Bierzmowanie -> Komunia pod 2 postaciami?
Autor |
Wiadomość |
WebCM
|
 Bierzmowanie -> Komunia pod 2 postaciami?
Być może Komunia św. na bierzmowaniu podczas Mszy św. będzie pod 2 postaciami. Nie jest to jeszcze jednak pewne. Czy to jest dopuszczalne?
Poza tym nie podoba mi się ten pomysł. Co można zrobić, aby Komunia święta była udzielana pod postacią chleba jak na każdej Mszy św.?
_________________ .:: KTO RANO WSTAJE, TEN PODPIS DOSTAJE ::.
|
So kwi 14, 2007 16:36 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
.. DLACZEGO Ci się nie podoba???!!! wspaniale jeśli tak będzie! pełna symbolika znaków, ZAWSZE powinna być udzielana Komunia pod dwiema Postaciami!
|
So kwi 14, 2007 17:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przepraszam, ale wydaje mi się że to jakiś żart
Jak można nie chcieć przyjąć Pana Jezusa pod dwiema postaciami? Możesz podać powód dlaczego tak Ci się to nie podoba?
Komunia święta pod dwiema postaciami to piękne przeżycie. Kiedy tylko mogę to staram się taką przyjmować. Nie jest to niestety zbyt często (jakieś rekolekcje, większe uroczystości kościelne).
|
So kwi 14, 2007 17:11 |
|
|
|
 |
WebCM
|
Cytuj: dlaczego tak Ci się to nie podoba? Pełną Komunię świętą przyjmuje się pod postacią chleba i wina (etanol), zaś większość kandydatów (w tym ja) ma ok. 16 lat.
Czy wtedy w 1 miejscu przyjmuje się Komunię pod 2 postaciami na raz (w postawie procesyjnej)?
|
So kwi 14, 2007 18:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W prawosławiu pod dwiema postaciami przyjmują i oseski. I jakoś nie ma w Grecji czy w Serbii plagi jednorocznych alkoholików. Więc nie marudź. Dobrze, że Eucharystia udzielana jest tak jak udzielana być powinna.
|
So kwi 14, 2007 18:43 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Komunia Świeta powinna być ZAWSZE udzielana pod dwiema postaciami
|
So kwi 14, 2007 18:53 |
|
 |
cathach
|
Kamyk napisał(a): Komunia Świeta powinna być ZAWSZE udzielana pod dwiema postaciami
Pięknie... a np. u nas NIGDY nie jest. Nawet jak są 2-3 osoby na Mszy św.
|
So kwi 14, 2007 18:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
WebCM napisał(a): Pełną Komunię świętą przyjmuje się pod postacią chleba i wina (etanol), zaś większość kandydatów (w tym ja) ma ok. 16 lat. Przyjmując komunię świętą przyjmujesz ciało i krew Pana Jezusa WebCM napisał(a): Czy wtedy w 1 miejscu przyjmuje się Komunię pod 2 postaciami na raz (w postawie procesyjnej)?
Zawsze kiedy zdarza mi się przyjmować komunię pod 2 postaciami wygląda to tak, że podchodzi się do kapłana w procesji, a on podaje do ust hostię umoczoną w krwi Pana Jezusa (tak więc tej krwi przyjmuje się bardzo znikomą ilość)..
Podczas ślubów często para młoda pije wprost z kielicha.
|
So kwi 14, 2007 19:02 |
|
 |
Kamyk
|
Powinna być zawsze - to moje osobiste zdanie, ale niestety nie przepisy
U nas też jest rzadko
@WebCM - czy to miał być jedyny powód? Jeśli tak to niepoważny. Poza tym pamiętaj że nie przyjmujesz etanolu, tylko Krew Pańską
|
So kwi 14, 2007 19:03 |
|
 |
WebCM
|
Cytuj: Poza tym pamiętaj że nie przyjmujesz etanolu, tylko Krew Pańską Przyjmuje się i Krew Pańską, i etanol. Przecież jest to ofiara czysta (fizycznie nie pijemy Krwi i nie jemy Ciała - wierzymy duchowo, że przyjmowanie tych substancji ma takie samo znaczenie). Cytuj: podchodzi się do kapłana w procesji, a on podaje do ust hostię umoczoną w krwi Pana Jezusa Więc nie powinno być problemu.  Mam nadzieję, że nie odbędzie się to jak na ślubie. 
|
So kwi 14, 2007 20:08 |
|
 |
didymos
|
Gdyby katolicy przyjmowali Eucharystię pod 2 postaciami dziwiliby się jak można dopuszczać pod jedną...
_________________ www.cerkiew.pl http://didymos-pogranicza.blogspot.com/
|
So kwi 14, 2007 20:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
didymos- przyjmujemy - natomiast wierzymy w obecność całego Jezusa pod każdą postacią - a o Komunii pod 2 postaciami ogólnie rozmawialiśmy tutaj: viewtopic.php?t=2972&highlight=komunia+pod+dwiema+postaciami i tam proszę przenieść rozważania nie związane z Komunią podczas bierzmowania 
|
So kwi 14, 2007 20:26 |
|
 |
pedziwiatr
|
WebCM napisał(a): Przyjmuje się i Krew Pańską, i etanol. Przecież jest to ofiara czysta (fizycznie nie pijemy Krwi i nie jemy Ciała - wierzymy duchowo, że przyjmowanie tych substancji ma takie samo znaczenie).
 Nie bardzo rozumiem, co chcesz przez to powiedziec. Komunia swieta to rzeczywiste, fizyczne przyjecie Ciala i Krwi Panskiej, a nie tylko symboliczne. Hostia po przeistoczeniu, pomimo, ze wyglada, pachnie, smakuje jak chleb, nie jest juz chlebem ale Cialem Chrystusa. To samo dotyczy wina, ktore po przeistoczeniu zachowujac przymioty wina jest Krwia Jezusa.
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
So kwi 14, 2007 20:44 |
|
 |
kefas_piotr
|
Kamyczku drogi  w przepisach może nie, ale w formularzu mszalnym spiewamy aklamację :
AKLAMACJA DRUGA
K: Wielka jest tajemnica naszej wiary.
W: Ile razy ten chleb spożywamy i pijemy z tego kielicha, głosimy śmierć Twoją, Panie, oczekując Twego przyjścia w chwale.
a więc de facto jesteśmy zawsze do tego przeznaczeni i przygotowani
So kwi 14, 2007 22:20 |
|
 |
Kamyk
|
Kefasie, gdyby jeszcze te słowa poprzedzały odpowiednie faktyczne czyny, byłoby super 
|
So kwi 14, 2007 23:19 |
|
|
|