Rachunek Sumienia przed Spowiedzią Generalną.
Autor |
Wiadomość |
Wielkopolanin
|
 Rachunek Sumienia przed Spowiedzią Generalną.
Witam wszystkich . jestem tu nowy na tym forum. Mam pytanie do ludzi po Spowiedzi generalnej z całego zycia . czy wy też robiąc Rachunek Sumienia , mieliście całe mnóstwo grzechów ? bo ja co chwilę coś zapisuję.Dzięki i proszę o odpowiedż. [Proszę jednak nie oszczędzać znaków interpunkcyjnych WIST]
|
Wt mar 23, 2010 17:24 |
|
|
|
 |
WIST
|
 Re: Rachunek Sumienia przed Spowiedzią Generalną.
Nie odbyłem jeszcze nigdy spowiedzi generalnej ale mam do Ciebie pewne pytanie, które szerzej wiąże się z tym o co Ty pytasz. Czy mówisz tu o grzechach które zataiłeś, zapomniałeś, lub które od dawna taiłeś w sobie, czy mówisz o tych które wyznałeś już i zostały Ci przebaczone? Nie wiem na ile jesteś w temacie rozeznany więc się nie obrażaj za to pytanie, bo nie sugeruje Ci niewiedzy.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Wt mar 23, 2010 18:53 |
|
 |
BladzacyAniolek
|
Wielkopolanin proponuję skupić się na grzechach ciężkich.
_________________ My Savior loves. My Savior lives. My Savior's always there for me. My God he was. My God he is. My God he's always gonna be.
|
Wt mar 23, 2010 21:19 |
|
|
|
 |
Wielkopolanin
|
To znaczy ja kiedyś byłem daleko od Boga ale dzięki Jego Łasce Nawróciłem się no a kiedyś to chodziłem do Spowiedzi Św. bez praktycznie żadnego przygotowania tylko powierchowny Rachunek Sumienia i tyle. A co do grzechów ciężkich to ciężko mi się na nich tylko skupić bo wydaje mi się prawie wszystko Grzechem Ciężkim, a wogóle boję się że ta Spowiedz będzie nieważna.
|
Wt mar 23, 2010 21:25 |
|
 |
BladzacyAniolek
|
Moja lista grzechów przy Spowiedzi generalnej też była spora. A sytuacja była podobna jak Twoja, też kiedyś byłam daleko od Boga, tyle że ja do Spowiedzi nie chodziłam, a jak poszłam to raz na rok i taiłam grzechy.
Czemu miałaby być nie ważna? Po prostu wszystko szczerze wyznaj i będzie dobrze.
_________________ My Savior loves. My Savior lives. My Savior's always there for me. My God he was. My God he is. My God he's always gonna be.
|
Wt mar 23, 2010 21:55 |
|
|
|
 |
WIST
|
Rozumiem, to ważne co napisałeś bo pokazuje w czym jest problem. Materia jest delikatna, ale na pewno warto się skupić na grzechach najgorszych i schodzić do najniższych. Nie mierz ważności spowiedzi ilością wypowiedzianych grzechów z ogólnej puli tych popełnionych, ale żalem, szczerością i potrzebą przebaczenia. To nie znaczy że nie powinieneś dołożyć starań, ale tam Bóg już czekam na Ciebie z otwartymi ramionami.
WIST
|
Wt mar 23, 2010 21:56 |
|
 |
jumik
|
Co do rozróżnienia grzechu ciężkiego (inaczej: śmiertelnego) i grzechu powszedniego: Katechizm Kościoła Katolickiego napisał(a): 1857 Aby grzech był śmiertelny, są konieczne jednocześnie trzy warunki: "Grzechem śmiertelnym jest ten, który dotyczy materii poważnej i który nadto został popełniony z pełną świadomością i całkowitą zgodą".
1858 Materię ciężką uściśla dziesięć przykazań zgodnie z odpowiedzią, jakiej Jezus udzielił bogatemu młodzieńcowi: "Nie zabijaj, nie cudzołóż, nie kradnij, nie zeznawaj fałszywie, nie oszukuj, czcij swego ojca i matkę" (Mk 10, 19). Ciężar grzechów jest większy lub mniejszy: zabójstwo jest czymś poważniejszym niż kradzież. Należy uwzględnić także pozycję osób poszkodowanych: czymś poważniejszym jest przemoc wobec rodziców aniżeli wobec kogoś obcego.
1859 Grzech śmiertelny wymaga pełnego poznania i całkowitej zgody. Zakłada wiedzę o grzesznym charakterze czynu, o jego sprzeczności z prawem Bożym. Zakłada także zgodę na tyle dobrowolną, by stanowił on wybór osobisty. Ignorancja zawiniona i zatwardziałość serca nie pomniejszają, lecz zwiększają dobrowolny charakter grzechu.
(...)
1862 Grzech powszedni jest popełniony wtedy, gdy w materii lekkiej nie przestrzega się normy prawa moralnego lub gdy nie przestrzega się prawa moralnego w materii ciężkiej, lecz bez pełnego poznania czy całkowitej zgody. więcej: http://www.katechizm.opoka.org.pl/kkkII ... kkkIII-1-1
_________________ Piotr Milewski
|
Wt mar 23, 2010 23:22 |
|
 |
Wielkopolanin
|
No ale nie chodzi o to że Spowiedź Św. może być nieważna przez ilość grzechów tylko przez brak Zadośćuczynienia bliźniemu. A wogóle ciężko mi żałować za grzechy czuje jakby wymuszany żal. Zresztą po Spowiedzi Św i tak pewnie ciągle będe myślał że mam grzech ciężki.A proszę podajcie mi przykłady grzechu lekkiego?
|
Śr mar 24, 2010 10:33 |
|
 |
BladzacyAniolek
|
Wielkopolanin skorzystaj sobie z tego rachunku sumienia: http://www.rodzinapolska.pl/dok.php?art ... /421_1.htm Może to w jakiś sposób Ci pomoże. 
|
Śr mar 24, 2010 10:45 |
|
 |
WIST
|
Widzisz zatem sam że my Ci nie pomożemy bo nikt tak naprawdę nie siedzi w Twojej głowie i nie rozumie problemu. Takie rzeczy trzeba od razu na wstępie wyjaśniać, bo nie da się w indywidualnym przypadku udzielić odpowiedzi na tak ogólne pytania. Podano Ci co jest grzechem ciężkim, więc wszystko inne będzie lekkim. Zadośćuczynienie to coś co robisz jeśli możesz, zapewne nie masz terminu wyznaczonego aby tego dokonać, a jeśli się nie da to trudno. Św. Paweł całym swym życiem zadośćuczynił swojej wcześniejszej gorliwości w tropieniu i likwidowaniu wyznawców Jezusa.
WIST
|
Śr mar 24, 2010 14:23 |
|
 |
Wielkopolanin
|
Dzięki za ten Rechunek Sumienia już kiedyś z niego korzystałem teraz częściowo też.A wogólę jest mi tak ciężko że czasami mam myśli żeby dać se spokój i żyć tak jak inni którzy są Katolikami ale wogólę nie żyją swoją wiarą.
|
Śr mar 24, 2010 16:09 |
|
 |
jumik
|
Pamiętaj, że nie Ci, którzy mówią, że wierzą będą zbawieni, ale Ci, którzy naprawdę wierzą i żyją tą wiarą ("Nie każdy, który mówi mi Panie, Panie wejdzie do Królestwa Bożego"). Mówić, że jest się wierzącym, że jest się katolikiem, a nie żyć tą wiarą to jest jak mówić, że się kocha, a nie żyć tą miłością.
"Musicie od siebie wymagać, nawet gdyby inni od was nie wymagali." - Jan Paweł II
Trzymaj się!
_________________ Piotr Milewski
|
Śr mar 24, 2010 16:16 |
|
 |
Elbrus
|
Wielkopolanin napisał(a): tylko przez brak Zadośćuczynienia bliźniemu. Jeśli nie możesz zadośćuczynić temu, wobec którego zgrzeszyłeś (bo np. nie żyje), to warto rozejrzeć się i szukać osób które teraz potrzebują pomocy (czasami o nich się zapomina). Wielkopolanin napisał(a): A wogóle ciężko mi żałować za grzechy czuje jakby wymuszany żal. Patrz nie tylko w przeszłość, ale i w przyszłość - co się stanie, jeśli będziesz kuszony, by popełnić grzechy z przeszłości - poddasz się im czy ZE WZGLĘDU NA SWOJE NAWRÓCENIE (odwrócenie się od grzesznego stylu życia i błędnych przyzwyczajeń) będziesz walczył? Wielkopolanin napisał(a): Zresztą po Spowiedzi Św i tak pewnie ciągle będe myślał że mam grzech ciężki. - rób rachunek sumienia tak długo, aż od pewnego czasu nie będziesz mógł przypomnieć sobie innych grzechów - wyspowiadaj się z grzechów lekkich ("korona ci z głowy nie spadnie", a ulgę może przynieść) - możesz dodać na na końcu "listy": "i za wszystkie grzechy, których teraz nie pamiętam bardzo żałuję" Wielkopolanin napisał(a): czasami mam myśli żeby dać se spokój Bóg jest wierny i nie pozwoli, żebyście byli kuszeni ponad to, co możecie znieść, lecz wraz z pokusą da też wyjście, abyście zdołali przetrwać.(1 Kor 10:13)
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr mar 24, 2010 16:49 |
|
 |
BladzacyAniolek
|
Wielkopolanin nie poddawaj się.  Myślę, że każdy człowiek ma chwile zwątpienia, w których nie ma sił na życie z wiarą. Ale nie sztuką jest być złym, bo to każdy potrafi, wyzwaniem jest być dobrym. Nie zniechęcaj się. I nie bierz przykładu z pseudo katolików  Nie wyjdzie Ci to na dobre.  Niech Cię też nie przeraża ilość grzechów, to nie jest ważne, ważne jest to, że pragniesz pojednania z Bogiem, nawrócenia. I przystępuj do Sakramentu Pokuty za każdym razem kiedy czujesz taką potrzebę. Z Bogiem.
|
Śr mar 24, 2010 18:56 |
|
 |
Wielkopolanin
|
Dzięki wszyskim za wsparcie,ogólnie dzisiaj czuję sie lepiej.
|
Cz mar 25, 2010 21:34 |
|
|
|