Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 29, 2025 7:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Imię do Bierzmowania 
Autor Wiadomość

Post Re: Imię do Bierzmowania
aprylka napisał(a):
Zgodnie z nadal obowiązującą Instrukcją duszpasterską dot. sakramentu bierzmowania z 16.01.1975 Komisji ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów Episkopatu Polski:
Cytuj:
Na podstawie starodawnego zwyczaju polskiego, kandydat może wybrać sobie patrona bierzmowania. Przed namaszczeniem należy podać biskupowi imię bierzmowanego (...)

Źródło: pkt 11

Nithael napisał(a):
Tylko ze święci/patroni są "uniwersalni" i "obowiązują" wszędzie.
(...)

Przepis ten jest ogólnikowy i niejasny. Bo czy Patron musi być uznanym Świętym czyli co najmniej beatyfikowanym?
Słyszałam w Radiu Maryja (Czas wzrastania chyba 3.12.2010) gdy młody człowiek z diecezji łomżyńskiej przyznał, że od dawna wierzy w świętość Jana Pawła II i dlatego Jego imię przyjął do bierzmowania. Zgody na takie imię udzielił bp Stanisław Stefanek.
Pomyślałam sobie, że może i imię babci, którą w rodzinie uważamy za świętą można by przyjąć?

Wt gru 14, 2010 13:21

Post Imię na bierzmowanie
Za niedługo mam bierzmowanie i mam takie pytanie w związku z imieniem które się wybiera na bierzmowaniu. Zawsze chciałam sobie wziąć na trzecie Weronika. Można wziąć sobie takie imię? I czy w ogóle św. Weronika kiedyś istniała i czego jest patronką. Proszę o odpowiedź.

Śr lut 09, 2011 14:05

http://www.google.pl/search?client=fire ... j+w+Google

Śr lut 09, 2011 14:08

Post Re: Imię na bierzmowanie
No tak wiem ale tam pisze, że to tylko legenda.. :? Więc czy to prawda?

Śr lut 09, 2011 14:17

Post Re: Imię na bierzmowanie
Cytryna102 napisał(a):
Za niedługo mam bierzmowanie i mam takie pytanie w związku z imieniem które się wybiera na bierzmowaniu. Zawsze chciałam sobie wziąć na trzecie Weronika.

Cytryna jak napisano wyżej (przed twoim postem) wybiera się patrona a nie imię. Wybieram patronkę, bo zafascynowałam się jej życiem, chcę ją naśladować i dlatego przyjmuję jej imię, a nie odwrotnie wybieram imię i zastanawiam się czy jest taki patron.

Śr lut 09, 2011 15:54

W 100% zgadzam się z Danką.

Mi moje imię z bierzmowania nie zbyt się podoba, ale urzekła mnie historia, życie i niezłomność mojej patronki. Tym się kierowałam wybierając imię :)

Cz lut 10, 2011 16:02
Post Imię do bierzmowania.
Witam.
Głowię się ostatnimi czasy nad wyborem imienia do bierzmowania. Wiem, że jest to rzecz ważna. Imiona mają ogromne znaczenie - szczególnie dla mnie.
Początkowo byłem wręcz pewien, że za swego patrona wezmę Rafaela lub Gabriela - aniołów, którzy swą wiarą i posłuszeństwem wobec Boga przewyższają jakiegokolwiek człowieka - poza Jezusem, oczywiście.
Zniechęcałem się jednak powoli faktem, że mimo, iż są to istoty faktycznie potężne, to nie wiemy o nich wiele. Tyle, co z Pisma. Poza tym patron ba być wzorem, a naśladowanie anioła jest prawie rzeczą niemożliwą.
Dlatego zacząłem dumać nad jakimś ludzkim patronem. Moim priorytetem jest... tak rzeczowo nie wiem co. Nie zależy mi na brzmieniu imienia. Chcę, by dokonał czegoś, czym można by się pochwalić, a jednocześnie by wciąż się o nim dowiadywać czegoś nowego.
W przyszłości mam zamiar dużo podróżować - marzenia moje obejmują cały świat.
A najgorsze (a może najlepsze?) jest to, że prawie każda postać świętych mi odpowiada. Dominik Guzman, Franciszek z Asyżu, apostołowie... Mam bardzo trudny wybór, a nie chcę potem żałować swojej decyzji.
Z drugiej zaś strony... czy wybór imienia ma aż takie znaczenie? Liczy się przede wszystkim napełnienie Duchem Świętym, a imię to rzecz dodatkowa. Poza tym z tego co się orientuję, przybieranie nowego imienia praktykuje się tylko w Polsce.
Proszę was o radę. Potrzebuję patrona, ucieszyłbym się, gdyby dużo podróżował, był uczonym. Może zaproponujecie coś swojego?
Przepraszam za ścianę tekstu, ale tak już mam :).

Pozdrawiam,
Tomasz

N maja 15, 2011 18:52
Post Re: Imię do bierzmowania.
Św. Paweł Apostoł. Odważny, mądry, wielki podróżnik

N maja 15, 2011 18:55

A Jan Paweł II

N maja 15, 2011 19:19

Cytryno oczywiście że św Weronika jest świętą w kościele, i możesz ją wybrać na patronkę... moja patronka prawdopodobnie nie dożyła dorosłości i nauczania Jezusa (?) swojego wnuka, zresztą chyba niewiele wiemy o św Annie, matce Marii, a jednak jest świętą! Weronika to pięknę imię i piękna postać (to jedno z imion które mogłabym wybrać dla córki :) ) , wiele razy myślałam o tej odważnej kobiecie z tłumu, która łamiąc wszelkie bariery i lęki biegnie z miłosierdziem do cierpiącego Jezusa..:) Jedź kiedyś do Manopello, http://dwa-oblicza-jezusa.prv.pl/chusta/index.html zobacz chustę Weroniki :)
Tom, jest wielu świętych których podziwiamy i nie jest łatwo wybrać. Masz rację że najwazniejszy w Bierzmowaniu jest Duch święty, a każdy święty patron którego wybierzesz napewno będzie cię wspierał swoją modlitwą.

Pn maja 16, 2011 12:57

U nas na bierzmowaniu każdy powinien mieć takie imię jakie otrzymał na chrzcie chyba że nie jest święte. Ja nazywam się Adam więc czy mogę na bierzmowaniu użyć tego imienia?

Wt maja 31, 2011 20:37

makaron napisał(a):
Ja nazywam się Adam więc czy mogę na bierzmowaniu użyć tego imienia?
Tak. Wystarczy odszukać odpowiedniego patrona:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Święci_i_błogosławieni_Kościoła_katolickiego

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr cze 01, 2011 16:38

Witam. Jestem nowy na forum. Nie chcę zakładać nowego tematu więc pytam tutaj.
Jeśli chcę dostać patrona Św. Judę Tadeusza, to mam przybrać imię Juda czy Tadeusz?

N lip 31, 2011 19:05
Moderator

Możesz oba: Juda Tadeusz.
Wybierasz nie imię, a patrona.

(J 8, 32b)

N lip 31, 2011 20:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2