Autor |
Wiadomość |
Daniel00
|
 Problem dotyczący pokuty
Witam,
Mam dosyć krępujący i dziwny problem. Byłem dzisiaj u spowiedzi jako iż jest pierwszy piątek. Ksiądz jako pokute powiedział żebym poszedł dzisiaj na wieczorną mszę i przyjął komunię świętą w dwóch intencjach. I własnie w tym problem. Gdy poszedłem na msze na śmierć zapomniałem tych dówch intencji. Oczywiście poszedłem do komunii i modląc się po niej modliłem się o te dwie zapomniane intencje ale czy moja pokuta jest ważna ? Cały czas próbowałem sobie przypomniec te intencję ale nie moge do tej pory. Prosze o pomoc , rade bo jestem strasznie zmieszany i pierwszy raz mam taką sytuację.
|
Pt lis 06, 2009 19:39 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Ważne, że miałeś intencję wypełnienia tej intencji. Bóg wie jaka to jest, więc nie martw się. Jeśli chciałeś wypełnić tę pokutę, ale po prostu zapomniałeś jaka to była intencja - wypełniłeś ją.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt lis 06, 2009 19:58 |
|
 |
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
 Re: Problem dotyczący pokuty
Daniel00 napisał(a): Witam, Mam dosyć krępujący i dziwny problem. Byłem dzisiaj u spowiedzi jako iż jest pierwszy piątek. Ksiądz jako pokute powiedział żebym poszedł dzisiaj na wieczorną mszę i przyjął komunię świętą w dwóch intencjach. I własnie w tym problem. Gdy poszedłem na msze na śmierć zapomniałem tych dówch intencji. Oczywiście poszedłem do komunii i modląc się po niej modliłem się o te dwie zapomniane intencje ale czy moja pokuta jest ważna ? Cały czas próbowałem sobie przypomniec te intencję ale nie moge do tej pory. Prosze o pomoc , rade bo jestem strasznie zmieszany i pierwszy raz mam taką sytuację.
Pan Bóg nie jest ani biurokratą ani bezwzględnym klawiszem, który tylko dybie na to, żebyś zapomniał wykonać pokuty albo ze zwykłego przeoczenia nie przyklęknął po wejściu do kościoła (bo jakaś starsza pani akurat zemdlała obok Ciebie i trzeba ją było wynieść z kościoła). Ważne, żebyś wzbudził w sobie intencję "Panie Boże przyjąłem Komunię, zapomniałem przy tym wypełnić pokuty, ale zadaną mi przez kapłana intencję wzbudziłem w sobie po niej". A poza tym zawsze możesz w tych intencjach przyjąć Komunię raz jeszcze 
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
So lis 07, 2009 19:52 |
|
|
|
 |
mrtn
|
podepnę się pod temat, bo również mam pewne pytanie odnośnie pokuty. zadaną mam pokutę, aby odmówić tajemnice światła różańca - czy muszę ją odmówić w czwartek, czy nie jest ważne kiedy miałabym to zrobić?
|
Wt gru 08, 2009 19:54 |
|
 |
mazli
|
mrtn napisał(a): podepnę się pod temat, bo również mam pewne pytanie odnośnie pokuty. zadaną mam pokutę, aby odmówić tajemnice światła różańca - czy muszę ją odmówić w czwartek, czy nie jest ważne kiedy miałabym to zrobić? Ja odpowiem za siebie - zawsze odprawiam pokutę w dzień przystąpienia do Sakramentu Pokuty. Jeśli jest to możliwe, staram się być wcześniej w Kościele, aby po Spowiedzi jeszcze przed Mszą zdążyć odprawić pokutę. Ale wiadomo, czasami nie można jej odprawić z marszu. 
|
Wt gru 08, 2009 20:05 |
|
|
|
 |
mrtn
|
ja niestety odwlekałam z odmówieniem pokuty, chcę przystąpić do sakramentu spowiedzi, jednak nie odmówiłam ostatniej pokuty... stąd moje pytanie czy konkretnie zadana tajemnica różańca musi być odmówiona w tym dniu, w którym zwykle powinno się ją odmawiać (tj. radosna - poniedziałek i sobota, bolesna - wtorek itd.) czy też nie ma znaczenia w jaki dzień tygodnia ją odmówię?
|
Wt gru 08, 2009 20:15 |
|
 |
monika001
|
Wg mnie - jeśli spowiednik nie wyznaczył ci konkretnie, że powinnaś odmówić w którymś dniu, to możesz odmówić dowolnie, przed kolejnym podejściem do spowiedzi. Jeśli masz jakieś wątpliwości w materii pokuty, to najlepiej zapytaj przy kolejnej spowiedzi o tę rzecz samego spowiednika. To chyba nie problem 
|
Wt gru 08, 2009 20:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Daniel00 napisał(a): Oczywiście poszedłem do komunii i modląc się po niej modliłem się o te dwie zapomniane intencje ale czy moja pokuta jest ważna ? TAK- Tak samo, jak modlimy się w "intencjach Ojca Świętego", choć ich nie znamy. Bóg wie, o co spowiednikowi chodziło i taka modlitwa po Komunii całkowicie starczy. mrtn napisał(a): konkretnie zadana tajemnica różańca musi być odmówiona w tym dniu, w którym zwykle powinno się ją odmawiać Jeśli spowiednik wyraźnie tego nie określił, to nie ma takiej potrzeby. Vide --> Panie z kół różańcowych, które dłuższy czas odmawiają wybraną tajemnicę. Najlepiej jest wykonać pokutę w dniu spowiedzi. Jeśli jednak miałoby Ci to przeszkadzać, można poczekać do dnia "przypisanego" do danej tajemnicy. monika001 napisał(a): Jeśli masz jakieś wątpliwości w materii pokuty, to najlepiej zapytaj przy kolejnej spowiedzi o tę rzecz samego spowiednika. To chyba nie problem  Monika- nie każdy ma stałego spowiednika  Czasem nie znamy księdza, który nas spowiadał, innym razem znamy, ale jest zbyt daleko. I to jednak może być problem. - Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby powiedzieć o tym jakiemukolwiek spowiednikowi przy najbliższej spowiedzi.
|
Pt sty 29, 2010 15:23 |
|
 |
mateuszz
|
Dostałem 2 razy pokutę -3 dni bez internetu-było to jakies 2 lata temu.Ostatecznie jednak sporadycznie zaglądałem na neta.Wraz ze wzrostem wiary naszły mnie wątpliwości- czy spowiedź była ważna?
|
So cze 19, 2010 15:14 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Odbycie pokuty nie jest warunkiem ważności sakramentu spowiedzi.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So cze 19, 2010 15:53 |
|
 |
Elbrus
|
mateuszz napisał(a): Dostałem 2 razy pokutę -3 dni bez internetu-było to jakies 2 lata temu. szumi napisał(a): Odbycie pokuty nie jest warunkiem ważności sakramentu spowiedzi. A jak odbierane są słowa wypowiadane przed wyznaniem grzechów: "pokutę nadaną przez kapłana odprawiłem". Czy jest to wtedy kłamstwo, a jeśli tak to czy jest grzechem ciężkim?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr cze 23, 2010 13:24 |
|
 |
Selgrado
|
Wszystko zależy od tego, jaki był stan faktyczny.
_________________ [KMI ...] ------------.
|
Śr cze 23, 2010 16:24 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Jeśli pokuty się nie odprawiło, to się mówi: 'pokuty nie odprawiłem'... Nie ma żadnego kłamstwa.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr cze 23, 2010 16:36 |
|
 |
Spirit
zbanowany na stałe
|
Daniel00 napisał(a): Witam, Mam dosyć krępujący i dziwny problem. Byłem dzisiaj u spowiedzi jako iż jest pierwszy piątek. Ksiądz jako pokute powiedział żebym poszedł dzisiaj na wieczorną mszę i przyjął komunię świętą w dwóch intencjach. I własnie w tym problem. Gdy poszedłem na msze na śmierć zapomniałem tych dówch intencji. Oczywiście poszedłem do komunii i modląc się po niej modliłem się o te dwie zapomniane intencje ale czy moja pokuta jest ważna ? Cały czas próbowałem sobie przypomniec te intencję ale nie moge do tej pory. Prosze o pomoc , rade bo jestem strasznie zmieszany i pierwszy raz mam taką sytuację. moim zdaniem, jeszcze raz musisz pójść do spowiedzi, nigdy nie wiadomo jak na takie niedbalstwo zareaguje Bóg, a nuż będzie w nastroju , jaki miał w czasie niszczenie Sodomy i Gomory ? ja bym nie ryzykował, jeszcze raz się pofatyguj 
|
Pt lip 16, 2010 23:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
szumi napisał(a): Odbycie pokuty nie jest warunkiem ważności sakramentu spowiedzi. Zadośćuczynienie jest jednym z warunków dobrej spowiedzi. Natomiast pokuta zadana za grzechy ciężkie obwiązuje pod grzechem ciężkim. Ks. Bolesław Margański napisał(a): Penitent winie przyjąć i wypełnić pokutę, gdyż zadośćuczynienie należy do całości sakramentu. Obowiązek wypełnienia pokuty jest poważny; (jeśli pokuta jest nadana za grzechy ciężkie to obowiązuje pod grzechem ciężkim). http://www.kkbids.episkopat.pl/anamnesis/20/11.htm
|
Pt sie 06, 2010 19:18 |
|
|
|