Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn wrz 01, 2025 22:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Spowiedź chrzest... 
Autor Wiadomość
Kiedy ja zostałam poproszona o bycie chrzestną, musiałam wziąć od swojego proboszcza zaświadczenie, że mogę nią być :)
chrzestni są wpisywani do księgi chrztów.

Cz gru 18, 2008 0:13
Moderator

Chrzestny musi przedstawić zaświadczenie z miejsca, gdzie był chrzczony o tym, że przyjął chrzest i bierzmowanie, oraz zaświadczenie z miejsca aktualnego zamieszkania, że jest godny bycia chrzestnym. Nie ma opcji, że okaże się nagle, że chrzestny sam nie ochrzczony jest.

(J 8, 32b)

Cz gru 18, 2008 4:31

To jest jakoś gdzieś wpisywane kto jest chrzestnym, czy coś?
Sprawdzane jest czy ktoś należy do kościoła?
Jeżeli tak, to kiedy? Co jeżeli po fakcie by się okazało, że jednak chrzestny nie widnieje na liście Katolików?

Dziekanie, oczywiście, że jest.
W księdze chrztów wpisywane są dane nie tylko dziecka, ale jego rodziców (personalne, adresowe oraz miejsce i data ewentualnego ślubu) oraz chrzestnych (dane personalne i adresowe). Poza tym każda osoba mająca być chrzestnym - o ile nie jest z parafii chrztu dziecka - musi przynieść przed chrztem zaświadczenia ze swojej parafii, że jest wierzącym i praktykującym katolikiem.
Tak więc właściwie nie może się okazać, że chrzestny katolikiem nie jest.

Cz gru 18, 2008 9:54
Nie ma opcji, że okaże się nagle, że chrzestny sam nie ochrzczony jest.

Ano nie, ale dziekan chyba nie o to pytał - on zwracał uwagę na "po fakcie"

Cytuj:
Co jeżeli po fakcie by się okazało, że jednak chrzestny nie widnieje na liście Katolików

Taka sytuacja jest możliwa, jeśli ktoś np. przestanie wierzyć i dokona apostazji. Kiedy zostawał chrzestnym- był katolikiem, obecnie, po dokonaniu apostazji- mimo, że został ochrzczony, katolikiem już nie jest.

Co wtedy ? Wydaje mi się, że wówczas chrześniak powinien się modlić za swojego chrzestnego :)

Cz gru 18, 2008 10:00
Poza tym każda osoba mająca być chrzestnym - o ile nie jest z parafii chrztu dziecka - musi przynieść przed chrztem zaświadczenia ze swojej parafii, że jest wierzącym i praktykującym katolikiem.
Tak więc właściwie nie może się okazać, że chrzestny katolikiem nie jest.

Oczywiście, że może.
Kiedy wprowadziłam się do nowego mieszkania i pierwszy raz przyszedł ksiądz po kolędzie, to dopisał mnie do kartoteki parafialnej (na podstawie tego co mu podałam ustnie). Nikt nigdy nie pytał mnie czy byłam ochrzczona, nie kazał przynosić żadnych zaswiadczeń.
Dwa razy zostawałam chrzestna i dwa razy dostałam z parafii odpowiednie zaswiadczenie (wypisane na podstawie tych danych, które podałam przy pierwszej koledzie).

Cz gru 18, 2008 13:38
Moderator

Ano nie, ale dziekan chyba nie o to pytał - on zwracał uwagę na "po fakcie"

Cytuj:
Co jeżeli po fakcie by się okazało, że jednak chrzestny nie widnieje na liście Katolików

Taka sytuacja jest możliwa, jeśli ktoś np. przestanie wierzyć i dokona apostazji. Kiedy zostawał chrzestnym- był katolikiem, obecnie, po dokonaniu apostazji- mimo, że został ochrzczony, katolikiem już nie jest.

Co wtedy ? Wydaje mi się, że wówczas chrześniak powinien się modlić za swojego chrzestnego :)

Ja to zrozumiałem, jakoby po fakcie (czyli po chrzcie) okazało się, że chrzestny nie był ochrzczony ("nie widnieje na liście Katolików"), czyli podczas samego chrztu, był niezdolny podjąć zadania chrzestnego.

Dziekan, o co Ci chodziło?

(J 8, 32b)

Cz gru 18, 2008 14:03

Masz racje Moniko, nie rozważyłem takiej możliwości. W takim razie najlepiej by było, gdyby chrzestny dostarczał również zaświadczenie z parafii chrztu. Ale z tym już za dużo zachodu...

Pt gru 19, 2008 11:17

Baranek dobrze mówi, a ja trochę za mało uściśliłem :)
Co jeżeli po chrzcie dokonam aktu apostazji?
Możliwe, że krótko po chrzcie.
Prawdę mówiąc to cały czas się nad tym zastanawiam.

So gru 20, 2008 22:14
Zobacz profil WWW

.niekiedy wymagane jest od przyszłej matki chrzestnej zaświadczenie o spowiedzi . Skąd owe zaświadczenie ? czy jest to jakiś specjalny papier czy poprostu przy spowiedzi zaopatrzyc sie w kartke i długopis i spowiednik napisze co trzeba?

N gru 21, 2008 19:44
Moderator

zasadniczo powinien to dać proboszcz tudzież inny kapłan przygotowujący do sakramentu chrztu- rodzice i chrzestni muszą takie nauki odbyć i wówczas powinni otrzymać. Jednak jak nie dali, to można wziąć zwykłą kartkę i dać do podpisu z datą kapłanowi- długopis zazwyczaj (na takie sytuacje) w konfesjonale mają ;)

(J 8, 32b)

N gru 21, 2008 19:48

N gru 21, 2008 21:05
rodzice i chrzestni muszą takie nauki odbyć

Muszą?
Chyba nie ma takiego obowiązku, bo ja dwa razy zostawałam chrzestną (chrzty w różnych miastach) i ani razu nie musiałam (ani rodzice) odbywać żadnych nauk.
Kartki od spowiedzi to indywidualne wymagania konkretnego księdza. Ode mnie na szczęście ich nie wymagano.

N gru 21, 2008 22:01
Moderator

Muszą?
Chyba nie ma takiego obowiązku, bo ja dwa razy zostawałam chrzestną (chrzty w różnych miastach) i ani razu nie musiałam (ani rodzice) odbywać żadnych nauk.

Powinni.
Jak podaje Instrukcja duszpasterska Episkopatu o udzielaniu sakramentu chrztu świętego dzieciom :
Cytuj:
W celu udzielenia odpowiednich pouczeń o misterium chrztu, wychowaniu w wierze, o roli apostolskiego przykładu rodziców chrzestnych i o liturgii tego sakramentu należy przeprowadzić bez-pośrednie katechezy przygotowawcze. Udział w tych katechezach powinni wziąć tak rodzice dziecka jak i chrzestni. W parafiach większych (powyżej 5 tys.) katechezy przygotowujące do chrztu powinny być prowadzone systematycznie co tydzień w ustalony dzień i o stałej godzinie. W parafiach mniejszych katechezy przygotowawcze należy prowadzić stosownie do potrzeb, a zwłaszcza przed Świętami Wielkanocnymi i Bożego Narodzenia.

Co potwierdza Kodeks Prawa Kanonicznego:

Cytuj:
Kan. 851 - Sprawowanie chrztu powinno być odpowiednio przygotowane, dlatego:
[...]
2° rodzice dziecka chrzczonego, jak również chrzestni, powinni być należycie pouczeni o znaczeniu tego sakramentu i o związanych z nim obowiązkach. Proboszcz winien osobiście lub przez innych zatroszczyć się, ażeby rodziców właściwie przygotować pasterskimi pouczeniami a także wspólną modlitwą, zbierając razem po kilka rodzin oraz, gdy to możliwe, składając im wizytę.

Tak samo jest to ujęte w przypadku przygotowania do sakramentu małżeństwa.

Zasadniczo, żaden sakrament nie powinien być przyjmowany bez wcześniejszej katechezy wyjaśniającej, co Kościół celebruje w tym sakramencie.

(J 8, 32b)

N gru 21, 2008 22:20

chcialem sie zpytac - na odwrocie zaswiadczenia dla rodzicow chrzesnych jest mowa o spowiedzi
no i chcialem sie dowiedziec czy ta spowiedz moze byc dzien przed chrztem czy musi byc przed samym chrztem ?
(niezaleznie w jakim kosciele?)

So paź 24, 2009 8:55
Moderator

Ważne, byś w ten dzień mógł przyjąć Komunię św. (np. w intencji nowego członka Kościoła Chrystusowego).

(J 8, 32b)

So paź 24, 2009 9:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona