Autor |
Wiadomość |
marcin_cinas
|
 Pytania o Bierzmowanie
Witam
Jest to moj pierwszy post, trafilem tu calkiem przypadkiem ale jak juz jestem zadam kilka pytan odnosnie Bierzmowania.
Podam kilka istotnych informacji: mam 23 prawie 24 lata nie jestem Bierzmowany poniewaz jak rowiesnicy chodzili na spotkania to w Kosciele buszowal nawiedzony ksiadz ktory chodzil z krotkofalowka, kamera cyfrowa i nagrywal jak to sie mlodzi zachowuja w kosciele. Pozatym spotkania trwaly przez 2,5 roku i 6 razy w miesiacu srednio 2-3h kazde. Jakby tego bylo malo przed kosciolem byla na tablicy wywieszona lista obocnosci i po kazdym spotkaniu byl albo + albo - jak sie mialo 3x - to out  No i sie nie udalo szybko zlapalem te 3 minusy no i do tej pory nie jestem Bierzmowany.
Odrazu dodam ze w Boga wierze ale w Kaplanów niebardzo
1) Chciałbym jak najszybciej przystapic do tego sakramentu poniewaz za rok planuje slub koscielny ze swoja narzeczona.
2) Niewiem gdzie mam sie udac na przygotowanie do Bierzmowania i jakie musze miec dokumenty. Czy to moze byc dowolny kosciol czy ten w mojej parafii. Czy musze miec wyciagniety akt chrztu i moze jakies pisemne pozwolenia itp. Zupelnie sie w tych sprawach nie orientuje i czy wogole uda mi sie przez rok tak powiedzmy do czerwca dostac ten Sakrament. Jakby ktos znal jakies miejsca w okolicach Warszawy bardzo bym prosil o podanie.
Z gory dzieki za pomoc 
|
Pt maja 25, 2007 0:02 |
|
|
|
 |
zielona_mrowka
|
To sakrament dojrzałości chrześcijańskiej.
Nie ma obowiązku przystępowania do niego w swojej parafii. Nie wiem skąd jesteś więc będzie bez konkretów: 1. idź do katedry (tam są najczęściej bierzmowania) 2. idź do dominikanów, wiadomo oni załatwiają wszelkie tego typu sprawy  3. idź do własnego proboszcza i spytaj się gdzie będzie Ci najbliżej
Oczywiście przyjęcie tego sakramentu nadal będzie poprzedzone całym cyklem spotkań przygotowawczych, które należy odbyć.
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
Pt maja 25, 2007 9:55 |
|
 |
marcin_cinas
|
No oczywiscie wiem ale czy sie wyrobie przez rok bo wiem ze przygotowania zaczynaja sie zazwyczaj w pazdzierniku.
Jeszcze jedno czy jako osoba dorosla moglbym przystepowac do bierzmowania razem z nastolatkami u siebie w parafii bo tego nawiedzonego wy.... i teraz buduje swiatynie Opacznośći Panskiej
|
Pt maja 25, 2007 15:15 |
|
|
|
 |
zielona_mrowka
|
Cytuj: bo tego nawiedzonego wy....
Nie bez powodu zaczynałam poprzedni post od podkreślenia, że bierzmowanie to sakrament dojrzałości chrześcijańskiej.
Tak zazwyczaj przygotowania do bierzmowania w parafiach rozpoczynają się w październiku i trwają do udzielenia tego sakramentu - w okolicach marca. Więc powinieneś bez problemu się "wyrobić". Oczywiście miejsce gdzie przyjmujesz bierzmowanie zależy tylko od Ciebie, nic nie stoi na przeszkodzie aby było to w Twojej parafii (zachęcam do odwiedzenia kancelarii tam na pewno wszystkiego się dowiesz).
Przy katedrze zazwyczaj tych bierzmowań w ciągu roku jest więcej więc tam też zawsze możesz się udać.
Pozdrawiam.
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
Pt maja 25, 2007 16:12 |
|
 |
marcin_cinas
|
Wielkie dzieki za pomoc w najblizszych dniach sie wybiore do nas na parafie i sie wypytam co i jak a wrazie czego do gdzies indziej sobie pojde.
|
Pt maja 25, 2007 18:45 |
|
|
|
 |
gosc12
|
"...i teraz buduje świątynie Opaczności Pańskiej..."
Jakoś mnie język swędzi,czy to przejęzyczenie czy umyślnie napisane,bo już nie wiem czy czytam opacznie czy zamiast Opatrzności mamy opaczność
Żeby jednak nie było,ze się czepiam,to dorzucę swoje "trzy grosze" i troszkę zmącę spokój,bowiem to wcale nie jest taka łatwa sprawa
Jest prawdą Marcinie,że trzeba zacząć przygotowania od września praktycznie,bowiem teraz już późno,a ponadto za chwilę będą wakacje i księża odpowiedzialni za owe nauczanie dla dorosłych też będą nieosiągalni(czasem sobie tak myślę,czy Bóg też ma wakacje).
Kiedyś pisałem w tej samej sprawie do Kurii,bowiem narzeczona mojego syna również nie była bierzmowana.
No chodzili,pytali a czas uciekał.W końcu napisałem do Kurii i otrzymałem odpowiedź ni mniej ni więcej takiej treści:
1.Można przystąpić do bierzmowania w Katedrze
2.Po uprzednim przygotowaniu i zgłoszeniu przez Proboszcza miejsca.
Dowiedziałem sie ponadto,że są wyznaczeni przez biskupa miejsca tacy księża,którzy właśnie zajmują sie przygotowaniem dorosłych do przyjęcia tego sakramentu. Tak czy owak,wszystko rozpoczyna sie od swego księdza proboszcza,który powinien pokierować dalszymi krokami poszukującego swojej dojrzałości chrześcijańskiej.
Zachęcam więc do wysłania maila do Wydziału Duszpasterskiego właściwej Kurii,aby coś już wiedzieć,zanim zapukasz do drzwi Kancelarii w swej Parafii.
Pozdrawiam 
_________________ "Szanuj kazdego czlowieka,bo Chrystus w nim zyje."
|
Pt maja 25, 2007 19:35 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: 1) Chciałbym jak najszybciej przystapic do tego sakramentu poniewaz za rok planuje slub koscielny ze swoja narzeczona.
To najlepiej pokazuje, że nie powinieneś dostać ani bierzmowania, ani małżeństwa. Sam zaznaczyłeś że do Kościoła Ci "niebardzo"
Ale jak już musisz to Cie pociesze - wbrew obiegowej opinii, bierzmowanie nie jest konieczne do małżeństwa
|
Pt maja 25, 2007 21:19 |
|
 |
gosc12
|
"...bierzmowanie nie jest konieczne do małżenstwa..."
To jest nieprawdą,bowiem mówi o tym KPK,ponadto z opisanego przeze mnie przykładu jest ten sakrament niezbędny,jeśli nie przed ślubem,to trzeba go "uzupełnić" później.Kiedyś tak bywało,ze bez bierzmowania mozna było udzielic ślubu.
"Dokumenty potrzebne do zawarcia małżeństwa
Metryka urodzenia i chrztu
W pierwszym rzędzie wymaga się metryki urodzenia i chrztu. Konieczna jest ona przede wszystkim do stwierdzenia faktu chrztu; pośrednio może też ona wskazywać na wolny stan osoby, której ten dokument dotyczy. Fakt chrztu stwierdza każda metryka, niezależnie od czasu jej wystawienia, jeżeli nie ma uzasadnionych wątpliwości co do jej autentyczności. Natomiast na stan wolny kandydata do małżeństwa wskazuje tylko ta metryka, którą wystawiono nie wcześniej niż na sześć miesięcy przed jej okazaniem w kancelarii parafialnej. Jeśli chrzest miał miejsce w tej parafii, duszpasterz powinien sprawdzić jego fakt w księdze metrycznej oraz stwierdzić, czy nie ma na marginesie księgi poczynionych adnotacji, które wskazywałyby na niemożliwość zawarcia związku małżeńskiego (święcenia, śluby zakonne, poprzednio zawarte małżeństwo). Metrykę chrztu winna przedstawić również strona niekatolicka. Jeżeli narzeczeni nie mogliby przedstawić żadnej metryki chrztu, wówczas wystarczającym dowodem przyjęcia tego sakramentu byłoby zeznanie przynajmniej jednego wiarygodnego świadka (np. matki, ojca, chrzestnego lub chrzestnej, kogoś z rodziny, sąsiedztwa, szafarza chrztu).
Świadectwo bierzmowania
Wśród dokumentów przedślubnych winno znaleźć się także świadectwo bierzmowania obydwu stron. Zwykle będzie to adnotacja poczyniona w metryce chrzcielnej. Jak już powiedziano, w braku bierzmowania, należy zobowiązać strony lub stronę do jego przyjęcia jeszcze przed ślubem. Gdyby to było niemożliwe, bierzmowanie należałoby przyjąć po zawarciu związku małżeńskiego. Wymóg bierzmowania tłumaczy się tym, że małżeństwo wymaga pewnej dojrzałości duchowej, którą uzyskuje się przez przyjęcie drugiego z kolei sakramentu inicjacji chrześcijańskiej."-
- za http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TA ... stwo2.html
Pozdrawiam 
_________________ "Szanuj kazdego czlowieka,bo Chrystus w nim zyje."
|
Pt maja 25, 2007 23:08 |
|
 |
dorotka123
|
 witajcie
potrzebuje pomocy ponieważ moj chlopak bedzie chrzestnym za około 3 tygodnie a niema bierzmowania, gdzie mozna jak najszybciej zrobic??? oczywiscie w Warszawie.
Z góry bardzo dziekuje i pozdrawiam
|
Cz sie 23, 2007 21:39 |
|
 |
stern
|
 Re: witajcie
dorotka123 napisał(a): potrzebuje pomocy ponieważ moj chlopak bedzie chrzestnym za około 3 tygodnie a niema bierzmowania, gdzie mozna jak najszybciej zrobic??? oczywiscie w Warszawie.
to już jest przesada.
|
Cz sie 23, 2007 21:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gosc12 napisał(a): "...bierzmowanie nie jest konieczne do małżenstwa..." To jest nieprawdą,bowiem mówi o tym KPK,ponadto z opisanego przeze mnie przykładu jest ten sakrament niezbędny,jeśli nie przed ślubem,to trzeba go "uzupełnić" później.Kiedyś tak bywało,ze bez bierzmowania mozna było udzielic ślubu. KPK mówi dokładnie: Kodeks Prawa Kanonicznego napisał(a): Kan. 1065 § 1. Katolicy, którzy nie przyjęli jeszcze sakramentu bierzmowania, powinni go przyjąć przed zawarciem małżeństwa, gdy jest to możliwe bez poważnej niedogodności.
|
Cz sie 23, 2007 21:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W takim terminie prawdopodobnie nigdzie ...  Bierzmowanie wymaga dłuższego przygotowania. Wybacz, ale to nie wyścigi ...
Ciśnie się też pytanie- ile Twój chłopak ma lat ? - Powinien mieć przynajmniej 16. Jeśli ma tyle, lub więcej- czemu nie przyjął bierzmowania z rówieśnikami ?
|
Cz sie 23, 2007 21:49 |
|
 |
stern
|
Monika75 napisał(a): KPK mówi dokładnie: Kodeks Prawa Kanonicznego napisał(a): Kan. 1065 § 1. Katolicy, którzy nie przyjęli jeszcze sakramentu bierzmowania, powinni go przyjąć przed zawarciem małżeństwa, gdy jest to możliwe bez poważnej niedogodności.
Czy celem tego kanonu nie jest pozostawienie "furtki" dla osób, które ze swej winy nie przyjęli sakramentu?
Wzdraga się we mnie na myśl, że mieszkający w Polsce katolik korzysta z niego, zawierając małżeństwo.
Poza nadzwyczajnymi sytuacjami, nie ma chyba nikog kto nie mógłby przyjąć sakramentu. Wystarczy chcieć.
I to z innych powodów niż chrzest dziecka znajomego.
|
Cz sie 23, 2007 21:49 |
|
 |
dorotka123
|
to co ma teraz zrobic?? 
|
Cz sie 23, 2007 21:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zrezygnować z funkcji chrzestnego ?
- Nadal nie wiem, ile ma lat ... i czy jego rówieśnicy już byli bierzmowani ...
|
Cz sie 23, 2007 21:52 |
|
|
|