Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N wrz 14, 2025 19:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Wybór Księdza 
Autor Wiadomość

Post Wybór Księdza
Witam wszystkich na forum to mój pierwszy post.

Mój problem polega na tym ze od pewnego czasu poczulem w sobie potrzębę nawrócenia . Jednak mam sporo na sumieniu i chciałbym się wyspowiadac. Moje pytanie jest takie czy świadomy wybór księdza jest czymś złym. Na stronie internetowej swojej parafii jest lista księży pełniących spowiedzi w określonych godzinach. Nie ukrywam że łatwiej bylo by mi sie przełamać i spowiadać u młodega księdza ( duspasterz akademicki) - nawet zwolnił bym sie z pracy aby przyjechac na ta godzinę. Z drugiej strony wiem że ide do Pana Jezusa i Boga się wyspowiadać więc nie nie powinno mieć to dla mnie znaczenia. Czy bylo by czyms złym jakbym poszedł do spowiedzi do ksiedza którego wcześniej wybrałem ?

N kwi 10, 2011 20:54

Post Re: Wybór Księdza
Myślę że spokojnie możesz dokonać wyboru spowiednika. Po to też zapewne podane są te godziny i dyżury. Ważne aby wyboru dokonywać w dobrej wierze i dobrej intencji a Ty Szukający chyba spełniasz te warunki. Nie zwlekaj, ale też nie kieruj się jedynie wiekiem, czy funkcją spowiednika.

N kwi 10, 2011 21:04

Wist dziękuje za konkretną odp

Przygotowuje się do spowiedzi i mam kilka rozterek bardzo bym prosil o pomoc

1. to taka że kilka miesiecy temu wyspowiadałem się z grzechu ogladania w internecie stron erotycznych i nie rozdzielalem jakiego byly one rodzaju od tamtego czasu uwolniłem sie od tego i juz tego nie robie jednak tak sobie pomyslalem ze kilka razy podkusilo mnie obejrzec erotyke z udzialem zwierzat a wtedy powiedzialem ogolnie stron erotycznych czy powinienem jeszcze raz sie z tego wyspowiadac czy tamta spowiedz wystarczy
2 pytanie dotyczy czy trzeba sie spowiadac jezeli np cos sobie przywlaszczylem ( z pracy) ale w domu powiedzialem sobie ze jest to tak glupie ze bez sensu zebym sobie to bral poprostu sobie to kupie i odnioslem to w takim stanie jak wzielem z postanowieniem ze nigdy tego nie zrobie?
3 pytanie czy jezli np popelnilem grzech chciwosci ,samolubstwa tzn bylem przesadnie oszczedny i nie za bardzo zgadzalem sie na wydatki zony a sam sobie potrafilem kupic cos drogiego ale w koncu powiedzialem sobie ze to poprostu nieludzkie z mojej strony i doszlismy z zona do porozumienia to równiez z tego musze sie wyspowiadac ?

ogolnie czy jak popełnie błąd/grzech i jest szansa jego naprawy i zadośćuczynienia to czy po czymś taki można się nie spowiadac ?

bardzo dziekuje z gory za odp

Pn kwi 11, 2011 18:23

O to chodzi, aby odejść od każdego grzechu i naprawić szkodę, więc każda sytuacja gdy spowiadamy się z grzechu, automatycznie wymaga poprawy. U Ciebie jest to jakby odwrócone - jest poprawa, ale pytasz czy jest sens spowiadania się. Według mnie tak, ale tu wielka uwaga - nie jestem władny mówić Ci co masz robić, ani oceniać Twoich zachowań. Zachęcam do wyspowiadania się z tych rzeczy bo od tego jest spowiedź. Nawet szerzej, abyś wskazał co stanowi dla Ciebie problem, abyś porozmawiał z kimś kompetentnym i zapytał jak sobie radzić z takimi rozterkami. Zarazem przestrzegam przed spowiadaniem się "na wszelki wypadek". Nie ma sensu abyś wpędził się w takie myślenie na zasadzie: "czy ja na pewno się dobrze wyspowiadałem". Skoro porzuciłeś grzech, skoro wyspowiadałeś się kiedyś to według mnie dziś nie ma sensu doprecyzowywać tego wszystkiego. Była poprawa, był żal, była spowiedź, jest inne życie - czy nie o to chodzi? Czy spowiedź nie zmazuje wszystkich grzechów, rownież tych które mogliśmy zapomnieć? Ile razy w życiu się spowiadamy i ile grzechów wypowiadamy, a do tego ile razy robimy to nieprecyzyjnie? Czy jednak u Boga ma to znaczenie skoro to co istotne jest spełnione? To moje pytanie, nie chce nic sugerować, pomyśl nad tym, bo nie warto się zadręczać gdy Jezus nas wyswobodził do wolności.

Pn kwi 11, 2011 21:41

Jestem po

nie spalem w nocy i myslalem jak to bedzie przy spowiedzi zwolnilem sie z pracy aby pojechac do konkretnego ksiedza o ktorym pisalem wchodze do kościoła a tam msza ? bylem przekonany ze bede sam i bede mogl sam sie z krtki wyspowiadac bo zawsze sie denerwowalem i zapominałem w pierwszej chwili mialem chec sie wycofac ale nie zrobilem tego pomyslalem ze to musi byc jakis znak od boga skoro tak chce to tak musi byc . Okazalo sie że to msza rekolekcyjna byla o godzinie 9 rano ktora n ie byla opisane na stronie internetowej parafii. Dodatkowo okazalo się że pod koniec mszy do spowiedzi przyszlo kilkanascie ksiezy wiec moje planowanie co do ksiedza tez na nic ;)
Pan Bog mnie wysłuchal i miałem wspanialego spowiednika bardzo poważnie mnie wysluchał i wszystko tak wytłumaczyl ze nie potrzebuje zadnych domyslow czy pytan .

No i najważniejsze co moment odejscia od konfesjonalu - nie do opisania radośc i ulga oraz uczucie lekkosci jak wyszedlem z koscioła jedynym skojarzeniem ktore przychodzi mi do glowy to lewitacja miałem wrazenie ze jestem tak lekki ze sam do przodu sie unoszę do tego stopnia ze pogubiłem sie gdzie zaparkowalem samochod

Wist nie wiem kim naprawde jestes ale mi pomogles tez troche wiec w twojej intencji sie dzis pomodlę za pomoc i odpowiednie podejscie

pozdrawiam

Wt kwi 12, 2011 18:19

Dziękuję za to piękne świadectwo wiary :) Dziękuje też za modlitwę i tego akurat nigdy mi za wiele :) Dobrze czytać gdy ktoś jest tak po prostu szczęśliwy dzięki Bogu.

Wt kwi 12, 2011 19:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]