Autor |
Wiadomość |
Monosiu
|
 Re: imię na bierzmowanie
Wiem, wiem. Ale nasz ksiądz często się czepia...
|
Pt sty 29, 2010 19:46 |
|
|
|
 |
Ris.
|
Hey ! Proszę o pomoc, w znalezieniu św. Mirandy . W necie jej nie ma , ale z tego co tu czytałam nie wszystkie imiona swietych i biorgafie zapisane są w googlach . Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy taka świeta w ogóle istniała i po krótce opisać jej biografię jest mi to bardzo potrzebne . Dziękuję z góry ! 
|
Pn mar 01, 2010 21:26 |
|
 |
kawa
|
Potrzebne to jest Ci zrozumienie, o co chodzi w Bierzmowaniu i po co wybiera się patrona. Może wtedy przestaniesz szukać egzotycznych imion 
|
Wt mar 02, 2010 2:31 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
No właśnie... Przypoaminam, że wybór patrona powinien odbyć się nie na podstawie imienia (chyba, że jest nam bliskie etymologiczne znaczenie imienia), ale na podstawie życiorysu. Bo przecież to ma być nasz patron, a zatem z jednej strony nasz orędownik, ale z drugiem wzór, który powinniśmy urzeczywistniać każdego dnia. Jeśli odkryję poznając życie jakiegoś świętego, że on faktycznie jest dla mnie takim wzorem i chcę postępować tak jak on, to wówczas powinienem go wybrać. Bo np. ktoś czyta życiorys św. Brata Alberta i stwierdza: 'Tak. To jest to, ja też chciałbym/chciałabym się zaangażować na rzecz pomocy ubogim, działać w wolontariacie, etc'. I wówczas można wybrać tego patrona.
A jak ktoś wybiera po imieniu, a później się okaże, że to patron trędowatych, bo całe życie się nimi zajmował... I trzeba ten wzór wcielać w życie... A się okaże, że raczej ta osoba do pracy przy chorych się nie nadaje, z różnych powodów... I co? Pozostaje ładne (dziwne?) imię, ale nic poza tym...
Dlatego nieco inną drogę należałoby obrać przy doborze imion.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Wt mar 02, 2010 8:24 |
|
 |
kawa
|
Dodatkowo patron to potencjalny przyjaciel, ktoś z kim można wejść w bliską relację. Patron może pomagać, doradzać, może być bardzo realnie obecny. To nie jest jakieś kościelne s-f, tylko kościelna norma. Również dlatego warto wybrać kogoś, z kim można się zaprzyjaźnić, kto jest jakoś bliski, a nie szukać wydziwionych imion.
|
Wt mar 02, 2010 15:54 |
|
|
|
 |
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
Ale prawda niestety jest taka, że kandydaci częst wybierają patrona, o którym są krótkie biografie - żeby było mniej do przepisywania jak proboszcza zada przed bierzmowaniem napisanie czegoś o wybieranym patronie  Ja, aż wstyd przyznać, nie mam jakichś zażyłych relacji z moim patronem z bierzmowania - nawet często zapominam, że go mam...
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
Wt mar 02, 2010 16:09 |
|
 |
kawa
|
To akurat jest błąd w systemie katechezy przedsakramentalnej. Błędem jest w ogóle zwracanie nadmiernej uwagi na sprawy drugorzędne, w tym wybór imienia/patrona. Uwaga powinna być skupiona na istocie sakramentu- Bogu udzielającym się w darze Ducha Świętego. Jeśli już mówi się o wyborze imienia, a co za tym idzie- patrona, to najlepiej potraktować to jako lekcję świętych obcowania. W takim układzie nie ma sensu przepisywanie z Wikipedii biogramów świętych. Lepiej napisać (nawet klika zdań) od siebie, dlaczego akurat ta osoba jest mi bliska. Szkoda, że większość duszpasterzy tego nie dostrzega.
|
Pt mar 05, 2010 23:04 |
|
 |
djdomin
|
Ksiądz Paweł u nas kiedyś powiedział młodzieży krótko: Jeśli ktoś ma obecnie imię świętego (np. Paweł), to może spokojnie przy nim zostać i innego nie szukać. W sumie racja.
W moim roczniku najdziwniejszym pomysłem był "Jordan" - i to zupełnie nie z pobudek religijnych wybrany...
_________________ Dominik Jan Domin
|
So mar 06, 2010 20:36 |
|
 |
BladzacyAniolek
|
W moim przypadku, gdy brałam bierzmowanie, to nie mogliśmy sobie wybrać sami patrona, co dla mnie było wielkim zaskoczeniem. Nie mam pojęcia czemu takie zarządzenie padło. A więc nam imiona zostały przepisane z drugiego imienia chrztu.  Nie pamiętam jak miało się to do osób które takowego nie posiadali. Można napisać, że mój patron został mi na siłę wybrany. Patronka górników solnych i samorządowców. I jak ma to się do mnie? Nijak.  I jak ja mam ją naśladować? Skoro to nie był mój własny wybór? Ja bm chciała, aby moją patronką była święta Maria Magdalena.
_________________ My Savior loves. My Savior lives. My Savior's always there for me. My God he was. My God he is. My God he's always gonna be.
|
So mar 06, 2010 21:15 |
|
 |
kawa
|
Aniołek- patron, to ktoś, z kim jesteśmy w bliskiej relacji, ktoś kto wstawia się za nami u Boga, otacza nas modlitwą. Nie koniecznie musi być z nami związany przez Chrzest czy Bierzmowanie. Dlatego Twoją patronką spokojnie może być Maria Magdalena. Poza tym św. Kinga też może być fascynującą osobą. Spróbuj się z nią zapoznać 
|
So mar 06, 2010 23:55 |
|
 |
uśmiechnięta
|
Zastanawiam się nad imieniem do bierzmowania. Szukam najróżniejszych spisów świętych, ale nic mi to nie daje. Nie chce wybierać imienia tylko dlatego że jest ładne i mi się podoba. Chciałabym żeby moja patronka była dla mnie przede wszystkim wzorem. Niestety szukając jakiejś świętej za każdym razem trafiam na męczennicę albo zakonnicę. Zupełnie to do mnie nie trafia, a zależy mi na tym żeby to imię coś w moje życie wniosło. Najchętniej chciałabym aby moja święta byłą silną kobietą zaangażowaną w rozwój nauki, ale przy tym bardzo głęboko wierzącą i ufającą Bogu. Znacie kogoś takiego?
|
Pt mar 19, 2010 13:31 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Katarzyna Sieneńska.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt mar 19, 2010 15:40 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
uśmiechnięta napisał(a): Zastanawiam się nad imieniem do bierzmowania. Szukam najróżniejszych spisów świętych, ale nic mi to nie daje. Nie chce wybierać imienia tylko dlatego że jest ładne i mi się podoba. Chciałabym żeby moja patronka była dla mnie przede wszystkim wzorem. Niestety szukając jakiejś świętej za każdym razem trafiam na męczennicę albo zakonnicę. Zupełnie to do mnie nie trafia, a zależy mi na tym żeby to imię coś w moje życie wniosło. Najchętniej chciałabym aby moja święta byłą silną kobietą zaangażowaną w rozwój nauki, ale przy tym bardzo głęboko wierzącą i ufającą Bogu. Znacie kogoś takiego? św. Joanna Beretta Mola  Matka, współczesna nam prawie 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pn mar 22, 2010 15:14 |
|
 |
kawa
|
Edith Stein
|
Pn mar 22, 2010 17:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
I Edith i Katarzyna to zakonnice. Pierwsza była karmelitanką bosą a drugą tercjarką dominikańską.
|
Pn mar 29, 2010 22:15 |
|
|
|