Problem z sakramentem spowiedzi.
Autor |
Wiadomość |
Najmocniejszy
|
 Problem z sakramentem spowiedzi.
Mam problem. Mam 13 lat i zawsze mam tyle grzechów że zapisuje je na małej karteczce i potem odczytuje. Ostatnio na spowiedzi w kościele było ciemno i nie odczytałem 6 grzechów, a nie umiałem sobie ich przypomniec. Co teraz mam zrobic? Czy Bóg mi te grzechy przebaczy?
|
Pt lut 05, 2010 19:58 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
 Re: Problem z sakramentem spowiedzi.
Oczywiście, że przebaczy, jeśli tylko je szczerze na spowiedzi wyznasz. czyli idź jeszcze raz do spowiedzi i wyjaśnij sytuację, wyznaj te grzechy i ufaj Bożemu miłosierdziu 
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt lut 05, 2010 20:09 |
|
 |
djdomin
|
Do tego, jeśli kiedy indziej będziesz miał problem z odczytaniem i będziesz tego świadom, powiedz wprost księdzu, że jest ciemno i nie widzisz. Najprostsze rozwiązanie.
_________________ Dominik Jan Domin
|
Pt lut 05, 2010 20:46 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czy z tego wynika, ze nalezy sie jeszcze raz spowiadac z grzechow, ktore sie zapomnialo? Przyznaje, ze to dla mnie nowosc.
|
So lut 06, 2010 13:20 |
|
 |
WIST
|
Może rozwiązaniem będzie zrobienie sobie listy w głowie tych najpoważniejszych grzechów, bo nie wiem z czego 13-latek może się tak spowiadać, a zarazem aby były to rzeczy naprawdę ważne. Zacząc od tych naprawde poważnych, a może akurat się okaże że nie wszystkie są aż tak straszne.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
So lut 06, 2010 13:26 |
|
|
|
 |
Najmocniejszy
|
To mam iśc jeszcze raz i sie wyspowiadac z tamtych grzechów których zapomnielem? To znaczy że mam się spowiadac tylko z grzechów, z którymi mam problem itd. a te drobnostki to darowac czy nie?
|
So lut 06, 2010 14:19 |
|
 |
djdomin
|
Nie. Spowiadać się masz z grzechów śmiertelnych. Z powszednich się zaleca spowiadać, ale nie jest to obowiązkowe. Natomiast rada, aby najpierw wyznać grzech najtrudniejszy, jest dla człowieka - człowiek się tego boi, więc lepiej wyrzucić go z siebie na początku, nie będzie gniótł przez całą spowiedź.
|
So lut 06, 2010 14:50 |
|
 |
BladzacyAniolek
|
Kamala napisał(a): Czy z tego wynika, ze nalezy sie jeszcze raz spowiadac z grzechow, ktore sie zapomnialo? Przyznaje, ze to dla mnie nowosc. Z odpowiedzi Najmocniejszy wynika, że nie wyznał on grzechów nie z powodu zapomnienia, lecz z nie mocy przeczytania tego co sobie zapisał, a więc te grzechy musi wyznać na najbliższej spowiedzi. Jeśli oczywiście były to grzechy ciężkie, z lekkich nie trzeba się spowiadać, choć jest to przez Kościół zalecane.
_________________ My Savior loves. My Savior lives. My Savior's always there for me. My God he was. My God he is. My God he's always gonna be.
|
So lut 06, 2010 14:53 |
|
 |
Najmocniejszy
|
BladzacyAniolek napisał(a): Kamala napisał(a): Czy z tego wynika, ze nalezy sie jeszcze raz spowiadac z grzechow, ktore sie zapomnialo? Przyznaje, ze to dla mnie nowosc. Z odpowiedzi Najmocniejszy wynika, że nie wyznał on grzechów nie z powodu zapomnienia, lecz z nie mocy przeczytania tego co sobie zapisał, a więc te grzechy musi wyznać na najbliższej spowiedzi. Jeśli oczywiście były to grzechy ciężkie, z lekkich nie trzeba się spowiadać, choć jest to przez Kościół zalecane. Myslisz się! Z każdego grzechu zawsze się spowiadam i nigdy nie ukrywam. Naprawdę nie umiałem przeczytc tych grachów chociaż bardzo chciałem. Były to grzechy lekkie jak większośc moich grzechów.
|
So lut 06, 2010 15:32 |
|
 |
BladzacyAniolek
|
Przecież nie napisałam, że taisz grzechy. Więc się tak nie bulwersuj. Napisałam to samo co Ty, że nie mogłeś przeczytać z kartki grzechów, i wyjaśniłam Kamala, że zapomnianych nie trzeba wznawać jeszcze raz. Ty nie zapomniałeś, tylko po prostu nie mogłeś się rozczytać, a więc grzechy trzeba wyznać na następnej spowiedzi. Ale skoro to są grzechy lekkie to nie musisz, bo na początku każdej mszy Świętej są one odpuszczane. Ale to dobrze, że spowiadasz się z lekkich, tak trzymaj.
_________________ My Savior loves. My Savior lives. My Savior's always there for me. My God he was. My God he is. My God he's always gonna be.
|
So lut 06, 2010 15:36 |
|
 |
Najmocniejszy
|
Czyli z grzechów lekkich nie trzeba się spowiadac? Tylko, że nie wiem które to są grzechy lekkie. Podajcie jakiś przykład.
|
So lut 06, 2010 15:42 |
|
 |
djdomin
|
Ciężko jest podać przykład. To, co u jednego jest lekkim, u innego może być śmiertelnym.
Łatwiej jest podać przykłady na śmiertelne. Np: nie spowiadanie się przez rok. Nie przyjęcie ani razu komunii w okresie wielkanocnym. Nie pójście na mszę w niedzielę, gdy się mogło.
|
So lut 06, 2010 15:48 |
|
 |
Najmocniejszy
|
a lekkie to naprzykład przeklinanie?
|
So lut 06, 2010 15:49 |
|
 |
BladzacyAniolek
|
Najmocniejszy napisał(a): a lekkie to naprzykład przeklinanie? To zależy, jeśli Ci się niechcący wyrwało, np w chwili zdenerwowania to grzech lekki, jeśli natomiast kogoś świadomie wyzwałeś używając brzydkich słów albo przeklinasz codziennie to grzech ciężki. Ja tak uważam. Ale to zależy od Twojego sumienia.
|
So lut 06, 2010 16:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Najmocniejszy napisał(a): Były to grzechy lekkie jak większośc moich grzechów. Najmocniejszy napisał(a): Tylko, że nie wiem które to są grzechy lekkie. To jest sprzeczność... wiesz, czy nie wiesz ?
|
So lut 06, 2010 16:28 |
|
|
|