|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
chrzest mojej osoby i uprzednie przygotowanie sie do niego.
Autor |
Wiadomość |
Denali6194
|
 chrzest mojej osoby i uprzednie przygotowanie sie do niego.
Witam. Mam 20 lat i jestem na drodze do wybrania sobie wiary. Rodzice dali mi taka mozliwosc nie chrzczac mnie, za co im jestem niezmiernie wdzieczna. Myslalam na ten temat wiele, szczegolnie jesli chodzi o wiare, z ktora moge sie najbardziej utozsamic. Moj wybor padl na prawoslawie. Czesc mojej rodziny mieszkajacej w Bulgarii bardzo sobie chwali zarowno atmosfere jak i podejscie do samej istoty tegoz wyznania. Wczesniej myslalam o przynaleznosci do Kosciola Rzymsko-katolickiego, jednak nie potrafie jej zrozumiec na tyle, aby zyc zgodnie z jej zasadami.
Dlatego wychodze z pytaniem, czy ja, osoba dorosla, bez zadnych mozliwych chrzestnych moge sie ochrzic w Kosciele Prawoslawnym? Mieszkam w Trojmiescie. Czy Katolik moze wziac slub koscielny z osoba z K. Prawoslawnego?
Chcialabym prosic rowniez o rade co do doboru poradnikow lub ksiazek nt. prawoslawia. Przebiegu liturgii, praw, kalendarza itp. Chce podejsc do tego tematu dojrzale, aby nie robic czegos pochopnie.
Za kazda odpowiedz szczerze dziekuje (:
|
Śr gru 30, 2009 17:10 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
 Re: chrzest mojej osoby i uprzednie przygotowanie sie do niego.
Myślę, że więcej kompetentnych osób znajdziesz tutaj: http://prawoslawie.fora.pl/Pozdrawiam.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr gru 30, 2009 17:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: chrzest mojej osoby i uprzednie przygotowanie sie do niego.
|
Śr gru 30, 2009 18:51 |
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
|