Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 31, 2025 3:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Spowiedź chrzest... 
Autor Wiadomość

Post Re: Spowiedź chrzest...
Mnie ani razu nie pytano.
Choć w tamtych czasach byłam raczej grzeczną, przykładną katoliczką - ale proboszcz tego przecież nie wiedział.

Pt paź 15, 2010 21:24

kropeczka_ns napisał(a):
Blanka ale nie jesteś w stanie sprawdzić czy dana osoba naprawdę żyje po katolicku czy nie. Jedyne to ksiądz może zapytać. Przecież w dużych parafiach nie zna ludzi osobiście, nie wie czy chodzą na niedzielne msze czy nie. Czym innym jest weryfikowanie narzeczonych bo ślub ma konsekwencje prawne jako konkordatowy. A zatajenie innego związku powoduje że ślub jest nieważny. Założmy przychodzi osoba proszona na matkę chrzestną. Jest panną. Jak ksiądz sprawdzi czy np współżyje albo mieszka ze swoim chłopakiem? A nawet jeśli- to każdy ma przeciez takie czy inne grzechy. Nie wyklucza to z kościoła. Rozumiem wymagania od rodziców chrzestnych spowiedzi przed chrztem (choć u nas nie wymagano karteczek, ja oczywiście do spowiedzi byłam i tak) ale sprawdzanie wstecz? A może ktoś miał gorszy okres i oddalił się od sakramentów ale potem się nawrócił i teraz jako chrzestny przystąpi do spowiedzi i komunii- czy brak zaległych kartek powinien go dyskwalifikowac?

Sam brak "zaległych kartek" oczywiście, ze nie powinien dyskwalifikowac - chociażby dlatego, ze należy zakładac, iz przy okazji bieżącej spowiedzi ta osoba się ze złamania przykazania kościelnego w kwestii dorocznej spowiedzi wyspowiadała. Więc jeśli bieżąca kartka (dobrze byłoby, żeby niekoniecznie z okazji właśnie chrztu ta kartka się pojawiła...) jest, to problemu nie ma. Ale w omawianym przypadku, zdaje sie, problem jest nadal nierozwiązany.

Oczywiście, że każdy ma takie czy inne grzechy. Każdemu z nas się tez czasem pewnie zdarzyło na drodze przekroczyc prędkośc. No ale jednak jak trafimy na radar i nam mandat wlepią, to nie bardzo się możemy tłumaczyc, ze wszyscy tak robią. Mimo, że oczywiście radarowcy nie są w stanie skontrolowac wszystkich i wszędzie.

Z Kościoła grzeszne życie oczywiście nie wyklucza. Ale Ty popełniasz bardzo powszechny bład :evil: (z którym jak Don Kichot z upodobaniem walczę) polegający na utożsamianiu "bycia w Kościele" z posiadaniem w tymże Kościele pełni praw. Nie wszyscy mają takie same prawa.
Ośmiolatek jest w Kościele, ale nie może w nim przyjąc święceń prezbiteratu ani zawrzec małżeństwa. Księża rzymskokatoliccy niewątpliwie są w Kościele, ale zawrzec małżeństwa w nim nie moga. Suspendowany ksiądz nie może, zależnie od treści suspensy, np. głosic kazań. No a osoba, co do ktorej można ustalic, że nie może byc dla chrześniaka przykładem życia po katolicku, nie moze byc chrzestnym, tyle.

A ze ślubem to jest jeszcze trochę inaczej, ale już nie offtopujmy :D

So paź 16, 2010 13:29
Zobacz profil WWW

Witam mam takie pytanie. Zostane wkrótce ojcem chrzestym. Chrzest odbędzie się w innej parafii niż moja i w innym mieście. Początkowo potrzebowałem tylko zaświadczenie że jestem wierzącym katolikiem ale ostatnio się dowiedziałem że muszę mieć zaświadczenie o odbytej spowiedzi. Czy mogę sobie to zaświadczenie sam jakoś napisać i dać tylko księdzu w konfesjonale do podpisania po spowiedzi? I jeśli tak to jak mniej wiecej powinien brzemieć tekst na nim. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Śr wrz 21, 2011 21:19

w przypadku spowiedzi przedślubnej takie gotowe karteczki dawał nam ksiądz w kancelarii. Myślę że możesz taką dostać. A jeśli nie masz, pewnie jeżeli napiszesz "Imie i Nazwisko, odbył spowiedź dnia .." wystarczy tak sądze.

Wt wrz 27, 2011 15:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4