|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
Czy kapłan może odmówić udzielenia komunii Św?
Autor |
Wiadomość |
Arkantos
|
 Czy kapłan może odmówić udzielenia komunii Św?
j.w. Dodam, że jestem ministrantem i dziś, w trakcie Mszy zostałem pominięty w Komunii Św. gdyż nie zgodziłem się z decyzją przełożonego.
EDIT: Jestem liturgistą, znam prawo kanoniczne, etc. i zapewniam, że nie jestem ekskomunikowany, nie żyję w żadnym związku ani tym podobne.
|
So mar 20, 2010 20:45 |
|
|
|
 |
kawa
|
 Re: Czy kapłan może odmówić udzielenia komunii Św?
Skoro znasz przepisy prawnokanoniczne i liturgiczne, to po co nas pytasz? Chcesz się wyżalić? Sprawę najlepiej wyjaśnić z księdzem, który odmówił Ci Komunii, jeśli to nie pomoże- z jego przełożonym.
|
So mar 20, 2010 21:18 |
|
 |
djdomin
|
Zależy też, jaką decyzją... Generalnie przełożonych winno się słuchać, a zatem... świadome ignorowanie decyzji przełożonych w specjalnych sytuacjach może być grzechem ciężkim.
_________________ Dominik Jan Domin
|
So mar 20, 2010 22:05 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Pytanie brzmi: jakiego przełożonego, jako ministrant? Jakiegoś animatora? 'Prezesa'? Księdza opiekuna LSO? Proboszcza?
Idź porozmawiaj i wyjaśnij. Bo coś czuję, że żalisz się na forum, a rozmowy w tym kapłanem nie było...
A odpowiadając na pytanie zawarte w tytule: Tak, może (w określonych przypadkach).
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So mar 20, 2010 22:10 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|