Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt wrz 12, 2025 17:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Czy w jakiś sposób obraziłem Boga? (przeczytaj) 
Autor Wiadomość

Post Czy w jakiś sposób obraziłem Boga? (przeczytaj)
Witajcie,

Mam na imię Marcin, i dręczy mnie problem raczej natury moralnej. Otóż moja kuzynka urodziła córeczkę bez ślubu. Do dzisiaj (córka ma już 2 lata) żyje z chłopakiem bez ślubu kościelnego ani jakiegokolwiek związku :(. Poprosili mnie ze swoim chłopakiem abym został ojcem chrzestnym tej dziewczynki - zgodziłem się. Teraz po tylu latach oni chyba się nie zamierzają pobrać, żyją razem - mają własne mieszkanie i życie.. ale nie chcą uświęcić swojego związku ;(..
Czy obraziłem Boga tym że tak pochopnie się zgodziłem zostać ojcem chrzestnym? na początku wziąłem to nawet za wyróżnienie! codziennie wspominam na różańcu o mojej chrześnicy.. ale czy to pomoże? oni żyją w grzechu i to ciężkim! Na pytania o ślub się wykręcają na różne sposoby.. martwi mnie to!
Czy ja zgrzeszyłem że pomogłem im, i zostałem ojcem chrzestnym? mogłem ich zaszantażować! ale nie pomyślałem .. ;( co ze mnie za Chrześcijanin.. :mad:

poradźcie mi .. już pytałem na spowiedzi.. ksiądz mi odradzał moją decyzję :( uznał ją za błędną, ale .. ja uważam że lepiej że ta dziewczynka ma chrzest! jej dusza jest teraz bezpieczna!

pozdrawiam,
M.

Cz lip 03, 2008 12:53

Jeżeli pytałeś spowiednika w czasie spowiedzi to warto było jego rady posłuchać. Pan Bóg o to dziecko i tak by się zatroszczył, a chrzest to nie magiczny rytuał, który gwarantuje dziecku "bezpieczeństwo" to przede wszystkim zobowiązanie. Zobowiązanie, które w imieniu niemowlęcia składają rodzice i rodzice chrzestni. Z tego co piszesz rodzice mają w głębokim poważaniu swoje słowa sprzed ołtarza, więc ciężar dbania o wiarę dzieciątka spoczywa teraz przede wszystkim na Tobie i matce chrzestnej. To Ty musisz dzieciątko nauczyć wiary, oczywiście możesz rozmawiać z rodzicami o zawarciu ważnego ślubu, ale Twoim obowiązkiem jest nie tyle pouczać rodziców ile dbać o wzrost wiary dziecka. Bardzo dobrze, że modlisz się za chrześnicę, jednak pamiętaj, że już zaraz trzeba będzie z dzieckiem o Pan Bogu rozmawiać, prowadzić na Mszę świętą, zadbać o katechezę itp itd.

No i trudno mówić o obrażaniu Pana Boga jeżeli sumiennie wypełniasz swoje obowiązki.

Pozdrawiam :)

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Cz lip 03, 2008 14:02

santaż o którym wspominasz to naprawdę malo chrezścijańska metoda persfazji- myślisz, że wzięli by ślub, bo Ty inaczej nie zostaniesz chrzestnym? :)
Na Twoim miejscu skupiłbym się na tym, żeby jak najlepiej wypełnić obowiązki chrzestnego. Żyj jak Chrześcijanin- bądź wzorem dla rodziców dziecka. Jesteś posłany by głosić im Ewangelię, ale nie marudzeniem i wypominaniem, że nie mają ślubu- rób to raczej pogodą ducha, skromnością i pokorą :D.
A co do Twojego pytania o sens modlitwy: Nie bądź niedowiarkiem, ale wierzącym :). pozdrawiam

Cz lip 03, 2008 20:53

Czy uważasz, że Pan Bóg wolałby, by to dziecko było nieochrzczone?

Cz lip 03, 2008 22:47

Właśnie uważam że to bardzo dobrze, że za wszelką cenę zostało ochrzczone! Cieszy mnie to! Tylko chciałbym zakrzewić w niej wiarę, a jestem nieśmiały :(.. mam nadzieję że będzie mądrą dziewczynką! modlę się o to!

Dziękuje za odpowiedzi!

So lip 05, 2008 11:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]