porządane tak jak owe niewiasty z gazet. Ja bym wolał kochać tylko tę jedną i jej uroda by mi wystarczała  .
Jeśli nie masz żony to rozumiem, że chcesz mieć. Tyle, że dziewczyny z onetu za Ciebie nie wyjdą od samego oglądania ich zdjęć. Całe to przeglądanie kompletnie niczemu nie służy, a tylko wzbudza Twoje wątpliwości. Chciałbyś móc patrzeć na taką kobietę bez wyrzutów sumienia to poświęć swój czas na kurs podrywania. I jeszcze jedno; jak się naoglądasz takich idealnych co to nad nimi ekipa stylistów przez pół dnia pracuje to możesz przegapić niebrzydszą sąsiadkę, koleżankę, która w przeciwieństwie do tych internetowych będzie prawdziwa.
ps. i co znaczy owo "niepotrzebnie"?
coś nam tu chyba kręcisz...
pozdrawiam 
_________________ O Tobie mówi serce moje;
szukaj Jego oblicza...
|
Wt paź 20, 2009 15:05 |
|
 |
makak
|
nic nie kręcę. Żony jeszcze nie mama i narazie nie zamierzam mieć bo mam 16 lat  Piszę bo mam wątpliwości i chciałbym je w pewien sposób rozwiać
|
Wt paź 20, 2009 19:50 |
|
 |
Bartosz990
|
Powiedz, po co oglądasz zdjęcia kobiet, np w bikini ?
Jeśli kupujesz jakieś gazety czy katalogi, w których są zdjęcia kobiet np. w strojach kąpielowych i oglądasz je - to nie robisz tego "po nic".
Inaczej ma się sprawa jeśli chodzi np. o bilboardy, które dziś beszczelnie atakują nas lubieżnicami.
Więc powiedz - dlaczego i w jakiej sytuacji je oglądasz?
_________________ "Jeśli nie wierzysz w piekło, uwierzysz kiedy się w nim znajdziesz" - św. Ojciec Pio.
"Twoje serce jest wolne. Musisz tylko znaleźć siłę, by podążać za nim" Braveheart
John Eldredge - Dzikie serce...
|
N paź 25, 2009 21:38 |
|
 |
makak
|
spytałem o to księdza gdy byłem u spowiedzi i odpowiedział mi że jest to grzechem jeżeli prowadzi do czynów nieskromnych bądź powoduje myśli nieczyste.
|
So lis 14, 2009 21:34 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
|