Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 24, 2025 6:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
 Kryzys spowiedzi 
Autor Wiadomość
Cytuj:
Mając takie prawo, może go udzielać, komu chce Skorzystał z tej możliwośći i przekazał władzę kluczy apostołom i ich następcom.

A następcy to wszyscy ci co wierzą że Jezus jest zbawicielem!!
I nie ma potrzeby chodzenia w śmiesznej ,,kiecce'' by bym być następcą.
Zresztą ani apostołowie ani ich ,,następcy '' nie wyróżnali się ani ubiorem ,ani obyczjowością od inych chrześcijan. :razz:

anonimku, w Kościele istnieje kapłaństwo powszechne i kapłaństwo hierarchiczne.
Do kapłaństwa powszechnego jesteśmy włączeni wszyscy poprzez chrzest święty.
Z pojęciem kapłaństwa hierarhicznego wiąże się natomiast pojęcie sukcesji apostolskiej. Moc odpuszczania lub zatrzymywania grzechów została dana przez Jezusa apostołom i ich następcom , a nie wszystkim wiernym.
Agniulka słusznie zwróciła uwagę na rozróżnienie między apostołami ( kapłaństwo hierarchiczne) a uczniami apostołów ( kapłaństwo powszechne).

Cytuj:
Wspólne kapłaństwo wszystkich wiernych (także: powszechne kapłaństwo): Według l listu św. Piotra (2, 9) cały lud chrześcijański jest „królewskim kapłaństwem” (por. także Wj 19, 6). Wszyscy uczestniczą w kapłaństwie Chrystusa. Sobór watykański II (1962-1965) potwierdził tradycję Kościoła pierwotnego: „Kapłaństwo zaś powszechne wiernych i kapłaństwo urzędowe, czyli hierarchiczne, choć różnią się istotą, a nie stopniem tylko, są sobie jednak wzajemnie przyporządkowane”

Cytuj:
Powszechne kapłaństwo wiernych wiąże się z powołaniem do oddania Bogu wszystkiego, z powołaniem do świętości.

Ojciec Święty ( homilia wygłoszona 29 I 1979 r. w Meksyku) napisał(a):
"Wszyscy wierni na mocy sakramentu chrztu i bierzmowania zobowiązani są do publicznego wyznawania wiary, którą otrzymali od Boga za pośrednictwem Kościoła. Powinni ją szerzyć i bronić jej jak prawdziwi świadkowie Chrystusa, ponieważ są wezwani do ewangelizacji - fundamentalnego obowiązku wszystkich członków ludu Bożego"

Kapłaństwo powszechne różni się od kapłaństwa urzędowego istotą - tylko osoby wyświęcone na kapłana mogą być szafarzami sakramentu pokuty i tylko im została dana władza kluczy.

Bardzo proszę wszystkich rozmówców o powstrzymanie się od osobistych uwag. Każde zdanie będące wyrażaniem prywatnych opinii o innym uczestniku dyskusji zostanie usunięte.
baranek

Pt kwi 08, 2005 13:33

zamiast biadolić nad kryzysem spowiedzi, bądźcie przykładem i przystepujcie do niej "Aby ludzie widzieli dobre czyny w was i chwalili Boga który w niebie jest".

Sami zacznijcie chodzi, a inni widząc was też będą chodizli, nie biadolcie ale uczeszczajcie do niej

Pt kwi 08, 2005 14:16

anonimku, w Kościele istnieje kapłaństwo powszechne i kapłaństwo hierarchiczne.
Do kapłaństwa powszechnego jesteśmy włączeni wszyscy poprzez chrzest święty[/quote
baranku..... :razz:
W kościele katolickim pewnie tak jest jak mówisz , ale nie w kościele Chrystusowym.Nie ma mowy o kapłaństwie hierachicznym w wydaniu kk.
Gdzie masz funkcje i urzędy tak rozmnożone?
Dar Ducha ŚW. moze otrzymać każdy,jeśli tylko Bóg tak zechce.
Cytuj:
Dz.Ap. 11:16-17
16. I przypomniałem sobie słowo Pana, gdy powiedział: Jan chrzcił wodą, ale wy będziecie ochrzczeni Duchem Świętym.
17. Jeżeli więc Bóg dał im ten sam dar, co i nam, którzy uwierzyliśmy w Pana Jezusa Chrystusa, to jakże ja mogłem przeszkodzić Bogu?
(BW)
Zwracam szczególną uwagę na werset 17. ,,Bóg dał im ten sam dar co i nam...... , to jakże mogłemm przeszkodzić Bogu''
Jak widać otrzymali poganie ten sam dar Ducha Św. co i apostołowie , sam Piotr to zaświadcza , jak i to że było to po za ich działaniem.
Więc o jakiej hirarhizacji mówisz ???
pozdrówka :)

Pt kwi 08, 2005 14:39

W kościele katolickim pewnie tak jest jak mówisz , ale nie w kościele Chrystusowym.Nie ma mowy o kapłaństwie hierachicznym w wydaniu kk.

Czyżby ?? Pismo Święte mówi o trzech stopniach kapłaństwa: o diakonach, prezbiterach i episkopos... Czyżby Pismo Święte powstało w III wieku ? Nawiasem mówiąc jak na razie nie wykazałeś że Jezus stworzył jakiś inny Kościół a nie Katolicki :)
Cytuj:

Kapłaństwo ma trzy stopnie. Funkcje są konieczne w każdym cywilizowanym społeczeństwie i nie mają nic wspólnego ze stopniami charyzmatu a jedynie z kwestiami organizacyjnymi. Bardzo mi przykro że w międzyczasie Kościół objął cały świat i nie funkcjonuje w organizacji plemiennej tylko musi mieć konkretne struktury organizacyjne. Nie myl ich z hierarchią, która ma tylko 3 wymienione w Piśmie Świętym stopnie + prymat piotrowy
Cytuj:
Dar Ducha ŚW. moze otrzymać każdy,jeśli tylko Bóg tak zechce.
Dz.Ap. 11:16-17 16. I przypomniałem sobie słowo Pana, gdy powiedział: Jan chrzcił wodą, ale wy będziecie ochrzczeni Duchem Świętym.
17. Jeżeli więc Bóg dał im ten sam dar, co i nam, którzy uwierzyliśmy w Pana Jezusa Chrystusa, to jakże ja mogłem przeszkodzić Bogu? Jak widać otrzymali poganie ten sam dar Ducha Św. co i apostołowie , sam Piotr to zaświadcza , jak i to że było to po za ich działaniem.

Mylisz bierzmowanie z charyzmatem kapłaństwa. Polecam 1 List do Koryntian na temat różnych charyzmatów.

Pt kwi 08, 2005 15:07

Mylisz bierzmowanie z charyzmatem kapłaństwa. Polecam 1 List do Koryntian na temat różnych charyzmatów.

agniulka,złotko...
nie ma czegoś takiego jak -bierzmowanie w ewangeliach.

Cytuj:
Jezus stworzył jakiś inny Kościół a nie Katolicki

To akurat jest proste, skoro powstał w IVw. nie mógł założyć go Jezus :)

Cytuj:
Nie myl ich z hierarchią, która ma tylko 3 wymienione w Piśmie Świętym stopnie + prymat piotrowy

agniulko...złotko,
ty milisz wszystko ze wszystkim ,dlatego jak może spostrzegłaś zwracałem się do baranka, co nie znaczy że mam coś przeciw abyś ty czy ktoś inny się wypowiedział w tej kwestii.Ale rozumowanie nasze jest tak dalekie od siebie.
Mylisz proste funkcje organizacyjne w kościele wczesnochrześcijańskim, z wolbrzymionymi w kk . Ustawiającymi niemal duchownych jako nadludzi.
I choćbyś nie wiem jak to poważnie traktowała, dla mnie bedzie to groteskowe.... :)

Pt kwi 08, 2005 16:13

agniulka,złotko...
nie ma czegoś takiego jak -bierzmowanie w ewangeliach.

Zapomniałam że dla ciebie tylko Ewangelie są Pismem Świętym. Wybacz.
Cytuj:
To akurat jest proste, skoro powstał w IVw. nie mógł założyć go Jezus :)

Dowodzenie ignotum per ignotum?
Przypomnę że nie udowodniłeś że Kościół Katolicki powstał w IV wieku :D Nawiasem mówiąc nie tak dawno twierdziłeś że w III ;)
Cytuj:
Mylisz proste funkcje organizacyjne w kościele wczesnochrześcijańskim, z wolbrzymionymi w kk . Ustawiającymi niemal duchownych jako nadludzi.
I choćbyś nie wiem jak to poważnie traktowała, dla mnie bedzie to groteskowe.... :)

Sprawowanie sakramentów to bycie nadludziem?

Pt kwi 08, 2005 16:21
anonimku, w sprawie hierarchii kapłaństwa, powiem krótko- zgadzam się z Agniulką.

Kapłani sprawujący sakramenty są takimi samymi grzesznymi ludźmi, jak my. Przekonanie o wywyższaniu się kapłana jest przyczyną niechęci części osób do sakramentu pokuty. Nie potrafimy czasami zapomnieć, że władza kluczy udzielona księżom nie jest związana z ich bezgrzesznością.
Tak, jak kapłan oddziela grzech od człowieka i nie ocenia nas, tylko nasze złe czyny, tak my powinniśmy oddzielić osobę spowiednika od sprawowanej przez niego posługi i jej owocności:)

A może przyczyną kryzysu spowiedzi nie jest lęk przed spowiedzią czy w ogóle negowanie sensu sakramentu pokuty, ale zanik poczucia grzechu??

Pt kwi 08, 2005 16:32
ale nie w kościele Chrystusowym.Nie ma mowy o kapłaństwie hierachicznym w wydaniu kk.

Tak myslisz?
To dlaczego Chrystus pomimo, ze miał wielu uczniów....wybrał sposród nich tylko Dwunastu?
Czy to nie swoista hierarchizacja?

[...]Fragment postu dotyczący powstania Kościoła Katolickiego został przeniesiony do nowego tematu: viewtopic.php?t=3218 i tam proszę kontynuować ten wątek.
baranek

Pt kwi 08, 2005 16:42

Tak myslisz?
To dlaczego Chrystus pomimo, ze miał wielu uczniów....wybrał sposród nich tylko Dwunastu?
Czy to nie swoista hierarchizacja?

Beli , nie myślę aby to miała być hierarhizacja.
Liczba dwanaście w Izraelu miała swoistą symbolikę np. 12 pokoleń Izraela.
Gdyby ich było 100 ,też byś tak powiedział .W końcu biskupów jest więcej.
No właśnie . To właściwie dlaczego nie ma w kościele odpowiednika 12-stu? Bo chyba nie ma ?

Pt kwi 08, 2005 18:12

Nie potrafimy czasami zapomnieć, że władza kluczy udzielona księżom nie jest związana z ich bezgrzesznością.

baranku...., trzeba jeszzce wierzyć ,że coś takiego jest jak ,,władza kluczy'' :razz:

Pt kwi 08, 2005 18:14

No właśnie . To właściwie dlaczego nie ma w kościele odpowiednika 12-stu? Bo chyba nie ma ?

Bo katolików nie jest już 5 tysięcy tylko około miliarda.
Gdyby musieli czekać na jednego z 12 biskupów żeby brać udział w sakramentach...

Pt kwi 08, 2005 18:16

baranku...., trzeba jeszzce wierzyć ,że coś takiego jest jak ,,władza kluczy'' :razz:

Żeby nie wierzyć, to trzeba by najpierw wyrzucić z Ewangelii werset Mt 16,19

Pt kwi 08, 2005 18:17
anonimku, wytłumasz mi, proszę, jak rozumiesz słowa Jezusa wypowiedziane do Apostołów: " Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane" ?

Czy wierzysz, że Jezus dał taką moc apostołom? - Chyba tak, skoro są to słowa Jezusa zapisane w Biblii.

Natomiast widzę, że nie uznajesz sukcesji apostolskiej i przekazywania tej władzy księżom. Zatem- komu jest przekazywana ta władza? Czy uważasz, że po śmierci Apostołów Jezus odebrał ten dar ? Przecież ludzie nie przestali grzeszyć.

Jak Ty rozumiesz ten cytat ?

Pt kwi 08, 2005 18:25

ech..... baranku , jak miło prowadzić rozmowę z dobrze wychowaną osobą :)
chodzi ci zapewne o ten cytat:
Cytuj:
Jan. 20:21-23
21. I znowu rzekł do nich Jezus: Pokój wam! Jak Ojciec mnie posłał, tak i Ja was posyłam.
22. A to rzekłszy, tchnął na nich i powiedział im: Weźmijcie Ducha Świętego.
23. Którymkolwiek grzechy odpuścicie, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są zatrzymane.
(BW)
Otrzymują Ducha Św. i słyszą te słowa. Można powiedzieć otrzymanie tego Ducha, powoduje taką możliwość jak odpuszczanie grzechów.
I czy tylko apstołowie otrzymali tego Ducha?
Gdyby tak było zgodziłbym się że te słowa Jezusa tyczyły się tylko apostołów. Ale tak nie było. Ducha Świętego otzrymywało dużo ludzi,często bez wiedzy apostołów. Gdyby tylko apostołowie mieli takąmożliwość nie było by takich tekstów:
Łuk. 6:37
37.
Cytuj:
I nie sądźcie, a nie będziecie sądzeni, i nie potępiajcie, a nie będziecie potępieni, odpuszczajcie, a dostąpicie odpuszczenia.
(BW)

No i chyba bardzo czytelny cytat:
Cytuj:
Jak. 5:16
16. Wyznawajcie tedy grzechy jedni drugim i módlcie się jedni za drugich, abyście byli uzdrowieni. Wiele może usilna modlitwa sprawiedliwego.
(BW)

Powiedziane wyraźnie jedni drugim. Ja wiem że dla wielu to będzie znaczyło że ci ,,drudzy'' to mają być księża . Ale ja tam poprostu drugich ,takich samych.

Mam nadzieje ta odpowiedź jakoś ci pomoże zrozumieć jak ja to widzę.
Nie będę pisał postu na 300linijek jak to mają ludzie w zwyczaju, ani wstawiał 10 linków.
pozdrówka :razz:

Pt kwi 08, 2005 19:41

anonimek napisał:
baranku...., trzeba jeszzce wierzyć ,że coś takiego jest jak ,,władza kluczy''

Żeby nie wierzyć, to trzeba by najpierw wyrzucić z Ewangelii werset Mt 16,19

wkleimy cytat co by nie było niedomówień:

Cytuj:
Mat. 16:19
19. I dam ci klucze Królestwa Niebios; i cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane i w niebie, a cokolwiek rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane i w niebie.
(BW)

nie ma potrzeby wyrzucać, nie ma w nim mowy o jakiejkolwiek sukceji.
Bynajmniej w tym brzmieniu, chyba że u ciebie wygląda on inaczej.

Pt kwi 08, 2005 19:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona