Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 02, 2025 15:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Sens spowiedzi - czy w ogóle istnieje? 
Autor Wiadomość

Tu nie chodzi chyba o beztroskę, nie chodzi o wytyczne, chodzi o dyskusję, z której często można wiele dla siebie wynieść.

Mnie z kolei zdumiewa Wasze ślepe zapatrzenie we wszystko to, co mówi Kościół. Kościół tworzą też ludzie, którzy również grzeszą, chodzą do łazienki robić siku i mogą się mylić. Biblia to księga spisana także przez ludzi.

Osobiście uważam, że seks to coś wspaniałego, magicznego i przenoszącego dwoje kochających się ludzi w odmienny wymiar. Nie widzę ani krztyny zła w tym najpiękniejszym akcie, jaki istnieje. Oczywiście pod warunkiem, że ci ludzie się kochają. Nie dostrzegam także zła w antykoncepcji. Według Was lepiej pakować się w rodziny wielodzietne, w których dzieci starsze wychowują te młodsze? Albo zastanawiają się każdego dnia, czy jutro dostaną obiad? Zapewne o wiele lepszym rozwiązaniem jest także epidemia AIDS w Afryce?

Nie rozumiem, jak można żałować seksu z miłości. BTW, chyba najgorsze, co można zrobić, to zaakceptować wszystko, co nam dają, bezmyślnie i z zaślepieniem.

N paź 25, 2009 19:22

To, że Ty uważasz, że seks jest czymś absolutnie dobrym, to Twoja sprawa. Ale Bóg, pod którego natchnieniem spisano Pismo Święte i Kościół, którego Głową jest Chrystus głosi, że seks służy wyłącznie jako wyrażenie miłości małżeńskiej. Jeżeli tak nie jest, mamy do czynienia z grzechem ciężkim rozpusty bądź cudzołóstwa. Rozpustnicy nie wejdą do Królestwa Bożego, jak mówi Pismo. Dlatego jest sens spowiadać się z tego grzechu, a najlepiej, nie popełniać go.

Cytuj:
Zapewne o wiele lepszym rozwiązaniem jest także epidemia AIDS w Afryce?

Co to ma do rzeczy? Jedyny skuteczny sposób na zapobieganie AIDS, to jest postępowanie zdroworozsądkowe, czyli absolutna wstrzemięźliwość seksualna osoby chorej. W normalnych krajach, m.in. w naszym, współżycie przez osobę zakażoną śmiertelną chorobą jest przestępstwem ściganym z Kodeksu Karnego. Dlaczego w Afryce miałby być stosowane inne standardy - tzn. zachęcanie chorych do współżycia i zarażania przez rozdawanie im prezerwatyw? Kościół sprzeciwia się temu.

Amadeusz
Cytuj:
Niestety nie mogę - jestem ateistą i pójdę do piekła.

Przecież jako ateista jest to twoim największym marzeniem - być całą wieczność tam, gdzie Boga nie będzie. Prawda?

N paź 25, 2009 19:55

rampampam - ale to nie działa tak, że jeśli ktoś ma inne zdanie niż Twoje to znaczy od razu, że jest gdzieś ślepo zapatrzony (np. w Kościół) ;)

Bo np moja opinia na różne tematy wynika z przemyślenia i przeanalizowania różnych argumentów, opcji, wariantów...
Były momenty, kiedy miałam wątpliwości, czy nauka Kościoła na dany temat jest słuszna... Ale po różnych doświadczeniach, dyskusjach, przemyśleniach - zauważam, że rzeczywiście to ma sens.

N paź 25, 2009 20:05

Nieprawda. Nie chcę nikogo obrażać. Naprawdę. Jednak mam coraz większe wrażenie, że jesteście grupą ludzi, którzy do tego wręcz zmuszają.

Panie meritus, widzę, że również Panu pojęcie ironii jest obce.

Zastanawialiście się może, czemu wierzący potępiają ateistów, a ateiści (nie mylić z antyteistami) wierzących nie potępiają? Może nadszedł czas, aby się nad tym zastanowić.

Ateista nie jest wyznawcą Szatana. I wcale nie nienawidzi Boga. Po prostu żyje, uważając, że Go nie ma.

Wszystko na ten temat.

N paź 25, 2009 20:06

Post Re: Sens spowiedzi - czy w ogóle istnieje?
Amadeusz napisał(a):
Witam wszystkich wierzących i niewierzących.
Sądzę, że pytanie w temacie postawione jest dosyć jasno, przejdę więc od razu do rzeczy. Chodzi mi o seks przedmałżeński. Kościół Katolicki twierdzi, że spowiedź jest nieważna, jeśli nie spełnia wszystkich pięciu warunków:
1. Rachunek sumienia.
2. Żal za grzechy.
3. Mocne postanowienie poprawy.
4. Szczera spowiedź.
5. Zadośćuczynienie Bogu i bliźniemu.

To prawda. Najważniejsze z tych 5 warunków jest ŻAL ZA GRZECHY i MOCNE POSTANOWIENIE POPRAWY. Jeśli ich nie spełniamy, nasza spowiedź jest nie ważna, mimo że u Kapłana dostaliśmy rozgrzeszenie.

Amadeusz napisał(a):
Poza tym, czy seks przed małżeństwem jest naprawdę grzechem? Szóste przykazanie mówi "Nie cudzołóż". Ale czy my cudzołożymy? Cudzołóstwo to zdrada. Skoro się kochamy, czemu mamy się nie "kochać"?
BTW. proszę o podanie fragmentu z Biblii, który mówi, że seks przed ślubem jest grzechem.

Cytuj:
Boże przykazanie zabrania cudzołóstwa. Biblia mówi: „Nie cudzołóż.” 2 MOJŻ. 20, 14 (BW)

Pożądanie jest częścią tego świata. Biblia mówi: „Bo wszystko, co jest na świecie, pożądliwość ciała i pożądliwość oczu, i pycha życia, nie jest z Ojca, ale ze świata. I świat przemija wraz z pożądliwością swoją; ale kto pełni wolę Bożą, trwa na wieki.” 1 JANA 2,16-17 (BW)

Pożądanie już samo w sobie jest grzechem. Często jest również wytłumaczeniem grzechów, które popełniamy. Biblia mówi: „A Ja wam powiadam, że każdy kto patrzy na niewiastę i pożąda jej, już popełnił z nią cudzołóstwo w sercu swoim.” MAT. 5,28 (BW)

Człowiek, który ulega pożądaniu ponosi konsekwencje swoich czynów. Biblia mówi: „Nie pożądaj w swym sercu jej piękności i niech cię nie złapie mruganiem swoich powiek, gdyż nierządnicę można zgodzić za bochenek chleba, lecz cudzołożna żona przyprawia o cenne życie. Czy może kto zgarnąć ogień do swojego zanadrza, a jego odzienie się nie spali? Czy może kto chodzić po rozżarzonych węglach, a jego stopy się nie poparzą? Tak jest z tym, kto chodzi do żony swojego bliźniego; nie ujdzie bezkarnie ten, kto się jej dotyka.” PRZYP. 6,25-29 (BW)

Dzięki Bożej łasce mamy siłę, aby oprzeć się pożądaniu. Biblia mówi: „Albowiem objawiła się łaska Boża, zbawienna dla wszystkich ludzi, nauczając nas, abyśmy wyrzekli się bezbożności i światowych pożądliwości i na tym doczesnym świecie wstrzemięźliwie, sprawiedliwie i pobożnie żyli”. TYT. 2,11-12 (BW)

Porzucenie współmałżonka dla innej osoby może być zgodne z prawem, lecz w oczach Boga jest cudzołóstwem. Biblia mówi: „Każdy, kto opuszcza żonę swoją, a pojmuje inną, cudzołoży, a kto opuszczoną przez męża poślubia, cudzołoży.” ŁUK. 16, 18 (BW)

Pożądanie obcej kobiety lub mężczyzny jest także cudzołóstwem. Biblia mówi: „Słyszeliście, iż powiedziano: Nie będziesz cudzołożył. A Ja wam powiadam, że każdy, kto patrzy na niewiastę i pożąda jej, już popełnił z nią cudzołóstwo w sercu swoim.” MAT. 5, 27-28 (BW)

W jaki sposób Jezus odnosi się do kobiety przyłapanej na cudzołóstwie? Biblia mówi: „A Jezus podniósłszy się i nie widząc nikogo, tylko kobietę, rzekł jej: Kobieto! Gdzież są ci, co cię oskarżali? Nikt cię nie potępił? A ona odpowiedziała: Nikt, Panie! Wtedy rzekł Jezus: I Ja cię nie potępiam: Idź i odtąd już nie grzesz.” JAN 8, 10-11 (BW)

Wolą Bożą jest abyśmy unikali rozwiązłości seksualnej. Biblia mówi: „Taka jest bowiem wola Boża: uświęcenie wasze, żebyście się powstrzymywali od wszeteczeństwa.” TESAL. 4, 3 (BW)

Amadeusz napisał(a):
Seks przedmałżeński to tylko jeden z takich przykładów. Czy spowiedź ma sens w takim przypadku? A jeśli nie ma, to czy seks przedmałżeński zamyka przede mną drzwi do życia wiecznego?

W takim przypadku spowiedź nie ma najmniejszego sensu.

Cytuj:
Zapłatą za grzech jest śmierć, a nie wieczne męki. Biblia mówi: „Albowiem zapłatą za grzech jest śmierć, lecz darem łaski Bożej jest żywot wieczny w Chrystusie Jezusie, Panu naszym.” RZYM. 6,23 (BW)

Wszyscy grzesznicy zginą. Biblia mówi: „Zaiste, bezbożni wyginą, A nieprzyjaciele Pana są jak ogień w piecu, zniszczeją, pójdą z dymem.” PS. 37,20 (BW)

Grzesznicy będą spaleni i nic po nich nie zostanie. Biblia mówi: „Bo oto nadchodzi dzień, który pali jak piec. Wtedy wszyscy zuchwali i wszyscy, którzy czynili zło, staną się cierniem. I spali ich ten nadchodzący dzień — mówi Pan Zastępów — tak, że im nie pozostawi ani korzenia, ani gałązki.” MAL. 3,19 (BW)

Gdy Chrystus mówił o wiecznym potępieniu nie miał na myśli nieskończonego karania. Biblia mówi: „I pójdą stamtąd: ci na wieczne potępienie, a sprawiedliwi do życia wiecznego.” MAT. 25,46 (BWP)

Sodoma i Gomora zostały ukarane ogniem wiecznym ale nie palą się do dnia dzisiejszego. Biblia mówi: „Tak też Sodoma i Gomora i okoliczne miasta, które w podobny do nich sposób oddały się rozpuście i przeciwnemu naturze pożądaniu cudzego ciała, stanowią przykład kary ognia wiecznego za to.” JUDY 7 (BW)

Ogień będzie nieugaszony ale wygaśnie, gdy już nic nie zostanie do spalenia. Biblia mówi: „W ręku jego jest wiejadło, by oczyścić klepisko swoje, i zbierze pszenicę swoją do spichlerza, lecz plewy spali w ogniu nieugaszonym.” MAT. 3,12 (BW). „Uczynisz, że będą jak w piecu ognistym, Gdy się zjawisz... Pan w gniewie swoim pochłonie ich, A ogień ich pożre.” PS. 21,10 (BW)

Ogień oczyści całą ziemię. Biblia mówi: „A dzień Pański nadejdzie jak złodziej; wtedy niebiosa z trzaskiem przeminą, a żywioły rozpalone stopnieją, ziemia i dzieła ludzkie na niej spłoną.” 2 PIOTRA 3,10 (BW)

Kto zginie w jeziorze ognia? Biblia mówi: „I jeżeli ktoś nie był zapisany w księdze żywota, został wrzucony do jeziora ognistego.” OBJ. 20,15 (BW)

Piekło jest wydarzeniem, a nie miejscem. Biblia mówi: „...I spadł z nieba ogień, i pochłonął ich.” OBJ. 20,9 (BW)

Oczywiście każdy człowiek ma szanse na zabawienie, tylko musi chcieć przemiany.

Cytuj:
Chrystus zachęca grzeszników, aby się zmieniali i nie grzeszyli. Biblia mówi: „A Jezus podniósłszy się i nie widząc nikogo, tylko kobietę, rzekł jej: Kobieto! Gdzież są ci, co cię oskarżali? Nikt cię nie potępił? A ona odpowiedziała: Nikt, Panie! Wtedy rzekł Jezus: I Ja cię nie potępiam: Idź i odtąd już nie grzesz.” JAN 8,10-11 (BW)

Przemiana człowieka, która dokonuje pod wpływem Jezusa Chrystusa jest całkowita. Biblia mówi: „Tak więc, jeśli ktoś jest w Chrystusie, nowym jest stworzeniem; stare przeminęło, oto wszystko stało się nowe.” 2 KOR. 5,17 (BW)

Zmiany duchowe powinny prowadzić do zmian w naszym postępowaniu. Biblia mówi: „Abyście postępowali w sposób godny Pana ku zupełnemu jego upodobaniu, wydając owoc w każdym dobrym uczynku i wzrastając w poznawaniu Boga.” KOL. 1,10 (BW). „A nie upodabniajcie się do tego świata, ale się przemieńcie przez odnowienie umysłu swego, abyście umieli rozróżnić, co jest wolą Bożą, co jest dobre, miłe i doskonałe.” RZYM. 12,2 (BW)

A tu masz linka do artykuły,który wyjaśnia czemu seks przedmałżeński jest grzechem: http://zapytaj.wiara.pl/?grupa=6&dzi=11 ... 1125245685

N paź 25, 2009 20:32

"To prawda. Najważniejsze z tych 5 warunków jest ŻAL ZA GRZECHY i MOCNE POSTANOWIENIE POPRAWY. Jeśli ich nie spełniamy, nasza spowiedź jest nie ważna, mimo że u Kapłana dostaliśmy rozgrzeszenie. " Z tym żalem to tez tak nie jest , bo co jeśli ktoś nie żałuje że obraził Boga ale czuje że grzech go odziera z godności dziecka Bożego? Co jeśli boi sie piekla co jesli czuje że źle zrobil? Wtedy skupia sie na sobie ale z tego co iwem jest to żal niedoskonalły i wystarczy zeby spowidz byla wazna

N paź 25, 2009 20:38

"To prawda. Najważniejsze z tych 5 warunków jest ŻAL ZA GRZECHY i MOCNE POSTANOWIENIE POPRAWY. Jeśli ich nie spełniamy, nasza spowiedź jest nie ważna, mimo że u Kapłana dostaliśmy rozgrzeszenie. " Z tym żalem to tez tak nie jest , bo co jeśli ktoś nie żałuje że obraził Boga ale czuje że grzech go odziera z godności dziecka Bożego? Co jeśli boi sie piekla co jesli czuje że źle zrobil? Wtedy skupia sie na sobie ale z tego co iwem jest to żal niedoskonalły i wystarczy zeby spowidz byla wazna

Mamy żal doskonały i niedoskonały. To co opisałeś jest żalem niedoskonałym, ale on wystarcza, i grzechy są nam odpuszczone.

N paź 25, 2009 20:40

No to świetnie. Wyrażajcie zatem miłość małżeńską, jeśli przymiotnik "małżeńska" coś w niej zmienia. W takim razie wolę być rozpustnicą i nie wejść do Królestwa Niebieskiego, skoro wiara ma polegać na ingerowaniu w najbardziej intymne sfery życia i mówić mi, jak i kiedy mogę się kochać, żeby być w Raju.

Tilla - nie uważam wcale, że ktoś, kto ma inne zdanie niż moje, jest ślepo zapatrzony. Cieszę się, że "po różnych doświadczeniach, dyskusjach, przemyśleniach" zauważyłaś, że to ma sens. Gratuluję i życzę wytrwania w szlachetnych postanowieniach. Natomiast nie uważam, żeby ktoś, kto uprawia seks małżeński z JEDNĄ JEDYNĄ OSOBĄ, którą kocha, był hedonistą albo rozpustnikiem. Trochę to śmieszne, dlatego sądzę, że ludzie, którzy tak myślą, są trochę zaślepieni. Mam prawo do swojego zdania, prawda? Czy to również jest grzechem? :)

Aha, a jeśli należy się spowiadać z tego "grzechu" tylko dlatego, że "rozpustnicy" nie wejdą do Królestwa Bożego, to chyba coś tu jest nie tak. Wszak chrześcijaństwo nie jest chyba kupowaniem sobie Nieba?

Jak tak to wszystko czytam, to mam wrażenie, że żyję w Średniowieczu i patrzę na wpisy jakiegoś Szymona Słupnika.

N paź 25, 2009 20:57

N paź 25, 2009 20:59
Moderator

BladzacyAniolek napisał(a):

To prawda. Najważniejsze z tych 5 warunków jest ŻAL ZA GRZECHY i MOCNE POSTANOWIENIE POPRAWY. Jeśli ich nie spełniamy, nasza spowiedź jest nie ważna, mimo że u Kapłana dostaliśmy rozgrzeszenie.

Mam rozumieć, że szczerość spowiedzi już nie jest istotna BladzacyAniolku? ;)

(J 8, 32b)

N paź 25, 2009 21:00

Cytuj:
W takim razie wolę być rozpustnicą i nie wejść do Królestwa Niebieskiego, skoro wiara ma polegać na ingerowaniu w najbardziej intymne sfery życia i mówić mi, jak i kiedy mogę się kochać, żeby być w Raju.

Twoja wola. Twój wybór. Poza tym nie wiem czy słusznie nazywasz rozpustę, rozwiązłość kochaniem... Jakaś pomyłka.

N paź 25, 2009 21:07

To Wy nazywacie moja miłość rozpustą,, tak się składa :).

N paź 25, 2009 21:13

szumi napisał(a):
BladzacyAniolek napisał(a):

Mam rozumieć, że szczerość spowiedzi już nie jest istotna BladzacyAniolku? ;)

Każdy z tych 5 warunków jest ważny. Szczera Spowiedź również. ;)
Wybacz. :)

N paź 25, 2009 21:16

rapapam to ty nazywasz rozpuste miłością, tak się składa

N paź 25, 2009 21:28

Cytuj:
To Wy nazywacie moja miłość rozpustą,, tak się składa Uśmiech....

Cóż... Masz prawo uważać, że każdy stosunek seksualny to miłość. Bóg tak nie uważa, a także "My". Uważasz więc, że spowiadanie się z łamania przykazania 6 jest niepotrzebne? Że Bóg nie ma prawa wskazywać co jest dobre, a co złe w kwestiach "intymnych"? Jak to jest...?

N paź 25, 2009 21:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona