Masturbacja przed bierzmowaniem
Autor |
Wiadomość |
BladzacyAniolek
|
Świętokradzko to Ty przyjąłeś Komunię Świętą. Przy najbliżej spowiedzi po prostu wytłumacz Księdzu, że nie wiedziałeś że to jest grzech ciężki, i przystąpiłeś do Komunii. Skoro o tym piszesz, to znaczy że sumienie gryzie, więc raczej żałujesz. Wspomnij również, że od tamtego momentu walczysz z tym grzechem.
Powodzenia.  I się nie bój.
Z Bogiem.
_________________ My Savior loves. My Savior lives. My Savior's always there for me. My God he was. My God he is. My God he's always gonna be.
|
Pn paź 19, 2009 20:01 |
|
|
|
 |
BladzacyAniolek
|
Dodam jeszcze, że grzech ciężki występuje wtedy gdy popełniamy go świadomie. Z grzechami lekkimi możemy przystępować do Komunii. Aczkolwiek z nich także należy się spowiadać.
A skoro nie byłeś całkowicie świadomy, to Twoje bierzmowanie jest ważne.
I tak jak wyżej napisałam wytłumacz wszystko dokładnie spowiednikowi.
_________________ My Savior loves. My Savior lives. My Savior's always there for me. My God he was. My God he is. My God he's always gonna be.
|
Pn paź 19, 2009 20:06 |
|
 |
Bartosz990
|
Walcz i się nie poddawaj. Pamiętaj, że masturbacja to jest problem tożsamości. Mężczyzna, który nie czuje się mężczyzną - onanizuje się by przez chwilę poczuć się męski.
CzłowiekBezOczu napisał(a): Tym bardziej że "przerażająca seksualność" to coś co pochodzi chyba z okolic średniowiecza. Póki co mamy już rok 2009 i nawet żarówkę ktoś wynalazł więc za bardzo nie ma się co zabobonami przejmować. (Sprawdzić czy mi włosy nie wyrosły między palcami) 
Typowe, ateistyczne "dziamdziolenie"... Niedługo powiedzą "Zrównać rodziny gejowskie z tradycyjnymi. W końcu mamy 2015 rok!
Scaliłem posty - szumi
_________________ "Jeśli nie wierzysz w piekło, uwierzysz kiedy się w nim znajdziesz" - św. Ojciec Pio.
"Twoje serce jest wolne. Musisz tylko znaleźć siłę, by podążać za nim" Braveheart
John Eldredge - Dzikie serce...
|
N paź 25, 2009 21:20 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Bartosz990 - proszę pisać swoje myśli w jednym poście! A nie w trzech, czy więcej bezpośrednio pod sobą!
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
N paź 25, 2009 22:11 |
|
 |
szumi
Moderator
|
CzłowiekuBezOczu - panuj nad sobą i nie dawaj się w przyszłości prowokować!

Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
N paź 25, 2009 23:37 |
|
|
|
 |
Minerwa
|
Jeżeli przyjąłeś sakrament bierzmowania mając na sumieniu grzech cięzki, to przyjąłeś go niegodnie, ale mimo wszystko ważnie. Tak więc kiedy się wyspowiadasz, łaska sakramentu w Tobie "odżyje" - i nie musisz go już powtarzać.
|
Śr paź 28, 2009 21:28 |
|
 |
Mateusz96
|
Myśle że mogę tu się o to zapytać.
Czy masturbacja jest grzechem tylko wtedy, gdy nastąpi wytrysk???
No bo nie wiem czy mam grzech czy nie
|
So lis 21, 2009 10:09 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Masturbacja wówczas jest grzechem, gdy podejmując ją masz za cel osiągnięcie przyjemności 'imitującej' przyjemność odbywaną podczas aktu małżeńskiego.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So lis 21, 2009 13:19 |
|
 |
BladzacyAniolek
|
Myśląc w ten sposób jak Ty, to kobiety masturbując się nie popełniały by grzechu.  A więc mogłyby to robić i robić nie martwiąc się o nic.
Czy wytrysk jest, czy nie ma, jest to czyn grzeszny.
|
So lis 21, 2009 21:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re:
szumi napisał(a): Masturbacja wówczas jest grzechem, gdy podejmując ją masz za cel osiągnięcie przyjemności 'imitującej' przyjemność odbywaną podczas aktu małżeńskiego. szumi- masturbacja Z DEFINICJI jest podejmowana w celu osiągnięcia podniecenia ...
|
So sty 02, 2010 20:52 |
|
 |
szumi
Moderator
|
 Re: Re:
baranek napisał(a): szumi- masturbacja Z DEFINICJI jest podejmowana w celu osiągnięcia podniecenia ... A ja myślę, że w celu rozładowania napięcia powstałego w wyniku podniecenia.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So sty 02, 2010 21:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Masturbacja przed bierzmowaniem
hmm- rozładowujesz napięcie doprowadzając do orgazmu? Być może. Nie znam się  Wiem tylko, że masturbacja zawsze jest grzechem.
|
N sty 31, 2010 18:31 |
|
 |
szumi
Moderator
|
baranek napisał(a): hmm- rozładowujesz napięcie doprowadzając do orgazmu? Być może. Nie znam się  Napięcie seksualne tak właśnie się rozładowuje ![Uśmiech krzywy ;]](./images/smilies/icon_krzywy.gif)
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr lut 03, 2010 16:21 |
|
 |
Elvis
|
No, ja jako autor wracam do tego tematu sprzed kilku miesięcy. Mimo iż o całym zdarzeniu napisałem nie dawno, to jednak wiem, że wtedy zrobiłem źle. Pomodliłem się o przebaczenie moich grzesznych czynów i od niedawna walczę z tym brzydkim nałogiem  . Nie wiem, może to się wydać dziwne, ale kiedy przyjąłem bierzmowanie w kwietniu to wcale nie myślałem o masturbacji przed nim, dopiero po wypadku na motorze, gdyż jestem zapalonym motocyklistą, zacząłem myśleć, że Bóg może coś mi chciał przekazać, za coś ukarać (wiem, że to dziwne). Pomyślałem o tym bo w dzień pierwszej komunii złamałem rękę i też doszedłem do wniosku, że moja pierwsza spowiedź była fatalna... Czyżbym już w jakiś sposób pokutował za swoje złe postępowanie na Ziemi?
|
Śr lut 10, 2010 19:43 |
|
 |
mazurek
|
Elvis napisał(a): Pomodliłem się o przebaczenie moich grzesznych czynów i od niedawna walczę z tym brzydkim nałogiem Walcz i nie poddawaj się, proś Św. Michał o pomoc jest niezawodna sam to sprawdziłem, w podobnych przypadkach jak twój na sobie. Elvis napisał(a): zacząłem myśleć, że Bóg może coś mi chciał przekazać, za coś ukarać (wiem, że to dziwne) Za coś ukarać, tak to dziwne myślenie zwłaszcza wtedy kiedy zostałeś napełniony Duchem Świętym. Pan daje Ci sposobność na zatrzymanie się i spojrzenie na swoje życie w innej perspektywie, a nie karze. Na kare jeśli zasłużyłeś przyjdzie czas po śmierci. A teraz masz żyć tak żeby osiągnąć życie wieczne
_________________ Prawda was wyzwoli.
|
Śr lut 10, 2010 22:08 |
|
|
|