Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 03, 2025 0:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Higiena vs. rozdawanie komunii 
Autor Wiadomość

Post Re: Higiena vs. rozdawanie komunii
Przeniosłem z Prawd Wiary

So sty 08, 2011 9:11
Cytuj:
Ale nie o to mi chodziło. Przecież (cytując ostatnio popularny zwrot na forum) "Bóg jest miłością". Wiedząc, że z czystym sercem wierni przystępują do komunii, nawet, jeśli znajdują się tam w okolicy złośliwe zarazki, z pewnością nie pozwoli im zachorować zbyt poważnie (no chyba, żeby cierpienie miało ich uszlachetnić, patrz: Alus). Ostatecznie, czym jest niewielkie zwiększenie wydajności układu immunologicznego dla wszechmogącego Boga?

patrzycie a nie widzicie, czytacie a nie rozumieci...przytaczałam wypowiedź umierającego Tischnera Nie uszlachetnia .
Oceniam, że pomaga docenić dobro jakim jest brak cierpienia, chorób.
Uważam, że temat jest sztuczny.....tysiące razy w życiu przyjmowałam Komunię i nigdy nie zdarzyło się aby kapłan wsadził mi palca do ust.....duchowny trzyma komunikant za rąbek, kładzie na jezyk i w 99% nie ma mozliwosci kontaktu jego palców z ustami.
Osobiscie nie dostrzegam żadnej róznicy w formie komunikowania do ust/na ręke.

So sty 08, 2011 9:29

http://www.epolonia.us/fakty/usa/trujac ... ym-wirusem

Czy nasze kościoły nie powinny podlegać normalnej kontroli sanepidu i być zobowiązane do spełniania wszystkich norm jak każdy zakład zbiorowego żywienia, także w sposobie udzielania Komunii? Bardzo wiele groźnych chorób może być w rzeczywistości przenoszonych tą drogą, tylko nikt tego u nas nie bada.

So sty 08, 2011 10:06
Piotr1 napisał(a):
http://www.epolonia.us/fakty/usa/trujaca-komunia-wierni-dostali-hostie-z-groznym-wirusem

Czy nasze kościoły nie powinny podlegać normalnej kontroli sanepidu i być zobowiązane do spełniania wszystkich norm jak każdy zakład zbiorowego żywienia, także w sposobie udzielania Komunii? Bardzo wiele groźnych chorób może być w rzeczywistości przenoszonych tą drogą, tylko nikt tego u nas nie bada.

A Ty zapewne sądzisz, że sanepid stoi codziennie nad garami, pobiera z każdej potrawy próbki i kontroluje higienię pomieszczeń i osobistą personelu??:D

So sty 08, 2011 12:03

nie ma sensu wpadać w paranoję :?

So sty 08, 2011 12:12
Zobacz profil WWW

dlaczego uważasz przepisy sanitarne i zachowywanie higieny za paranoję? dlaczego higiena miałaby nie obowiązywać w kościołach?

Cytuj:
A Ty zapewne sądzisz, że sanepid stoi codziennie nad garami, pobiera z każdej potrawy próbki i kontroluje higienię pomieszczeń i osobistą personelu??:D

nie sądzę.

N sty 09, 2011 9:16

Piotr1 napisał(a):
dlaczego uważasz przepisy sanitarne i zachowywanie higieny za paranoję? dlaczego higiena miałaby nie obowiązywać w kościołach?

Nie twierdzę, że ma nie być tej higieny, ale w niektórych momentach nie powinno się wchodzić nadmiernie w drobiazgowości.

Pn sty 10, 2011 11:56
Zobacz profil WWW

Alus napisał(a):
(...) nigdy nie zdarzyło się aby kapłan wsadził mi palca do ust.....duchowny trzyma komunikant za rąbek, kładzie na jezyk i w 99% nie ma mozliwosci kontaktu jego palców z ustami.
Osobiście nie dostrzegam żadnej róznicy w formie komunikowania do ust/na ręke.

Nie bardzo rozumiem o jakiej komunii mówisz? - bo "komunikanty" to nie Postacie Konsekrowane.
Poza tym w Kościele Katolickim Komunii św. udzielać mogą osoby świeckie, choć w mojej okolicy nie ma nadzwyczajnych szafarzy Komunii św.
A co do paluszków, to niestety starsi kapłani mając już niepodzielną uwagę, gdy rozglądają się, by sprawdzić czy długa jeszcze do nich kolejka wiernych, nieraz i trafiają do ust paluszkami. Nie jest to apetyczne zachowanie.

Pn sty 10, 2011 20:21

Wydaje mi się, że ksiądz nie "wkłada rąk" do ust. Jest jakaś odległość zachowana, a to że zarazki latają w powietrzu to fakt, ale czy musimy być aż tacy dociekliwi:) Jeśli chodzi o dentystę- to mi się wydaję, że masz rację, i to jest właśnie okropne w tej całej wizycie.

So sty 15, 2011 20:31
Zobacz profil WWW

żar napisał(a):
Wydaje mi się, że ksiądz nie "wkłada rąk" do ust.
Chodzisz do Komunii, czy tylko widziałeś na wideo słabej jakości jak to się odbywa?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

So sty 15, 2011 20:45

Przyjmuję komunię i wybacz, ale nigdy mi osobiście ksiądz nie wsadził rąk do ust w takim sensie żeby dotknąć moich ust, czy skóry. Widzę, że sam naoglądałeś się takich filmów za dużo.

So sty 15, 2011 20:50
Zobacz profil WWW

żar napisał(a):
Przyjmuję komunię i wybacz, ale nigdy mi osobiście ksiądz nie wsadził rąk do ust
w takim sensie żeby dotknąć moich ust, czy skóry.
Jeden ksiądz to nie wszyscy szafarze sakramentu, chyba się zgodzisz?
Co u ciebie nigdy by nie miało miejsca u innych może się zdarzać nagminnie
(szczególnie jeśli ksiądz już starszawy i ręce mu się trzęsą).
żar napisał(a):
Widzę, że sam naoglądałeś się takich filmów za dużo.
Chyba jednak zbyt dużo przyjętych Komunii.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

So sty 15, 2011 20:59

Zgodzę się z Tobą - księża są różni. Mi się nie przytrafiła na szczęście taka sytuacja i pragnę się tym podzielić:)

So sty 15, 2011 21:03
Zobacz profil WWW

Ja na prawdę nie mam nic przeciwko temu, ani nie chciałem żeby ten temat był tendencyjny, albo prowokacyjny - ale oni naprawdę wkładają palce do ust :P

Przecież logicznie: pomyślmy, że karmimy ze sto osób - przecież na pewno którejś zdarzy się oblizać palce, bo się np. potknie, za bardzo wysunie, itp.

i ksiądz potem tymi polizanymi paluchami rozdaje komunię dalej :)

Czy nie byłoby bardziej rozsądne i zarazem dostojne, gdyby komunię rozdawał jakimiś szczypczykami, na przykład - które mógłby wytrzeć/zdezynfekować??? Nie chodzi o mszę, na której jest 25 osób, ale o wielkie masowe nabożeństwa, jak np. pasterka.

Wreszcie, czy wierni nie mogliby dostawać Hostii i ampułki wina z koszyczka, w jednorazowej, foliowej torebeczce?

So sty 15, 2011 21:46
zephyr7 napisał(a):
Ja na prawdę nie mam nic przeciwko temu, ani nie chciałem żeby ten temat był tendencyjny, albo prowokacyjny - ale oni naprawdę wkładają palce do ust :P

Przecież logicznie: pomyślmy, że karmimy ze sto osób - przecież na pewno którejś zdarzy się oblizać palce, bo się np. potknie, za bardzo wysunie, itp.

i ksiądz potem tymi polizanymi paluchami rozdaje komunię dalej :)

Czy nie byłoby bardziej rozsądne i zarazem dostojne, gdyby komunię rozdawał jakimiś szczypczykami, na przykład - które mógłby wytrzeć/zdezynfekować??? Nie chodzi o mszę, na której jest 25 osób, ale o wielkie masowe nabożeństwa, jak np. pasterka.

Wreszcie, czy wierni nie mogliby dostawać Hostii i ampułki wina z koszyczka, w jednorazowej, foliowej torebeczce?

Z igły robicie widły.
Gdyby kazdy z was zobaczył linię produkcyjną w zakładach produkujacych żywność, zaplecze kuchenne w gastronomii, to przy takim poziomie troski o zainfekowanie podczas Komunii, dostałby ataku serca z wrażenia.

N sty 16, 2011 10:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona