Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So wrz 06, 2025 15:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Spowiedź po latach. Powrót na łono kościoła. 
Autor Wiadomość

Post Re: Spowiedź po latach. Powrót na łono kościoła.
Przeszlam tą samą drogę wiele lat temu.
To byli zielonoświątkowcy.
Mniej więcej wyglądalo to tak jak u Ciebie.

Czlowiek był młody i głupi.
Może wymienimy doświadczenia -
bo dylematy miałam (mam jeszcze?)
podobne. Ale wolałabym na priv.

Śr wrz 26, 2012 14:33
jesienna napisał(a):
Przeszlam tą samą drogę wiele lat temu.
To byli zielonoświątkowcy.
Mniej więcej wyglądalo to tak jak u Ciebie.

Czlowiek był młody i głupi.
Może wymienimy doświadczenia -
bo dylematy miałam (mam jeszcze?)
podobne. Ale wolałabym na priv.

Moja pewna koleżanka była oficjalnie Adwentystką(tzn ochrzciła się tam i formalnie stała się czlonkinią tego kościoła). Ale po dwóch latach chciała się nawrócić na wiarę katolicką. Musiała przejść proceduje wstąpienia do kościoła. Niezbędna była zatem wizyta u biskupa.

Nie wiem jak by było w moim wypadku
Nie dokonałem aktu apostazji oraz nie wstąpiłem do żadnego innego kościoła czy związku wyznaniowego

Śr wrz 26, 2012 22:21

Myślę że sam fakt że modliłaś się z chrześcijanami innego wyznania nie ma absolutnie w sobie nic złego ani grzesznego, przecież tak modli się wspólnie np wspólnota Taize i wielu ludzi na spotkaniach ekumenicznych :) Do Kogo się modliłaś? Do Boga i do Chrystusa:) z tego możesz mieć wyłącznie korzyść. Ja też polecam ci umówienie się indywidualne z księdzem na dłuższą rozmowę, rozpytaj wśród znajomych o spokojnego, życzliwego księdza i poprostu podejdź do niego po mszy czy nawet do jego mieszkania. jasne że do takiej spowiedzi musisz się dłużej przygotować, uporządkować sobie sprawy z kilku lat, żebyś mogła w jakimś logicznym porządku skupić się na tym co najwazniejsze. Jeśli masz watpliwości w niektórych sprawach, nie różnisz się od innych wierzących:) tylko człowiek który kompletnie nie myśli i olewa wiarę nie ma pytań i wątpliwości! Czasem pozostaje nam z pokorą przyjąć coś co nie do końca rozumiemy :)

Cz wrz 27, 2012 8:38

mykitos napisał(a):
Moja pewna koleżanka była oficjalnie Adwentystką(tzn ochrzciła się tam i formalnie stała się czlonkinią tego kościoła). Ale po dwóch latach chciała się nawrócić na wiarę katolicką. Musiała przejść proceduje wstąpienia do kościoła. Niezbędna była zatem wizyta u biskupa.

W kościołach protestanckich tego profilu chrzest przyjmuje się na wyznanie wiary do tego adwentyści uznają prorokinie Ellen White (której pisma przyjmuje się, choć nie oficjalnie, na równi z Biblią). Do tego kościoły tej denominacji nie uznają piekła. Myślę, że słusznie twoja koleżanka została "wzięta pod lupę" - dla jej dobra:)

Byłam dzisiaj u spowiedzi u prze kochanego księdza Jezuity :biggrin: :biggrin: . Spowiedź miała charakter taki jaki chciałam - była to płynna rozmowa. Pozwoliłam sobie wprowadzić księdza w moją historię, ten bardzo się zdziwił, ale nie było w nim ani krzty hmm gniewu czy czegoś takiego! Później powiedziałam, że spisałam wszystkie grzechy na kartce, ale (co bardzo mnie zdziwiło) kapłan kazał mi wybrać te najważniejsze, kartkę spalić i o niej zapomnieć. Dał mi dobre rady i bardzo ciekawą pokutę. Czuję się bardzo zbudowana i czułam od niego coś co streściłabym słowami: "Powiadam wam: Większa będzie radość w niebie z jednego grzesznika, który się upamięta, niż z dziewięćdziesięciu dziewięciu sprawiedliwych, którzy nie potrzebują upamiętania."

Teraz, zgodnie z jedną rad wyżej wymienionego księdza, poszukam wspólnoty:)
Alleluja!

Jesienna na pewno odezwę się na PW :)

Cz wrz 27, 2012 15:43
Cytuj:
Byłam dzisiaj u spowiedzi u prze kochanego księdza Jezuity . Spowiedź miała charakter taki jaki chciałam - była to płynna rozmowa. Pozwoliłam sobie wprowadzić księdza w moją historię, ten bardzo się zdziwił, ale nie było w nim ani krzty hmm gniewu czy czegoś takiego! Później powiedziałam, że spisałam wszystkie grzechy na kartce, ale (co bardzo mnie zdziwiło) kapłan kazał mi wybrać te najważniejsze, kartkę spalić i o niej zapomnieć. Dał mi dobre rady i bardzo ciekawą pokutę. Czuję się bardzo zbudowana i czułam od niego coś co streściłabym słowami: "Powiadam wam: Większa będzie radość w niebie z jednego grzesznika, który się upamięta, niż z dziewięćdziesięciu dziewięciu sprawiedliwych, którzy nie potrzebują upamiętania."

Alleluja!

:brawo: :3majsie:

Powodzenia w dalszym odkrywaniu Jezusa we wspólnocie :)
"Bo gdzie są dwaj albo trzej zebrani w imię moje, tam Ja jestem pośród nich." Mt 18,20

Cz wrz 27, 2012 17:49

Eunika2 napisał(a):
mykitos napisał(a):

W kościołach protestanckich tego profilu chrzest przyjmuje się na wyznanie wiary do tego adwentyści uznają prorokinie Ellen White (której pisma przyjmuje się, choć nie oficjalnie, na równi z Biblią). Do tego kościoły tej denominacji nie uznają piekła. Myślę, że słusznie twoja koleżanka została "wzięta pod lupę" - dla jej dobra:)

Byłam dzisiaj u spowiedzi u prze kochanego księdza Jezuity :biggrin: :biggrin: . Spowiedź miała charakter taki jaki chciałam - była to płynna rozmowa. Pozwoliłam sobie wprowadzić księdza w moją historię, ten bardzo się zdziwił, ale nie było w nim ani krzty hmm gniewu czy czegoś takiego! Później powiedziałam, że spisałam wszystkie grzechy na kartce, ale (co bardzo mnie zdziwiło) kapłan kazał mi wybrać te najważniejsze, kartkę spalić i o niej zapomnieć. Dał mi dobre rady i bardzo ciekawą pokutę. Czuję się bardzo zbudowana i czułam od niego coś co streściłabym słowami: "Powiadam wam: Większa będzie radość w niebie z jednego grzesznika, który się upamięta, niż z dziewięćdziesięciu dziewięciu sprawiedliwych, którzy nie potrzebują upamiętania."

Alleluja!

Jesienna na pewno odezwę się na PW :)

Bardzo się cieszę!

Po raz kolejny okazuje się,
że jezuici to jest "porządna firma" ;)

Cz wrz 27, 2012 18:05
jesienna napisał(a):

że jezuici to jest "porządna firma" ;)

Z tym się całkowicie zgadzam. Gdyby KK był zdominowany tylko przez Jezuitów i Dominikanów i gdyby papież był z któregoś z tych zgromadzeń to najprawdopodobniej znowu zostałbym katolikiem

Cz wrz 27, 2012 22:17

Pięknie Eunika. Teraz życzę wytrwałości bo diabeł nie da łatwo za wygraną!

Pt wrz 28, 2012 7:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2