|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
nieidealna
|
 spowiedź a Komunia.
planuje pójść do spowiedzi, bo jakoś ostatnio jakoś zaczynam 'spadać w dół'.. dziś akurat zaczyna się spowiedź przed pierwszym piątkiem i tu moje pytanie.. czy jeżeli pójdę dziś do spowiedzi, a w piątek nie będę uczestniczyła we Mszy Św., a co za tym idzie -> nie przyjmę w piątek Komunii, ale w niedziele, to czy moja spowiedź będzie ważna.?
|
Śr sie 04, 2010 14:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Spowiedź i komunia to dwa różne sakramenty.
|
Śr sie 04, 2010 14:39 |
|
 |
nieidealna
|
 Re: spowiedź a Komunia.
no tak wiem.. ale jednak ta spowiedź jest nazywana u nas pierwszopiątkową.. ale ja chce do niej przystąpić nie ze względu na zbliżający się pierwszy piątek, ale z potrzeby serca. boje się, że w niedziele mogłabym nie zdążyć się wyspowiadać, bo dość dużo osób przystępuje do spowiedzi wtedy. stąd moje pytanie, czy spowiedź będzie ważna bez Komunii w I piątek.
|
Śr sie 04, 2010 14:42 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Spowiedź jest ważna bez względu na komunię. Jedno to Sakrament Pojednania, drugie Sakrament Eucharystii. Nie można przystąpić do komunii bez ważnej spowiedzi, ale można odbyć ważną spowiedź bez komunii.
|
Śr sie 04, 2010 14:44 |
|
 |
nieidealna
|
 Re: spowiedź a Komunia.
ok. dziękuje za odpowiedź.
|
Śr sie 04, 2010 14:45 |
|
|