Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz wrz 11, 2025 19:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 2 z rzędu spowiedź generalna? 
Autor Wiadomość
Nie ładnie tak ludzie się rozpisują jak to do spowiedzi generalnej przystępują a nie chcą podać formułki , spowiedzi z całego życia (bo taka spowiedź co roku którą niektórzy nazywają generalna to dla mnie , to nie jest spowiedź generalna).

kanap - zwyczajnie takiej formułki nie znam ... i podejrzewam, że jej nie ma :)

Pozwól się poprowadzić księdzu :) mój np. zaproponował, żebym najpierw wyznała grzechy od ostatniej spowiedzi, a dopiero później te wcześniejsze.

Śr lis 05, 2008 22:01

A może dlatego nie chcą podać formułki bo dziwią się, że o nią prosisz? Najpierw znajdź księdza, a potem poproś aby Cię do takiej spowiedzi przygotował. Wtedy będziesz wszystko wiedział.Pozdrawiam.

Księdza czy zakonnika znajdę od reki np http://www.spowiedz.pl/konfes1.htm , albo na jakimś portalu widziałem listę parafii z rozpiskami spowiedzi , sądzę że wystarczy że nie pójdę na spowiedź przed mszą czy w trakcie mszy , tylko na taką że ksiądz ma wyznaczone np 2 godziny w konfesjonale w powszedni dzień i tyle (w Warszawie trochę tego jest po za tym mogę się przejechać do Niepokalanowa). Co do przygotowania się to mam tyle materiałów . Tylko obejmują rachunek sumienia rozpisują się o spowiedzi generalnej a nie ma nigdzie formuły takowej spowiedzi.
Na samym moim chomiku jest masę rachunków i audycji o spowiedzi (link w podpisie) :) .

Śr lis 05, 2008 23:01

(...)a nie ma nigdzie formuły takowej spowiedzi.
A bez formuły się nie da? Chyba nie zachodzi obawa, że ksiądz nie zrozumie, o czym będziesz mówić, gdy użyjesz swoich słów...? ;)

Cz lis 06, 2008 6:30

Tylo ze podczas spowidzi trzeba szczerze wyznać wszystkie grzechy cięzkie, a jak się przpomni chociaż jaeden i nie zostanie wyznany to trzeba powtarzać całą spowiedź do skutku i to jest bardzo męczące, ale tak trzeba robić. Można przygotować sobie listę,żeby niczego nie zapomnieć.

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

So gru 27, 2008 11:05
nieważny- spowiedź trzeba powtarzać tylko w przypadku ZATAJENIA grzechu ciężkiego. Jeżeli ZAPOMNIMY o jakimś grzechu ciężkim, to nie trzeba powtarzać spowiedzi- starczy wyznać ten grzech przy kolejnej zwykłej spowiedzi.

So gru 27, 2008 11:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2