|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
Zadośćuczynienie bliźnim, a spowiedz
Autor |
Wiadomość |
paolo89
|
 Zadośćuczynienie bliźnim, a spowiedz
WItam, mam mały problem. W okresie wielkanocnym byłem w spowedzi, dosyc obszernej. Spowiadałem sie min. z kwestii internetowego znieważenia. Po spowiedzi wysłałem e-mailem anonimowe przeprosiny do tej firmy. Bo bałem się odpowiedzialności karnej. Ale publicznie, na forum internetowym zrobiłem to dopiero kilka dni temu. Czemu? Z jednej strony bałem się do tego wracać, a z drugiej chyba troche zapomniałem. Ale zebrałem się w sobie i postanowiłem opublikowac te przeprosiny także publicznie.
Problem w tym, że w czerwcu, czyli w między czasie, byłem u innej spowiedzi - przed chrztem chrzesniaka. Nie pamietam juz, ale chyba zasugerowałem sie tym, że gdzieś było napsiane, że jesli z jakiś względów nie możemy naprawić zła, albo grozi nam cos, to można w jakiś spoób od tego odstapić. Nie ejstem pewien, ale chyba tak wewnetrznie umotywowałem to, że nie wypełniłem wtedy do konca tego zadoscuczynienia i poprzestałem na tym e-mailowym.
Czy moja czerwcowa spowiedz jest wazna? Jesli dokonczylem zadoscuczynienie teraz, po nastepnej spowiedzi?
|
N gru 19, 2010 18:31 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
 Re: Zadośćuczynienie bliźnim, a spowiedz
paolo89 napisał(a): Czy moja czerwcowa spowiedz jest wazna? Jesli dokonczylem zadoscuczynienie teraz, po nastepnej spowiedzi? Tak. paolo89 napisał(a): gdzieś było napsiane, że jesli z jakiś względów nie możemy naprawić zła, albo grozi nam cos, to można w jakiś spoób od tego odstapić. Nie mogłeś więc tego napisać publicznie, czy ci coś za to groziło?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
N gru 19, 2010 18:38 |
|
 |
paolo89
|
Napisać mogłem, ale bałem sie wracać do tej sprawy, bo znieważenie jest ścigane karnie i cywilnie. Gdyby ten ktoś zdecydował sie wyciągnąć konsekwencje za mój wybryk młodości.
Czyli obie te spowiedzi sa wazne, zarówno kwietniowa jak i czerwcowa? Dzięki.
|
N gru 19, 2010 19:23 |
|
|
|
 |
WIST
|
Zdecydowaleś się odważnie na przeprosiny. W czasie spowiedzi, jak rozumiem, też nie zabrakło żalu. Czego więcej Ci brakuje aby Bóg wybaczył winę?
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
N gru 19, 2010 22:30 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
|