|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 2 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
cortx11
|
 Waznosc spowiedzi
Ostatnio kiedy byłem na mszy przypomniała mi się sytuacja co do której zaczalem miec pewne wyrzuty sumienia. Postanowiłem więc pojsc do spowiedzi i zadać pytanie czy był to grzech ciężki czy nie (byc moze zrobiłem się ostatnio jakis przewrazliowiony). Spowiednik nie był jednak w stanie udzielic jednoznacznej odpowiedzi. Powiedział tylko, ze grzech jest swiadomym i dobrowolnym przekroczeniem przykazan i sam muszę to ocenic. Na co ja, że nie potrafię tego rozstrzygnąć w tym momencie. Dokonczyłem spowiedz i poprosiłem o rozgrzeszenie. Teraz moje pytanie czy taka spowiedź jest wazna nawet jesli juz po spowiedzi skłaniam się ku temu że raczej popełniłem wtedy grzech cięzki?
|
So sie 07, 2010 9:28 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
 Re: Waznosc spowiedzi
Jeśli masz wątpliwości, co do dobrowolności i świadomości popełnionego grzechu, to nie był to grzech śmiertelny... On wymaga pełnej świadomości i dobrowolności (i odpowiedniej ciężkości materii).
Jeśli uważasz, że był to grzech śmiertelny, to idź do spowiedzi i go wyznaj.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So sie 07, 2010 10:09 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 2 ] |
|