Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 12:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Poważny problem ze spowiedzią. 
Autor Wiadomość

Post Re: Poważny problem ze spowiedzią.
Piotr1 w porządku, nie ma rekrutacji. Jedno pytanie - czy moje podejście uważasz za negatywne?

So lip 16, 2011 20:15

Nie, nie uważam za negatywne. Nie podzielam wielu Twoich przekonań, a Ty moich i nie widzę w tym problemu, to nie jest nic negatywnego. Cieszyłbym się, gdyby takie podejście, jak Twoje, Grajcern mógł znaleźć w swoim Kościele, w jego głównym nurcie, w zwykłej parafii, u przypadkowego duchownego, a nie w niszy, w "wyszukanym" miejscu, u "odpowiedniego" duchownego. Realia są niestety takie, ze w Polsce znajdzie najprawdopodobniej jaczylija, markabę czy monikęk.
Natomiast czułem się trochę objechany przez Twoją odpowiedź na mój post przypisujący mi intencje, których nie mam. Ale to się zdarza, dobrze, że mogliśmy to wyjaśnić.

So lip 16, 2011 21:47

jaczylija napisał(a):
Siema. Bycie osobą homoseksualną nie jest normalne, to choroba . Bóg powiedział : bąźcie płodni i zaludnijcie całą ziemię . Jak chcesz z Rafałem począć dziecko .
Kościół założył Jezus i Kośćiół głosi Słowo Boże a nie słowo ludzkie .

Cóż za argument. Jaka choroba? Jakie dziecko? Ludzie decydują się na bycie ze sobą nie tylko w celach prokreacyjnych. A już całkowita porażką jest dorabianie ideologii to czegoś co w znacznym stopniu nie zależy od człowieka, ale jest głęboko zakorzenione w psychice. Chciałbym się również dowiedzieć na jakiej podstawie twierdzisz że homoseksualizm jest chorobą?

N lip 17, 2011 9:45
zbanowany na stałe

Cytuj:
MIŁOŚĆ WSZYSTKO WYBACZA

Panie, spraw, abym nie ustawał czynić dobrze wszystkim (Ga 6, 9-10)

„Przede wszystkim miejcie wytrwałą miłość jedni ku drugim, bo miłość zakrywa wiele grzechów” (1 P 4, 8 ). Miłość naprawia i zakrywa grzechy własne, a także i drugich, W Księdze Przysłów czytamy: „Miłość wszelki błąd ukrywa” (10, 12). Do niewiasty grzesznej Jezus powiedział: „Odpuszczone są jej liczne grzechy, ponieważ bardzo umiłowała” (Łk 7, 47).

Miłość podobnie działa wobec grzechów bliźniego. Przede wszystkim stara się, jeśli to możliwe, wybaczać błędy innym, podobnie jak matka stara się wybaczać błędy dzieciom. „Ojcze, przebacz im, bo nie wiedzą, co czynią” (Łk 23, 34), błagał Jezus na krzyżu za wszystkich, którzy przyczynili się do Jego męki. Nie był wykluczony z tej modlitwy apostoł zdrajca, który obcując z Jezusem w zażyłości znał zbyt dobrze Jego dobroć i wielkość, sędziowie, co skazali Go na śmierć, chociaż byli przekonani o Jego niewinności, lud, który słuchał Jego nauk i doznał tylu cudów, a żądał Jego śmierci. Miłość, zamiast wskazywać na odpowiedzialność innych, stara się pilnie szukać okoliczności łagodzących. Miłość uczy wykazywać taką samą troskę, jaką każdy samorzutnie wykazuje usprawiedliwiając własne błędy, również odnośnie do błędów innych ludzi.

Zakrywać winy lub błędy bliźniego, to także nie mówić o nich bez potrzeby, nie kierować na nie uwagi drugich, unikać ciekawości i nie doszukiwać się ich źródła. „Nie słuchaj nigdy o słabościach ludzkich — mówi św. Jan od Krzyża — a gdy się ktoś skarży, poproś, by ci nie mówiono o tym” (Ż. 68).

Lecz miłość nie zadowala się tym — pragnie uczynić coś większego: naprawić, wynagrodzić na wzór Chrystusa, który „w swoim ciele poniósł nasze grzechy na drzewo krzyża” (1 P 2, 24). Wziąć na siebie winy braci, jakby były własne, i wynagradzać za nie przez modlitwę i pokutę jest obowiązkiem tego, kto pragnie żyć miłością Zbawiciela i złączyć się z Jego wynagrodzeniem. Wówczas będzie mógł z Nim powiedzieć słusznie: „Ojcze, przebacz im”.

„Nowe przykazanie daję wam, abyście się wzajemnie miłowali”... To Twoje przykazanie, o Chryste, nazywa się miłością, a moc tej miłości gładzi grzechy...
O Panie, napełnij mnie tak wielką miłością, abym nie tylko był gotów nie nienawidzić brata, lecz umrzeć za niego... Ty dałeś przykład takiej miłości umierając za wszystkich i modląc się za tych, którzy Cię krzyżowali, mówiąc: „Ojcze, przebacz im, bo nie wiedzą, co czynią”... To jest miłość doskonała,.. Ta miłość może już jest doskonała w chwili, gdy się rodzi? Zaczyna istnieć, lecz wymaga udoskonalenia; dlatego, o Panie, pomnażaj ją we mnie, wzmacniaj, aby osiągnęła doskonałość.
O Panie, spraw, abym miłował, wówczas tylko będę mógł czynić dobrze. Jeśli mam kogoś skarcić? Miłość będzie działała we mnie, a nie zawziętość. Mam mu wymierzyć karę cielesną? To na to, aby go wychować. Miłość nie pozwoli mi źle obchodzić się z tym, kto jest niekarny... Naucz mnie, o Panie, nie zważać na słowa tego, kto schlebia i na pozorną surowość tego, kto karci; spraw, abym umiał patrzeć na źródło i szukał korzenia, z którego wynika taka postawa. Tamten schlebia, aby oszukać, ten zaś karci, aby poprawić...
O miłości, twoja zasada, twoja siła, twoje kwiaty, twoje owoce, twoja piękność i urok, twój pokarm i napój, twoje pożywienie, twój uścisk nigdy nie znają sytości. Jeśli napełniasz nas rozkoszą, gdy jeszcze jesteśmy pielgrzymami na ziemi, jaką będzie nasza radość w ojczyźnie? (Św. Augustyn).

O. Gabriel od św. Marii Magdaleny, karmelita bosy
Żyć Bogiem, t. III, str. 83

http://mateusz.pl/czytania/2009/20090819.htm

Nie ustawaj w miłości ...

N lip 17, 2011 10:02

Jeśli wiara którą wyznajesz ogranicza Cię, jeśli Kościół nie pozwala się Tobie realizować to pomyśl, czy nie warto byłoby czegoś zmienić. Może w końcu warto wyzwolić swój umysł z pod wpływów KK. W końcu i tak chyba jest jeden Bóg. Wiele czasu jeszcze upłynie, zanim Kościół Katolicki zmieni swój stosunek do homoseksualistów.

N lip 17, 2011 10:33
zbanowany na stałe

Od pewnego czasu, po Soborze Watykańskim II, Kościół Katolicki kocha homoseksualistów - to Boże Dzieci, jak wszyscy inni ludzie.

Kierunek na miłość w Kościele jest bardzo dobry i zgodny z Ewangelią.
Komu może ten kierunek nie odpowiadać?

N lip 17, 2011 10:54
maly_kwiatek napisał(a):
Od pewnego czasu, po Soborze Watykańskim II, Kościół Katolicki kocha homoseksualistów - to Boże Dzieci, jak wszyscy inni ludzie.

Kierunek na miłość w Kościele jest bardzo dobry i zgodny z Ewangelią.
Komu może ten kierunek nie odpowiadać?

Prawicowym pro pisowskim dziennikarzom
http://blog.rp.pl/lisicki/2011/07/15/wy ... stepowego/

N lip 17, 2011 11:21

maly_kwiatek napisał(a):

Dlatego szanujmy się wzajemnie. Inny nie znaczy gorszy i co do tego pewnie zgadzamy się - w ogromnej większości. Tylko że orientacja seksualna - jaka by nie była - uruchamia pewne potrzeby, które u większości muszą zostać zaspokojone. I tu oczywiście pojawia się problem, ponieważ Kościół Katolicki dotychczas nie zaakceptował wielu praktyk w sferze seksu kwalifikując je jako grzech ciężki. Inaczej to wygląda w niektórych Kościołach Protestanckich, gdzie w zasadzie kwestia takiej a nie innej orientacji, podobnie jak sfera seksualna małżonków, kochanków, ludzi żyjących w związkach niesakramentalnych jest sprawą na tyle osobistą, że nie należy o nią pytać ani też dyskredytować. Pomimo tego, iż Katolicy jak i Protestanci wierzą w tego samego Boga, spojrzenie na pewne sprawy jest zupełnie inne. Dlatego ocena moralna nie jest wcale taka jednoznaczna.

N lip 17, 2011 16:15
zbanowany na stałe

Są różne Kościoły z różną tradycją i "Tradycją".
Dlatego są w nich różne spojrzenia na ta samą naukę Jezusa.
Ja bym się tym nie przejmował specjalnie i nie rozdmuchiwałbym tych różnic.

Jezus jest jeden i w istocie jest tylko jeden Kościół - Kościół Jezusa.

N lip 17, 2011 16:19

maly_kwiatek napisał(a):

Jezus jest jeden i w istocie jest tylko jeden Kościół - Kościół Jezusa.

I z tym akurat mogę się zgodzić. A co do tradycji -przez duże lub małe "t"- to temat na inną okazję.

N lip 17, 2011 16:23

"cztery grzechy wołające o pomstę do nieba :
1 zabójstwo
2 grzech sodomski
3 ..
4 ... "

Jezus kocha wszystkie swoje dzieci, gejów też..
tylko miej świadomość, że grzechem sodomskim zadajesz Jezusowi olbrzymi ból i cierpienie

N lip 17, 2011 17:13

noOne napisał(a):
"cztery grzechy wołające o pomstę do nieba :
1 zabójstwo
2 grzech sodomski
3 ..
4 ... "

Jezus kocha wszystkie swoje dzieci, gejów też..
tylko miej świadomość, że grzechem sodomskim zadajesz Jezusowi olbrzymi ból i cierpienie

A co Sodoma ma do gejów? Zajrzałem z wrażenia do Biblii, szukałem, ale nie mogę znaleźć: jest gdzieś napisane, ze były tam jakieś partnerskie związki dwojga mężczyzn czy kobiet oparte na wzajemnej miłości i oddaniu się sobie? Może jakaś wskazówka?

A o grzechu Sodomy Biblia sama tak mówi u proroka Ezechiela w rozdziale 16:
(49) Oto winą Sodomy, twojej siostry, było to: wzbiła się w pychę, miała dostatek chleba i beztroski spokój wraz ze swoimi córkami, lecz nie wspomagała ubogiego i biednego.

Grajcern pisał, że kocha Rafała; a nie o tym, że jest kapitalistą.

Warto też i o innych, podobnych do grzechu sodomskiego grzechach, które kościelna tradycja określa słusznie, jako do nieba o pomstę wołające.
Oprócz grzechu sodomskiego, czyli - jak wyjaśnia prorok - zatrzymywania nadmiaru dóbr dla siebie, to także 3) uciskanie wdów i sierot oraz 4) zatrzymanie zapłaty pracownikowi. Nie wiem czemu noOne te grzechy, tak bardzo do grzechu Sodomy podobne i najczęściej z nim złączone, wykropkował. To nie geje okradli miliony pracowników, nazywając to kryzysem finansowym, i próbując, przy milczeniu naszych Kościołów, do końca ograbić tych, którzy już i tak mają niewiele, pracowników, emerytów, bezrobotnych, wdowy i sieroty.

N lip 17, 2011 19:51

Bóg kocha wszystkich ale czynami złymi się brzydzi i ich nienawidzi . Orientacja homoseksualna nie jest normalna . Homoseksualizm to zaprzeczenie naturze . Kobieta i mężczyzna są dla siebie stworzeni . Psychologia świecka również uważa homoseksualizm za zboczenie i chorobe, której nie da się wyleczyć . Psycholog i psychiatra nie za bardzo wnika w religie . Jeżeli ja cos robie i dobrze się z tym czuje , to wszystko jest ok . Po za tym seks analny może doprowadzić do poważnych schożeń odbytu . Seks homoseksualny jest wyłącznie egoistyczny . Po za tym nie ma czegoś takiego jak miłośc dwóch facetów, to jakaś patologia, a nie miłość .

N lip 17, 2011 20:18

jaczylija napisał(a):
Bóg kocha wszystkich ale czynami złymi się brzydzi i ich nienawidzi . Orientacja homoseksualna nie jest normalna . Homoseksualizm to zaprzeczenie naturze . Kobieta i mężczyzna są dla siebie stworzeni . Psychologia świecka również uważa homoseksualizm za zboczenie i chorobe, której nie da się wyleczyć . Psycholog i psychiatra nie za bardzo wnika w religie . Jeżeli ja cos robie i dobrze się z tym czuje , to wszystko jest ok . Po za tym seks analny może doprowadzić do poważnych schożeń odbytu . Seks homoseksualny jest wyłącznie egoistyczny . Po za tym nie ma czegoś takiego jak miłośc dwóch facetów, to jakaś patologia, a nie miłość .

Homoseksualizm nie jest naturalny, to zaprzeczenie naturze.

Czy " homuś" to jakiś kosmita? Dotarł do nas z zaświatów? Musisz sobie uświadomić że homoseksualista to tez człowiek, to również cząstka przyrody, całego ekosystemu. Natura płata czasem figle i dopuszcza do pojawienia się osobników nieco różniących się od ogółu. Homoseksualizm zaobserwowano również w świecie zwierząt, jest to zupełnie naturalne chociaż występuje w mniejszości. Taka jest natura, zdarzają się wyjątki.

Psychologia kwalifikuje homoseksualizm jako zboczenie i chorobę.

Bzdura. Polecam sięgnąć do międzynarodowej klasyfikacji schorzeń i zaburzeń, np. ICD 10. Homoseksualizmu tam nie znajdziesz. Owszem, istnieje kilka teorii mówiących o przyczynach homoseksualizmu. Jedna z nich mówi o rozbieżności między płcią fizyczna a psychiczną. W większości przypadków jeśli taka rozbieżność występuje możemy mówić o czymś jeszcze inny, a mianowicie o transwestytyzmie, który też dawniej był przez Kościół negatywnie oceniany, ponieważ ingerencja w ewentualną zmianę płci stanowiło sprzeciwianie się woli Bożej i stanowiło zbyt daleka ingerencję w to, co zostało przez Niego stworzone. Homoseksualista nie jest co prawda transwestytą, ale właśnie płeć psychiczna jest nieco inaczej ukształtowana, skłania do innych zachowań i zainteresowań niż w pozostałej części populacji. I rzeczywiście na podstawie takiego sposobu rozumowania można stwierdzić, że u homoseksualisty występują pewne elementy zaburzenia tożsamości płciowej. Nie jest to choroba psychiczna, ponieważ nie upośledza zdolności poznawczych, ale jest to zaburzenie psychiczne. I co w tym złego? Proszę mi wierzyć, nie ma ludzi w 100% normalnych pod względem psychicznym. Są co najwyżej niedokładnie zbadani. U każdego coś można znaleźć, co nie jest do końca "normalne". Ale taka właśnie jest natura tego świata.

Psychologia i psychiatria nie za bardzo wnika w religię.

I słusznie. Akurat te dziedziny powinny być od religii niezależne. Łączenie medycyny z religia nie zawsze odnosiło pozytywny skutek. Może trochę zbaczam z tematu, ale to właśnie dzięki Kościołowi postęp w medycynie został praktycznie zatrzymany. Za wykonanie sekcji zwłok bez zgody kościoła groziły poważne konsekwencje. Dochodziło do wielu innych absurdów. W przypadku wybuchów epidemii zabraniano leczyć, ponieważ byłoby to sprzeczne z wolą Boga. Epidemia miała być kara za grzechy. Zamiast leczyć i izolować, ludzi wysyłano na procesje. Warto o tym poczytać, informacji i przykładów jest bardzo dużo. Jeszcze w latach pięćdziesiątych XX wieku kościół katolicki niezbyt pozytywnie wypowiadał się w kwestii transplantacji narządów. Dlatego może lepiej nie mieszajmy religii i nauki. Może się bowiem okazać, że jedno będzie stało w sprzeczności z drugim. Religia na tym straci, medycyna i psychologia raczej nie.

Seks analny prowadzi do schorzeń.

Zgadza się. Może prowadzić do schorzeń. Chciałbym tylko zauważyć, że seks analny praktykowany jest również przez osoby hetero. Nie wnikając w szczegóły techniczne połowa sukcesu to dobry lubryfikant ( żel ) oraz delikatność partnera. Ale nie sprowadzajmy homoseksualizmu do seksu analnego. Istnieje jeszcze coś takiego jak seks oralny oraz wspólny onanizm. Czy to również jest szkodliwe dla zdrowia?????

Seks homoseksualny jest egoistyczny.

Ten problem występować może również w związkach hetero, jeśli partner lub partnerka dąży do zaspokojenia jedynie swoich potrzeb zapominając o tej drugiej połowie.

Nie ma czegoś takiego jak miłość dwóch facetów.

Jest. A w niektórych przypadkach, nawet jeśli nie jest to taka czysta miłość, to jest np. przywiązanie, partnerstwo, odpowiedzialność, szacunek...... można by tak wymieniać w nieskończoność. Podobne sytuacje występują w związkach hetero. Homoseksualista potrafi kochać. Jest przecież człowiekiem, który do takiego uczucia jest zdolny.

N lip 17, 2011 23:45

Piotr1 napisał(a):
A co Sodoma ma do gejów? Zajrzałem z wrażenia do Biblii, szukałem, ale nie mogę znaleźć: jest gdzieś napisane, ze były tam jakieś partnerskie związki dwojga mężczyzn czy kobiet oparte na wzajemnej miłości i oddaniu się sobie? Może jakaś wskazówka?

o takim grzechu sodomskim tu mowa :
http://www.ultramontes.pl/Grzech_sodomski.htm
http://www.zgapa.pl/zgapedia/Grzech_sodomski.html

Pn lip 18, 2011 8:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona