Witam.
Głowię się ostatnimi czasy nad wyborem imienia do bierzmowania. Wiem, że jest to rzecz ważna. Imiona mają ogromne znaczenie - szczególnie dla mnie.
Początkowo byłem wręcz pewien, że za swego patrona wezmę Rafaela lub Gabriela - aniołów, którzy swą wiarą i posłuszeństwem wobec Boga przewyższają jakiegokolwiek człowieka - poza Jezusem, oczywiście.
Zniechęcałem się jednak powoli faktem, że mimo, iż są to istoty faktycznie potężne, to nie wiemy o nich wiele. Tyle, co z Pisma. Poza tym patron ba być wzorem, a naśladowanie anioła jest prawie rzeczą niemożliwą.
Dlatego zacząłem dumać nad jakimś ludzkim patronem. Moim priorytetem jest... tak rzeczowo nie wiem co. Nie zależy mi na brzmieniu imienia. Chcę, by dokonał czegoś, czym można by się pochwalić, a jednocześnie by wciąż się o nim dowiadywać czegoś nowego.
W przyszłości mam zamiar dużo podróżować - marzenia moje obejmują cały świat.
A najgorsze (a może najlepsze?) jest to, że prawie każda postać świętych mi odpowiada. Dominik Guzman, Franciszek z Asyżu, apostołowie... Mam bardzo trudny wybór, a nie chcę potem żałować swojej decyzji.
Z drugiej zaś strony... czy wybór imienia ma aż takie znaczenie? Liczy się przede wszystkim napełnienie Duchem Świętym, a imię to rzecz dodatkowa. Poza tym z tego co się orientuję, przybieranie nowego imienia praktykuje się tylko w Polsce.
Proszę was o radę. Potrzebuję patrona, ucieszyłbym się, gdyby dużo podróżował, był uczonym. Może zaproponujecie coś swojego?
Przepraszam za ścianę tekstu, ale tak już mam

.
Pozdrawiam,
Tomasz