Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 22:24

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Co zrobić po nieudzieleniu rozgrzeszenia? 
Autor Wiadomość

Dziwny jest ten temat. Aż razi niekonsekwencją, z całym szacunkiem do autora. Przez ileś wypowiedzi powoli dowiadujemy się o co chodzi, jak jakaś powieść. Jak wszyscy tak będą pisać to obawiam się że tutaj pojawi się ostra selekcja ludzi.

N sie 03, 2008 23:51
czasowo zablokowany

A są grzechy, których nie każdy kapłan może zdjąć. Są to grzechy zagrożone np. exkomuniką.
I w przypadku, gdy kapłan nie może ich zdjąć to zależnie od ciężkości może je zdjąć biskup miejsca lub dopiero sam papież (jest też możliwość dostania rozgrzeszenia w specjalnie wyznaczonych klasztorach u kapłana obdarzonego odpowiednią godnością (zapomniałem nazwy))
co to za grzechy to nie podam bo obawiam się ...

N sie 03, 2008 23:53
Zobacz profil WWW

Tak, dodam tylko że kapłan może nie udzielic rozgrzeszenia gdy widzi że niepoważnie traktujemy spowiedz, gdy nie widać, lub nic nie wróży wyrażnej poprawy w naszym grzechu. Czyli nie poprawie się, lub nie żałuje.

Pn sie 04, 2008 0:01

Dlaczego jak powieść? Pisałem, że jeżeli ktoś potzrebuje znać całą historię, to napiszę. A że nikt nie chciał, no cóż...

I ostatnie pytanie. Czyjeżeli ktoś pójdzie do spowiedzi po nieudzieleniu rozgrzeszenia, musi o tym powiedzieć?

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Pn sie 04, 2008 8:51

Z chęcią usłyszałbym historię, bo ciężko udzielać dobrej odpowiedzi na tak ogólne pytanie ;).

3. post w temacie :D

Sareneth napisał(a):
Czyjeżeli ktoś pójdzie do spowiedzi po nieudzieleniu rozgrzeszenia, musi o tym powiedzieć?

Jeśli chodzimy do spowiedzi, żeby dbać o swój rozwój to z pewnością warto. Nie ma po co się zadręczać, że będą na nas patrzyli jak na zbrodniarza, jak już mówiłem liczy się postanowienie poprawy, a nie 'grzeszna historia'. respect for all 8)

Pn sie 04, 2008 9:59

Dlatego jak powieść, bo o wszystkim dowiadujemy się stopniowo, a dokładniej o tym co winniśmy wiedzieć już z pierwszego postu. W ten czy inny sposób, jesteśmy też wprowadzeni w błąd, nie znając od początku intencji.
Zresztą nie wiem czy musze to tłumaczyć. Dla mnie jako dyskutanta jest to dziwny temat, mógłby zawierać dwa posty i wszystko byłoby jasne. Zawiera ileś i właściwie wynika z niego nic.

A czy trzeba mówić? tak, zdecydowanie. Jest to wymóg.

Pn sie 04, 2008 16:23

Kastor wyjaśnił mi wszystko. A te teksty np. moniki nie związane z temato ...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Pn sie 04, 2008 18:06
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2