Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N wrz 07, 2025 11:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Spowiedź. 
Autor Wiadomość

Post Re: Spowiedź.
Powiedz to jak najprościej potrafisz, nie przejmuj się księdzem, tylko spójrz na Miłosierdzie Boga, który z utęsknieniem czeka na Ciebie. Głowa do góry! Odwagi!

Pt mar 25, 2011 10:44
A ja z taką sprawą. Wiem, że powinienem słuchać spowiednika. I otóż dowiedziałem się od niego, że jeżdżenie rowerem bez kasku jest grzechem. Czy wobec tego dopóki w takowy się nie zaopatrzę mam w ogóle nie jeździć rowerem? Nawet kilometr do szkoły, jadąc dość bezpiecznie? Na krótką przejażdżkę koło domu też nie?

So maja 07, 2011 21:54

A tylko do furtki? a 15 metrów za furtkę? Ile masz lat? ;)
Samo jeżdżenie bez kasku grzechem nie jest, grzechem jest narażanie swojego zdrowia i życia, czemu ewidentnie służy jeżdżenie bez kasku. Co to znaczy "dość bezpieczna jazda do szkoły"?
Spróbuj to sam ocenić. Tylko odpowiedzialnie, bez wykrętów i oszukiwania samego siebie.
No i kup ten kask... to na prawdę zwiększa bezpieczeństwo na drodze.

So maja 07, 2011 22:42
Lat mam, będzie wkrótce, 16 :-D ...

Ale proszę o rozwinięcie, gdyż

"samo jeżdżenie bez kasku grzechem nie jest" ale tak jakby narażanie zdrowia i życia poprzez jeżdżenie bez kasku grzechem jest. Przynajmniej tak to odebrałem. Może i tu nie ma sprzeczności, ale nadal nie wiem jak rozwiązać swój problem (do czasu, gdy zakupię kask ;d).

Bezpieczna jazda do szkoły to po prostu przepisowa i ostrożna jazda.

Czyli mogę się wybierać rowerem, nawet bez kasku, na krótkie przejażdzki? :biggrin:

Swoją drogą, spowiednik pytał mnie chyba, gdzie ja tym rowerem jeżdzę czy jakoś tak... Może po prostu miał na myśli jakieś dłuższe wypady, trasy itp. Bo np. jadąc na pielgrzymkę rowerową, bez kasku bym się raczej nie wybierał...

Tak notabene, proszę popatrzeć jaki procent osób jeździ rowerem bez ów kasku. Przecież nawet dzieci pierwszokomunijne, gdy go dostaną. I gdyby oni wszyscy okazali się w tej kwestii grzesznikami... No ale nie wiem.

N maja 08, 2011 12:28

Matko jedyna! A cóż to znowu za pytania....

Narażanie swojego i czyjegoś życia lub/i zdrowia na drodze jest grzechem. I tyle. A jak to robisz to już sprawa drugorzędna. Na pewno o to chodziło spowiednikowi. Jeździj ostrożnie i tyle. Koniec kropka.

N maja 08, 2011 13:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2