Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 21:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Odmowa chrztu dziecka 
Autor Wiadomość

Post Re: Odmowa chrztu dziecka
Ja?! napisał(a):
A ja bym już wogóle do kościoła nie poszedł w takiej sytuacji, albo zmieniłbym wyznanie.
Ta, jasne. Jak nie jesteś katolikiem to łatwo ci mówić.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn maja 24, 2010 12:52
zbanowany na stałe

Cytuj:
Ta, jasne. Jak nie jesteś katolikiem to łatwo ci mówić.

Nadal widnieje w spisie katolików w kościele, mimo że od dawna do kościoła nie chodze.

Pn maja 24, 2010 18:29
zbanowany na stałe

a nie chodze bo na spowiedzi mi powiedziano że nie wierze w Boga bo nie byłem rok w kościele.
Więc przestałem wierzyć w kościół ale nadal mam kontakt z Bogiem, stwierdziłem że nie potrzebuje pośredników którzy mi tylko przeszkadzają i zatruwają życie poczuciem winy albo czymś jeszcze gorszym bo to tylko oddala od Boga a nie przybliża.
Zresztą NT prawie znam na pamięć więc co nowego może mi ksiądz powiedzieć, najwyżej to że nie wierze w Boga :) Ale w sumie było to najlepsze co dla mnie zrobił bo potrzebowałem czegoś więcej.

Pn maja 24, 2010 18:35
Ja?! napisał(a):
a nie chodze bo na spowiedzi mi powiedziano że nie wierze w Boga bo nie byłem rok w kościele.
Więc przestałem wierzyć w kościół ale nadal mam kontakt z Bogiem, stwierdziłem że nie potrzebuje pośredników którzy mi tylko przeszkadzają i zatruwają życie poczuciem winy albo czymś jeszcze gorszym bo to tylko oddala od Boga a nie przybliża.
Zresztą NT prawie znam na pamięć więc co nowego może mi ksiądz powiedzieć, najwyżej to że nie wierze w Boga :) Ale w sumie było to najlepsze co dla mnie zrobił bo potrzebowałem czegoś więcej.

Jesli znasz NT na pamięć, to nie musi Ci ksiądz przypominać słów Chrystusa - "Gdzie dwaj lub trzech zgromadzonych jest w imię Moja, tam ja Jestem pośród nich".
A co z prośbą Zbawiciela - "To czyńcie na moją pamiątkę"?

Pn maja 24, 2010 22:45

Alus napisał(a):
Jesli znasz NT na pamięć, to nie musi Ci ksiądz przypominać słów Chrystusa - "Gdzie dwaj lub trzech zgromadzonych jest w imię Moja, tam ja Jestem pośród nich".
I tak jest.
A czy jeśli 1 osoba modli się gdzieś, to czy Jezus nie może być z nią/przy niej?
Chyba nie na tym polega wspólnota, by "przyciągnąć bardziej" dla siebie Boga niż w pojedynkę.

Co do pamiątki Wieczerzy, to jest oddzielny temat: viewtopic.php?f=27&t=24669&p=522654#p522654 (komunia swieta).

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt maja 25, 2010 10:05
zbanowany na stałe

a czym się różni chleb który mamy w domach od tego który jest w kształcie opłatka, według mnie niczym. Ale ja sobie nie wyobrażam że jem ciało Jezusa bo nie lubie mięsa. Wole sobie wyobrażać że jem zboże które Bóg stworzył i pije wode którą Bóg stworzył i to czynie na pamiątke tego że stworzył pożywienie. Poza tym nie interesuje mnie kontakt z Jezusem ale z Bogiem który nie wymaga 2 osób być ze mną, Jemu wystarczy że ja jestem.

Wt maja 25, 2010 10:41
Moderator

Ja?! -- to co Ty sobie wyobrażasz i w co wierzysz nie kreuje rzeczywistości. Możesz nie wierzyć w transsubstancjację, możesz sobie myśleć, że to tylko zwykły chleb, ale to nie zmienia faktu, że to ciało Chrystusa.

(J 8, 32b)

Wt maja 25, 2010 11:20
Szkoda, że autorka nie pisze nic o chrzcie. Chętnie bym się dowiedział, co ksiądz powiedział. Może zaproponował wspólną ceremonie, tzn. ślub i chrzest razem, albo może coś innego zaproponował.

Wt maja 25, 2010 11:21
zbanowany na stałe

szumi napisał(a):
Ja?! -- to co Ty sobie wyobrażasz i w co wierzysz nie kreuje rzeczywistości.

powiedz to osobie która tak mocno wierzyła że z opłatka stworzył się kawałek mięsa z krwią i to w kościele było. To nie jeden taki przypadek. Poza tym Jezus mawiał że dzieje się wam wedle wiary waszej. Więc jeśli Jezus mówił że wiara tworzy rzeczywistość to czemu Ty mówisz inaczej ?

Wt maja 25, 2010 12:48
Moderator

Mylisz rzeczywistości...

Co innego sprawić, by coś się stało dzięki wierze, co innego zaprzeczyć rzeczywistości, która istnieje...
To, że Ty jesteś przekonany, że ciało Pańskie jest jedynie chlebem, nie sprawi, że tak będzie.

Równie często, jak nie częściej, cuda eucharystyczne są darem dla osób wątpiących w rzeczywistość Eucharystii (patrz: cud w Bolsena, czy w Lanciano).

Ale nie o tym temat...

(J 8, 32b)

Wt maja 25, 2010 14:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2