Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 13:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Czy odpuszczenie grzechów wymaga przebaczenia zranionych? 
Autor Wiadomość
Post Re: Jak wybaczyć samej sobie
akruk napisał(a):
To się tyczy także MARIEL, które widzi w problemie grzechu (winy) i jego odpuszczenia (wybaczenia) jakąś "pułapkę" zgotowaną dla człowieka.

Nieprawda.
MARIEL napisał(a):
A pomyśl o sytuacji kiedy ktoś nie wybacza, bo wie że chrześcijaninowi
jego wybaczenie jest konieczne do komunii z Bogiem, czyli nie wybacza
mala fide, o czym zapewne Bóg wie, ale i tak nie odpuści
temu biednemu chrześcijaninowi, bo przecież powiedziano:
którym zatrzymacie...
Dla mnie to bez sensu... Sytuacje, gdy nie ma możliwości
poprosić o przebaczenie, a które często się zdarzają byłyby jakąś
pułapką zgotowaną dla człowieka przez Słowo Boże..

Byłyby pułapką przy Twoim sposobie rozumienia tego fragmentu Pisma.

Grzech jest zniewagą wyrządzoną Bogu, to o Jego przebaczenie
staramy się przystępując do sakramentu pojednania,
jasne że chodzi o przywrócenie komunii z całym Kosciołem,
ale to Bóg jest tym, który przebacza.

Sytuacji kiedy nie jest możliwe uzyskanie wybaczenia od pokrzywdzonych
są w życiu setki, tysiące (nie tylko wymieniona przez Ciebie śmierć
pokrzywdzonego).
Ludzkie drogi schodzą się i rozchodzą bezpowrotnie.

Pn sie 06, 2012 9:09

Post Re: Czy odpuszczenie grzechów wymaga przebaczenia zranionych
Tak samo, jak grzesznik ma obowiązek dążyć do tego, by osoba, którą skrzywdził, mu przebaczyła ("zadośćuczynienie bliźniemu"), tak samo osoba skrzywdzona ma obowiązek grzesznikowi przebaczyć i nie chować urazy. Prawo zatrzymania grzechów nie unieważnia tego obowiązku.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn sie 06, 2012 9:39
No ok, tylko że uzyskanie tego przebaczenia często może nie być możliwe.
Co wtedy? Bo akruk sugeruje (powołując się na konkretny fr. Pisma) że wtedy ten grzech zostanie mu zatrzymany.
akruk napisał(a):
Kiedy się kogoś skrzywdzi, ma się możliwość uzyskać od niego wybaczenie. Zawsze.[chyba jesteśmy z innej planety :shock: red. Mariel] Jeśli ktoś kogoś oszuka, okradnie, pobije, zgwałci, jeśli go torturował - nie zawsze może w pełni naprawić skutki wyrządzonej krzywdy, ale zawsze ma możliwość przeprosić i prosić o wybaczenie. Oprócz jednego przypadku. Jeśli z czyjejś winy jakiś człowiek poniesie śmierć, poprosić o wybaczenie się nie da. A przecież tego grzechu nikt z innych ludzi nie może wybaczyć. Morderca - czy też szerzej: winny śmierci niewinnego człowieka - powinien się starać nagrodzić zło, jakie wyrządził bliskim zmarłego i prosić ich o wybaczenie. Może uzyskać od nich odpuszczenie, wybaczenie swojej winy wobec nich, bo także zostali tą śmiercią pokrzywdzeni. Ale nawet wtedy nie uzyska przecież odpuszczenia swojej winy popełnionej wobec tego, który nie żyje.

To dlatego Jezus jak i Szczepan oznajmiają przed śmiercią, że z góry chcą wybaczyć swoim prześladowcom. Dlatego proszą Boga, żeby nie uważał tych ludzi za winnych mordu, choć przecież oni sami - Jezus, Szczepan - nie mogą odpuścić doznanej krzywdy odebrania życia, bo ta się jeszcze nie dokonała. Co będzie, kiedy przyjdzie ostateczny czas, kiedy winowajca i człowiek, który z jego winy zginął staną przed sobą - tego, jak mówiłem, nie wiemy. Skoro jednak tuż przed śmiercią ginący człowiek gotów jest wybaczyć, zapewne wybaczy także po niej."

I co dalej z takim człowiekiem, któremu nie udało się uzyskać przebaczenia
od pokrzywdzonego? Nie może uzyskać odpuszczenia grzechu
w sakramencie pokuty, czy jak?

Pn sie 06, 2012 10:03
Johnny99 napisał(a):
Tak samo, jak grzesznik ma obowiązek dążyć do tego, by osoba, którą skrzywdził, mu przebaczyła ("zadośćuczynienie bliźniemu") (...)
To nie jest zadośćuczynienie. Zadośćuczynienie to naprawa szkody wyrządzonej przez grzech (zarówno materialnej, jak i duchowej).

Pn sie 06, 2012 10:12

Żeby przyjąć zadośćuczynienie za wyrządzoną ci krzywdę, musisz ją wcześniej wybaczyć. Jeśli nie wybaczysz, osoba winna nie jest w stanie ci zadośćuczynić. To oczywiste.

Wt sie 07, 2012 21:00
@ Rojza Genendel

Nie jest to wcale takie oczywiste. Dlaczego? Najprościej będzie posłużyć się przykładem: pewien złodziej ukradł jakąś rzecz, ale później opamiętał się i ją oddał. Jednak okradziona osoba nie zdobyła się na to, by wybaczyć złodziejowi (mimo że odzyskała utracony przedmiot). W tej sytuacji nastąpiło zadośćuczynienie, ale skrzywdzony człowiek nie przebaczył krzywdzicielowi.

Wt sie 07, 2012 22:32

Zadośćuczynienie to naprawienie szkody. Jeśli ktoś ucierpiał z twojego powodu, z pewnością nie wystarczy rekompensata materialna. Powiem więcej, taka rekompensata może być zupełnie zbędna.
Okradziona osoba może- na przykład- stracić zaufanie do ludzi i popaść w izolację. W tej sytuacji oddanie jej skradzionego przedmiotu i poprzestanie na tym jest żałosnym brakiem odpowiedzialności za własne postępowanie.
Tak podpowiada mi moje sumienie.

Wt sie 07, 2012 23:13
@ Rojza Genendel

Generalnie Twoja wypowiedź jest słuszna, jedynie z tym, że "taka rekompensata może być zupełnie zbędna" się nie zgadzam. Uważam, że złodziej ma moralny obowiązek zwrócić zabraną rzecz. Jeżeli chce ją zatrzymać, to znaczy, że nie żałuje swojego złego czynu, a więc nie może uzyskać odpuszczenia grzechów.

Śr sie 08, 2012 18:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2