Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 10, 2025 10:21

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
 Spowiedź - ważna czy też nie? 
Autor Wiadomość

Post Spowiedź - ważna czy też nie?
Szczęść Boże!

Wczoraj byłem u spowiedzi. Wiecie zawsze byłem przyzwyczajony do faktu, że mówię grzechy, a następnie spowiednik mnie poucza. Natomiast wczoraj byłem u spowiednika, który zaczął się mnie (brzydko mówiąc) bombardować grzechami, pytać czy zrobiłem taki grzech czy taki. Po chwili od wyjścia z konfesjonału (odpuszczenie grzechów) zdałem sobie sprawę, że nie dopowiedziałem pewnych grzechów które mogą być uznane za śmiertelne, a spowiednik nie zapytał się ich. Nie było to celowe zatajenie tych grzechów. I teraz chyba zasadniczy problem: czy ta spowiedź była ważna czy nie? Mogę przystąpić do sakramentu eucharystii?

So gru 24, 2011 9:47
Post Re: Spowiedź - ważna czy też nie?
Ja uważam,że możesz.Przede wszystkim nie szedłeś do spowiedzi z myślą zatajenia grzechów.A w czasie spowiedzi czy nie wyznałeś grzechu/nie zataiłeś świadomie?Jeśli nie to nie ma powodu by nie przyjąć Jezusa w Eucharystii.A przy najbliższej okazji skorzystać z sakramentu pojednania.Tak ja uważam.Ale gdyby Ci sumienie nie pozwalało to idź do spowiedzi.

So gru 24, 2011 10:00

Post Re: Spowiedź - ważna czy też nie?
Nie udzielamy na forum tego typu porad, bo samo "ja myślę że" to za mało. Faktycznie takie zachowanie spowiednika jak opisane może powodować, że o czymś zapominamy. Warto przy okazji dopytac się spowiednika, lub jakiegoś księdza o to jak nalezy radzić sobie z takimi sytuacji. Ale nie tutaj lecz tam gdzie są znawcy czyli np w realu, albo na zapytaj.wiara.pl.

So gru 24, 2011 14:01
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3 ]