Higiena vs. rozdawanie komunii
Autor |
Wiadomość |
Kamyk
|
 Re: Higiena vs. rozdawanie komunii
Przeniosłem z Prawd Wiary
|
So sty 08, 2011 9:11 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ale nie o to mi chodziło. Przecież (cytując ostatnio popularny zwrot na forum) "Bóg jest miłością". Wiedząc, że z czystym sercem wierni przystępują do komunii, nawet, jeśli znajdują się tam w okolicy złośliwe zarazki, z pewnością nie pozwoli im zachorować zbyt poważnie (no chyba, żeby cierpienie miało ich uszlachetnić, patrz: Alus). Ostatecznie, czym jest niewielkie zwiększenie wydajności układu immunologicznego dla wszechmogącego Boga? patrzycie a nie widzicie, czytacie a nie rozumieci...przytaczałam wypowiedź umierającego Tischnera Nie uszlachetnia . Oceniam, że pomaga docenić dobro jakim jest brak cierpienia, chorób. Uważam, że temat jest sztuczny.....tysiące razy w życiu przyjmowałam Komunię i nigdy nie zdarzyło się aby kapłan wsadził mi palca do ust.....duchowny trzyma komunikant za rąbek, kładzie na jezyk i w 99% nie ma mozliwosci kontaktu jego palców z ustami. Osobiscie nie dostrzegam żadnej róznicy w formie komunikowania do ust/na ręke.
|
So sty 08, 2011 9:29 |
|
 |
Piotr1
|
http://www.epolonia.us/fakty/usa/trujac ... ym-wirusemCzy nasze kościoły nie powinny podlegać normalnej kontroli sanepidu i być zobowiązane do spełniania wszystkich norm jak każdy zakład zbiorowego żywienia, także w sposobie udzielania Komunii? Bardzo wiele groźnych chorób może być w rzeczywistości przenoszonych tą drogą, tylko nikt tego u nas nie bada.
_________________ Religia może być źródłem zarówno błędu, jak i mądrości i światła. Jej rola powinna polegać nie na wzbudzaniu poczucia nieomylności, lecz na budzeniu poczucia pokory.(R. Niebuhr) ------------------------ Reformowani.pl
|
So sty 08, 2011 10:06 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Piotr1 napisał(a): http://www.epolonia.us/fakty/usa/trujaca-komunia-wierni-dostali-hostie-z-groznym-wirusem
Czy nasze kościoły nie powinny podlegać normalnej kontroli sanepidu i być zobowiązane do spełniania wszystkich norm jak każdy zakład zbiorowego żywienia, także w sposobie udzielania Komunii? Bardzo wiele groźnych chorób może być w rzeczywistości przenoszonych tą drogą, tylko nikt tego u nas nie bada. A Ty zapewne sądzisz, że sanepid stoi codziennie nad garami, pobiera z każdej potrawy próbki i kontroluje higienię pomieszczeń i osobistą personelu??:D
|
So sty 08, 2011 12:03 |
|
 |
Selgrado
|
nie ma sensu wpadać w paranoję 
_________________ [KMI ...] ------------.
|
So sty 08, 2011 12:12 |
|
|
|
 |
Piotr1
|
dlaczego uważasz przepisy sanitarne i zachowywanie higieny za paranoję? dlaczego higiena miałaby nie obowiązywać w kościołach? Cytuj: A Ty zapewne sądzisz, że sanepid stoi codziennie nad garami, pobiera z każdej potrawy próbki i kontroluje higienię pomieszczeń i osobistą personelu??:D nie sądzę.
_________________ Religia może być źródłem zarówno błędu, jak i mądrości i światła. Jej rola powinna polegać nie na wzbudzaniu poczucia nieomylności, lecz na budzeniu poczucia pokory.(R. Niebuhr) ------------------------ Reformowani.pl
|
N sty 09, 2011 9:16 |
|
 |
Selgrado
|
Piotr1 napisał(a): dlaczego uważasz przepisy sanitarne i zachowywanie higieny za paranoję? dlaczego higiena miałaby nie obowiązywać w kościołach?
Nie twierdzę, że ma nie być tej higieny, ale w niektórych momentach nie powinno się wchodzić nadmiernie w drobiazgowości.
_________________ [KMI ...] ------------.
|
Pn sty 10, 2011 11:56 |
|
 |
ratio
|
Alus napisał(a): (...) nigdy nie zdarzyło się aby kapłan wsadził mi palca do ust.....duchowny trzyma komunikant za rąbek, kładzie na jezyk i w 99% nie ma mozliwosci kontaktu jego palców z ustami. Osobiście nie dostrzegam żadnej róznicy w formie komunikowania do ust/na ręke. Nie bardzo rozumiem o jakiej komunii mówisz? - bo "komunikanty" to nie Postacie Konsekrowane. Poza tym w Kościele Katolickim Komunii św. udzielać mogą osoby świeckie, choć w mojej okolicy nie ma nadzwyczajnych szafarzy Komunii św. A co do paluszków, to niestety starsi kapłani mając już niepodzielną uwagę, gdy rozglądają się, by sprawdzić czy długa jeszcze do nich kolejka wiernych, nieraz i trafiają do ust paluszkami. Nie jest to apetyczne zachowanie.
|
Pn sty 10, 2011 20:21 |
|
 |
żar
|
Wydaje mi się, że ksiądz nie "wkłada rąk" do ust. Jest jakaś odległość zachowana, a to że zarazki latają w powietrzu to fakt, ale czy musimy być aż tacy dociekliwi:) Jeśli chodzi o dentystę- to mi się wydaję, że masz rację, i to jest właśnie okropne w tej całej wizycie.
_________________ Interesuje się NLP i Coachingiem
|
So sty 15, 2011 20:31 |
|
 |
Elbrus
|
żar napisał(a): Wydaje mi się, że ksiądz nie "wkłada rąk" do ust. Chodzisz do Komunii, czy tylko widziałeś na wideo słabej jakości jak to się odbywa?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
So sty 15, 2011 20:45 |
|
 |
żar
|
Przyjmuję komunię i wybacz, ale nigdy mi osobiście ksiądz nie wsadził rąk do ust w takim sensie żeby dotknąć moich ust, czy skóry. Widzę, że sam naoglądałeś się takich filmów za dużo.
|
So sty 15, 2011 20:50 |
|
 |
Elbrus
|
żar napisał(a): Przyjmuję komunię i wybacz, ale nigdy mi osobiście ksiądz nie wsadził rąk do ust w takim sensie żeby dotknąć moich ust, czy skóry. Jeden ksiądz to nie wszyscy szafarze sakramentu, chyba się zgodzisz? Co u ciebie nigdy by nie miało miejsca u innych może się zdarzać nagminnie (szczególnie jeśli ksiądz już starszawy i ręce mu się trzęsą). żar napisał(a): Widzę, że sam naoglądałeś się takich filmów za dużo. Chyba jednak zbyt dużo przyjętych Komunii.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
So sty 15, 2011 20:59 |
|
 |
żar
|
Zgodzę się z Tobą - księża są różni. Mi się nie przytrafiła na szczęście taka sytuacja i pragnę się tym podzielić:)
|
So sty 15, 2011 21:03 |
|
 |
zephyr7
|
Ja na prawdę nie mam nic przeciwko temu, ani nie chciałem żeby ten temat był tendencyjny, albo prowokacyjny - ale oni naprawdę wkładają palce do ust  Przecież logicznie: pomyślmy, że karmimy ze sto osób - przecież na pewno którejś zdarzy się oblizać palce, bo się np. potknie, za bardzo wysunie, itp. i ksiądz potem tymi polizanymi paluchami rozdaje komunię dalej  Czy nie byłoby bardziej rozsądne i zarazem dostojne, gdyby komunię rozdawał jakimiś szczypczykami, na przykład - które mógłby wytrzeć/zdezynfekować??? Nie chodzi o mszę, na której jest 25 osób, ale o wielkie masowe nabożeństwa, jak np. pasterka. Wreszcie, czy wierni nie mogliby dostawać Hostii i ampułki wina z koszyczka, w jednorazowej, foliowej torebeczce?
|
So sty 15, 2011 21:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
zephyr7 napisał(a): Ja na prawdę nie mam nic przeciwko temu, ani nie chciałem żeby ten temat był tendencyjny, albo prowokacyjny - ale oni naprawdę wkładają palce do ust  Przecież logicznie: pomyślmy, że karmimy ze sto osób - przecież na pewno którejś zdarzy się oblizać palce, bo się np. potknie, za bardzo wysunie, itp. i ksiądz potem tymi polizanymi paluchami rozdaje komunię dalej  Czy nie byłoby bardziej rozsądne i zarazem dostojne, gdyby komunię rozdawał jakimiś szczypczykami, na przykład - które mógłby wytrzeć/zdezynfekować??? Nie chodzi o mszę, na której jest 25 osób, ale o wielkie masowe nabożeństwa, jak np. pasterka. Wreszcie, czy wierni nie mogliby dostawać Hostii i ampułki wina z koszyczka, w jednorazowej, foliowej torebeczce? Z igły robicie widły. Gdyby kazdy z was zobaczył linię produkcyjną w zakładach produkujacych żywność, zaplecze kuchenne w gastronomii, to przy takim poziomie troski o zainfekowanie podczas Komunii, dostałby ataku serca z wrażenia.
|
N sty 16, 2011 10:00 |
|
|
|