Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 03, 2025 2:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
 Zboczony ksiądz?? - Spowiedź 
Autor Wiadomość

Post Re:
Teresse napisał(a):
Faza cyklu ma znaczenie jeśli użyliście środków antykoncepcyjnych- które działają także antynidacyjnie, poronnie...

Gdyz wtedy mogło dojsc do zniszczenia życia, które powstało...

Obecnie większosc tabletek ma działanie antynidacyjne...

ale kolega powiedział ze użyli prezerwatyw a nie tabletek. prezerwatywy nie działają poronnie..... i mysle ze pytanie o dni płodne było tu zbędne.

Śr paź 27, 2010 19:14

Post Re: Zboczony ksiądz?? - Spowiedź
Drogi bracie xeloreu
Nie czytaj dalej tych podpowiedzi bo szybko wylądujesz w psychiatryku. Postępuj według swojej woli, bo masz ją wolną.

Cz paź 28, 2010 5:28

Moje zdanie na ten temat:)
Po pierwsze nie możemy zakładać nieszczerych intencji czy braku żalu u Xeloreu, nie mamy do tego prawa ani podstaw. Ksiądz do którego przychodzi człowiek się spowiadać też powinien zawsze zakładać jego dobrą wolę i chęc poprawy. Może oczywiście zapytać "czy żałujesz szczerze? czy chcesz to zmienic?" i może tu wywiązać się budująca rozmowa...
Xeloreu precyzyjnie określił grzech moim zdaniem. Nieprecyzyjnie to opowiadał mi jeden ksiądz że raz usłyszał w konfesjonale "no wie ksiądz , i jeszcze TO" :-) to jest owszem nieprecyzyjne. Jeśli ktoś spowiada się że "współżył ze swoją dziewczyną i użył prezerwatywy" to jest bardzo precyzyjne. I pytania o techniczne szczegóły mogą słusznie wydawać się niezdrowe.
Inną wage ma współzycie pary narzeczonych, inną jeśli ktoś puścił się z małolatą poznaną na dyskotece. To pokazuje pewien obraz człowieka. Więc pytanie "czy planujecie ślub", "czy gdyby jednak zaszła w ciążę przyjelibyście to dziecko" , "czy myśleliście i rozmawailiście o takiej ewentualności" są jak najbardziej sensowne i pomocna dla obu stron.
Ksiądz siadając w konfesjonale ma bardzo odpowiedzialne zadanie, poza udzielaniem sakramentu powinien moim zdaniem podjąć się roli doradcy, przyjaciela, nie oskarżyciela. Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień :-) Dobra spowiedź to taka która pomoże na przyszłośc nie powtarzać podobnego grzechu, w której spowiednik doradzi jak radzić sobie z pokusami.
Spotykałam różnych spowiedników, bardzo życzliwych i pomocnych (i odchodziłam naprawdę podbudowana i zmotywowana to zmian w życiu) , takich którzy tylko "3 zdrowaś i puk puk" :) ale raz pamiętam taką nieprzyjemną spowiedź która pomimo że to wiele lat temu jakoś mi utkwiła... miałam wtedy taki trudny problem w życiu i wielkie opory żeby o tym bądź co bądź obcemu człowiekowi mówić. I po długich przemysleniach, po modlitwie, decyzji że przyszła pora na zmiany poszłam z tym do spowiedzi i...... i ksiądz mnie tak własnie potraktował z buta. Niesprawiedliwie, oskarżająco, z założenia że mam wszystko gdzieś i napewno nic nie chce zmienić :( nic bardziej mylnego. Pójście do tej spowiedzi wiele mnie wtedy kosztowało. A ksiądz może bardzo się pomylić w ocenie intencji spowiadającej się osoby, w końcu jej nie zna. Byłam już na tyle dojrzała i miałam tyle dystansu że jeden ksiadz nie był mnie w stanie zniechęcić do spowiedzi wogóle, ale do dziś pamiętam tamten niesmak.
To nie problem wyspowiadać się że "zapomniałem o pacierzu albo pokłociłem się z kolegą" . Problem pojawia się kiedy mamy mówić o osobistych, intymnych, trudnych sparwach. I tu ważna jest dyskrecja i delikatnośc księdza.

Cz paź 28, 2010 12:14
kiedy ja byłam u spowiedzi nie zawsze chcialam mowic bezposrednio do czego dochodzi miedzy mna a chlopakiem, czesto mówiłam "zgrzeszyłam przeciwko 6 przykazaniu", ale zdarzylo sie ze ksiadz prosil o wytlumaczenie, ostatnio wystarczylo ze powiedzialam do czego dochodzi miedzy nami i ze uzywam antykoncepcji, dopiero pozniej(po spowiedzi) uświadomiłam sobie, że ksiądz zle zrozumial to i uznal, że biorę tabletki, ale to mój stres sprawił, że nie powiedziałam, iż chodzi o prezerwatyty(niedawno powiedziano mi, że nie powinnam sie z tego spowiadac, bo to nie ja sie zabezpieczam, ale nie jestem do końca przekonana).

co do pytan szczegółowych to jeden ksiądz pytał sie mnie co to jest necking, o którym wspomniałam, ale nie zauważyłam żeby moja odp była traktowana jako "rozbudzanie sie" lecz tylko umieszczenie tego w danym przedziale grzechów nieczystości.

sama natomiast nie wiem jak daleko może/ powinien ksiądz wkraczać w intymność człowieka

Pt paź 29, 2010 14:27

Biedny niewinny ksiadz idzie po seminarium do konfesjonału, a ludzie mu tam tylko o sexie nawiajaja....
to jak ma nie byc "zboczony" po 20 latach takiego kusznia :D
troche z konfesjonału ludzie robia sex telefon a potem jest jak jest ;)

dobrze ze maja byc ksieza co beda mieli zone i rodziny:) moim zdaniem to dopiero zmieni sytuacje.

Cz gru 09, 2010 12:31
mikalosz napisał(a):
Biedny niewinny ksiadz idzie po seminarium do konfesjonału, a ludzie mu tam tylko o sexie nawiajaja....
to jak ma nie byc "zboczony" po 20 latach takiego kusznia :D
troche z konfesjonału ludzie robia sex telefon a potem jest jak jest ;)

dobrze ze maja byc ksieza co beda mieli zone i rodziny:) moim zdaniem to dopiero zmieni sytuacje.

Skąd czerpiesz takie infpormacje, że mają być żonaci książa...w KK czy innych Kosciołach chrześcijańskich.

Cz gru 09, 2010 12:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5