Autor |
Wiadomość |
szumi
Moderator
|
 Re: Masturbacja ,a spowiedz?
Co innego sprawowanie Eucharystii, co innego przyjmowanie Komunii. Ty też możesz uczestniczyć w Eucharystii (czyli ją sprawować, gdyż to Kościół jest podmiotem liturgii) nie będąc w stanie łaski. Ale trzeba to odróżnić o komunikowania.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn gru 14, 2009 21:43 |
|
|
|
 |
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
Roy Batty napisał(a): Księżą - o ile mi wiadomo - nie muszą w stanie łaski uświęcającej przystępować do sakramentu eucharystii. Jeżeli jest sytuacja, że są w stanie grzechu ale muszą przeprowadzić Mszę Świętą, to mogą mimo wszystko ją przeprowadzić, a następnie jak najszybciej przystąpić do spowiedzi. ; o ile mi wiadomo Kapłan nie będąc w stanie łaski uświęcającej (jak i będąc w każdym innym nienaturalnym stanie łącznie z upojeniem alkoholowym) sprawuje każdą Mszę ważnie lecz niegodnie a przystępując do Komunii również czyni to niegodnie. Taki kapłan jak najszybciej powinien się wyspowiadać. Aby rozwiać wątpliwości: uczestnictwo w takiej Mszy wiernych i przystąpienie przez nich do Komunii jest ważne i godne - stan duchowy kapłana nie ma wpływu na stan duchowy osób uczestniczących w Eucharystii. Do autora wątku: pamiętaj, że w czasie każdej spowiedzi kapłan jest po naszej stronie - nawet, jeśli czasem Cię ochrzani, to zrobi to tylko dla Twojego dobra.
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
N gru 20, 2009 16:52 |
|
 |
joanna
|
Ja też mam pytanie a nie chcę zakładać 2 wątku. Jestem młodą kobietą i mam trudności z mówieniem o masturbacji na spowiedzi. Zawsze to mówię, ale potem mam wyrzuty sumienia (nie śmiejcie się:) że przecież to może księdza podniecać jak mówię "masturbowałam się" może lepiej użyć jakiegoś innego okreslenia? Np "zgrzeszyłam przeciw 6 przykazaniu" ale nei wiem czy można tak ogólnie.... Co myslicie ? No bo jakby ksiądz był kobietą to by bylo łatwiej...
|
N gru 27, 2009 0:41 |
|
|
|
 |
jumik
|
Joanno, możesz używać różnych określeń, ale powinny być one jednoznaczne, precyzyjne (a określenie "zgrzeszyłam przeciw 6 przykazaniu" zdecydowanie nie jest precyzyjne i prawie nic nie mówi o grzechu - to może być mnóstwo rzeczy), bo wyznajemy grzech, zły czyn, a nie tylko sferę w jakiej wystąpił. Możesz więc powiedzieć: "masturbowałam się", "onanizowałam się" tyle a tyle razy, itp.
W żadnym razie nie martw się tym, że ksiądz może się podniecić. On jest do takich wyznań absolutnie przyzwyczajony - zgadywałbym, że ta sfera jest wręcz najczęściej występującą na spowiedzi. Więc sprawą księdza w ogóle sobie nie zaprzątaj głowy. Nie ma czym.
Pamiętaj, że masz obowiązek wyznania grzechu ciężkiego - jakikolwiek by to nie był grzech. Pamiętaj też o silnym postanowieniu poprawy.
_________________ Piotr Milewski
|
N gru 27, 2009 0:52 |
|
 |
joanna
|
Dziękuję bardzo  Przynajmniej jakby co to nie będe miała wyrzutów sumienia
|
N gru 27, 2009 0:58 |
|
|
|
 |
nomines
|
A myślisz, że księdza w konfesjonale jest coś w stanie jeszcze zdziwić? Ja myślę, że nie. A wyrzuty sumienia to powinnaś mieć przystępując do Komunii po niepełnej spowiedzi (czyt: po zatajeniu grzechu masturbacji).
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
|
N gru 27, 2009 10:36 |
|
 |
adzia1989
|
czyli Świętokradzko 
_________________ adzia1989
|
N gru 27, 2009 11:38 |
|
 |
nomines
|
Wolałem to określić bardziej obrazowo  ale chodziło mi o to samo 
|
N gru 27, 2009 13:00 |
|
 |
joanna
|
"A myślisz, że księdza w konfesjonale jest coś w stanie jeszcze zdziwić? Ja myślę, że nie."
Po przeczytaniu postów jednego z użytkowników też myślę, że nie....
A tak na marginesie, to nie napisałam, że się z tego nie spowiadam. Spowiadam się! no ale nie wiedziałam czy dobrze.
|
N gru 27, 2009 13:20 |
|
 |
adzia1989
|
księdza niczym nie zaskoczysz. jak powiedział mi to mój spowiednik spokojnie mów i nie bój się bo niczym mnie nie zaskoczysz 
|
N gru 27, 2009 15:40 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Jeśli ktoś nie wie na jaki temat tu się dyskutuje, to proszę spojrzeć na tytuł wątku zanim się coś napisze. Całe przepychanki poleciały.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn gru 28, 2009 8:41 |
|
 |
Szarotka
|
adzia1989 napisał(a): księdza niczym nie zaskoczysz. jak powiedział mi to mój spowiednik spokojnie mów i nie bój się bo niczym mnie nie zaskoczysz  Mi też tak zawsze mówiono, a jednak udało mi się jednego księdza zaskoczyć. Joanno, spowiadaj się, mówiąc prosto i jasno - tak jak to robisz. Grzechów p/VI przykazaniu jest cała masa i tak uogólniać nie ma sensu. Ja bym od razu pomyślała, że seks uprawiasz, a nie masturbujesz się. Nie miej wyrzutów sumienia, że ksiądz sobie coś zacznie myśleć. Pozdrawiam 
|
Pn gru 28, 2009 13:39 |
|
 |
adzia1989
|
Szarotka - jak to zrobiłaś że księdza zaskoczyłaś??
|
Pn gru 28, 2009 14:41 |
|
 |
nomines
|
Tajemnica spowiedzi obowiązuje również penitenta, więc to pytanie jest mało stosowne.
|
Pn gru 28, 2009 19:39 |
|
 |
adzia1989
|
niechodzi mi dokładnie tylko w przybliżeniu .
|
Pn gru 28, 2009 22:05 |
|
|
|