Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt wrz 05, 2025 18:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Czy spowiedź jest ważna? 
Autor Wiadomość
Post Re: Czy spowiedź jest ważna?
Zgodnie z teorią, że w wielu przypadkach katolikiem sie zostaje, a nie rodzi, zdałem sobie sprawe, że w wielu spowiedziach odklepywałem regułke wcześniej przygotowaną, najpospolitszych grzechów. W związku z tym pewne grzechy, również ze wstydu pomijałem. Gdy sobie to po paru latach uświadomiłem, również pojawiły się myśli, że grzech, świętokradztwo itp., więc poszedłem do spowiedzi generalnej i jest dobrze. Jest to jedyne wyjście, żeby skończyły się te myśli o wiecznym potępieniu (mimo, że osobiście uważam, że Bóg nie potępił by cię za to).
Zresztą jak już napisałem, nie jestem kompetenty do tego, aby mówić czy popełniłaś świętokradztwo czy nie. Idz do jakiegoś księdza spytaj. Co by nie powiedział polecam ci spowiedź generalną.

Śr mar 30, 2011 20:08

Mam jeszcze jedno pytanie. Kiedyś (też w dzieciństwie) podczas spowiedzi zapomniałam jaką mam pokutę i odmówiłam kilka modlitw, bo nie wiedziałam którą jedną mam odmówić. Czy ta pokuta którą sama odprawiłam była ważna czy to też jakiś grzech?

Śr mar 30, 2011 20:47
Jeśli zapomniałaś i zmówiłaś "zastępczą" - jest ważna, ale warto to spowiednikowi oznajmić.

Śr mar 30, 2011 20:49

Czy mogłby się wypowiedzieć jeszcze ktoś kompetentny w tej kwestii. Bardzo proszę. Odpowiedzi na moje pytania bardzo by mi pomogły, gdyż strasznie się boje spowiedzi i powiedzieć o tym, że pierwsza spowiedź nie była taka jak powinna. Boje się że nawet sakrament I Komunii moze być nieważny.

Cz mar 31, 2011 19:04
Jedyną kompetentą osobą jest tylko i wyłącznie ksiądz.

Cz mar 31, 2011 19:14

Ja to rozumiem, ale pomyślałam, że na tym forum są również księża. Wiem, że w złym miejscu szukam pocieszenia ale lepsze takie niż żadne (o ile będzie pocieszenie).

Cz mar 31, 2011 19:34

Wiem, że jest ciężko się spytać księdza, ale spróbuj tego podczas spowiedzi.
A ogólnie w internecie nie wiesz czy dana osoba to na bank ksiądz, czy też jakiś podszywacz, więć ja bym z tym uważał, można prosić/spytać o radę, lecz trzeba się nad nią zastanowić, bo nigdy nie wiadomo kto jest po drugiej stronie.

Cz mar 31, 2011 20:44

Mam pytanie:czy, jeśli podczas spowiedzi zapomniałem grzechu ciężkiego mogę iść do komunii?Dopowiem jeszcze ,że po spowiedzii sobie o nim przypomniałem.

Wt kwi 12, 2011 8:58

Dzisiaj po spowiedzi nie pamiętam czy spowiedź, która była 4 miesiące wcześniej miała spełnione 5 warunków dobrej spowiedzi, bo jeśli nie miała to jest nie ważna i muszę powtórzyć grzechy bo inaczej będzie świętokradztwo a tego nie chcę. Proszę pomóżcie.

Pt kwi 15, 2011 20:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2