Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 10, 2025 10:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Rachunek Sumienia przed Spowiedzią Generalną. 
Autor Wiadomość

Post Re: Rachunek Sumienia przed Spowiedzią Generalną.
Dzisiaj zdałem sobie sprawe że za jeden grzech wogólę nie żałuje i nie postanawiam poprawy chodzi o nie uczenie się do szkoły i byle jakie odrabianie lekcji.Po prostu nie zamierzam tracić czasu na takie rzeczy wiem że jestem leniwy ale mogę myć naczynia itp ale o uczeniu się żeczy które wogóle mnie nie obchodzą nie ma mowy.Zresztą ogólnie oceny mało mnie interesują jak się ucze i odrabiam lekcje to tylko po to zeby nie mieć grzechu lenistwa.

Pt mar 26, 2010 15:33

Wielkopolanin napisał(a):
jak się ucze i odrabiam lekcje to tylko po to zeby nie mieć grzechu lenistwa

Nie olewasz totalnie nauki. A więc jakaś poprawa jest. :) Ja myślę, że nieważne jest w jakim celu coś robimy, ważne jest to, że jednak jakieś dobro z tego wynika. Nie interesują Cię oceny, ok, ale z tego co napisałeś odrabiasz lekcje, niechętnie, ale coś tam robisz, a więc można to uznać za poprawę. Chodzisz też do szkoły.
I nie ma takiej osoby na świecie, która by lubiła wszystkiego się uczyć. Każdy ma swoje upodobania. Ja pewnych rzeczy też nie lubię, ale robię to bo muszę, i szczerze mówiąc też mi nie zależy na stopniach, średniej itd.

Brak chęci nauki nie jest jeszcze grzechem ciężkim.
Proponuję przeczytać sobie ten o to artykuł: http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TM ... istwo.html

Myślę, że ten grzech lenistwa bardziej się tyczy sfery duchowej, dlatego uznawany jest za jeden z grzechów głównych.

Cytuj:
„Znużenie lub lenistwo duchowe posuwa się do odrzucenia radości pochodzącej od Boga i do odrazy wobec dobra Bożego” (KKK 2094). Kiedy nie ma miłości, zrobienie czegoś dla Boga – a także dla drugiego człowieka – staje się wyłącznie uciążliwym ciężarem, przykrą koniecznością. Czynienie dobra męczy złego człowieka. Brak miłości do Boga ujawnia się między innymi w niechęci do czynienia czegoś z myślą o Nim i dla Niego.

Pn mar 29, 2010 13:04

Ogólnie to ja nie mam czasu na lekcję.Ale mam taki problem bo kiedyś mówiłem być może przyżekałem Bogu że jak coś się stanie to będe sie modlił 45minut przez 2 tygodnie.To o co prosiłem stało się a ja doszłem do wniosku że nie uda mi się zrobić tego co powiedziałem i nie modliłem się tak długo. To było w pażdzierniku 2008 a ja w poprzednią Niedziele doszłem do wniosku że jeśli tego nie odmówiłem to muszę to zrobić teraz i robię ale np.wczoraj było to głównie "odklepywanie".

Pn mar 29, 2010 14:51

Wielkopolanin

Znajdź sobie stałego spowiednika i stosuj się do jego poleceń. Także jeśli Ci zakaże pewnych praktyk. Na razie zaczynasz się plątać coraz głębiej. Węzłów gordyjskich się nie rozplątuje, je się przecina.

Pn mar 29, 2010 15:09

Cytuj:
doszłem do wniosku że nie uda mi się zrobić tego co powiedziałem i nie modliłem się tak długo.
(...)muszę to zrobić teraz i robię ale np.wczoraj było to głównie "odklepywanie".
1.Nie powinieneś podchodzić do modliwy, "bo muszę", tylko dlatego że chcesz i potrzebujesz.
2.Moim zdaniem postawiłeś sobie nierealnie wysoko poprzeczkę.
Rozłóż sobie modlitwę np. na 3 etapy: 15min rano, 20min w ciągu dnia (np. różaniec albo koronka) i 10min wieczorem.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn mar 29, 2010 17:14

Postawiłem sobie poprzeczkę wysoko no ale gdy tak bardzo się czegoś chce to póżniej tak to jest. Nie rozkładam tego bo rano i tak się modlę i póżniej też a to musi być wieczorem i mam problem bo w Sobotę Rezerurekcja zaczyna się o 21:00 a ja muszę to zmówić przed północom a chyba nie zdąże na 23:15.

Pn mar 29, 2010 20:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2