Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 20:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 pomocy ( spowiedź generalna, zatajenie grzechów) 
Autor Wiadomość

Post Czy było zatajenie ?
Witam,
mam kilka pytań :
Ostatnio poszedłem do spowiedzi. No i wyznawałem grzechy i jeden miałem na myśli, ale pomyślałem, że powiem go na końcu. I zapomniałem.

Czy ta spowiedź była świętokradzka ?

A nie pójście do komunii bez grzechów ciężkich to grzech ?

N mar 01, 2009 18:34
Post Re: Czy było zatajenie ?
1- NIE- ponieważ chciałeś wyznać grzech, ale zapomniałeś (jeśli był to grzech lekki, to nie ma obowiązku wyznawania, jeśli ciężki- powiesz przy następnej spowiedzi o nim i tym zapomnieniu)
2- Jest to sytuacja na pewno trudna, ale nie kiedy nie mamy pewności, czy nie popełniliśmy grzechu ciężkiego, lepiej najpierw spytać księdza :)- a jeśli wiesz, że nie masz grzechu ciężkiego/jesteś w stanie łaski i mimo tego opuszczasz Komunię, to chyba można mówić o grzechu zaniedbania :hmmm:

N mar 01, 2009 18:57

Post Re: pomocy ( spowiedź generalna, zatajenie grzechów)
Witam,
Mam pewną wątpliwość i chciałbym usłyszeć od Was czy dobrze postąpiłem.
Witam serdecznie, mam pewien dylemat...
Kilka lat temu moja wiara, a zarazem spowiedź nie była tak głęboko przeżywana jak dziś. Przede wszystkim niezbyt dobrze przygotowywałem się do spowiedzi i nie wiedziałem że zatajenie grzechu czyni spowiedź nieważną. Dla mnie w tamtym okresie zatajenie grzechu było równoznaczne z zapomnieniem. Poprostu nie wiedziałem że tak nie wolno. Wreszcie na religii Ksiądz wyjaśnił temat zatajenia grzechu na spowiedzi i od tamtego czasu wiem co to jest i nie zdażyło mi się już zataić grzechu (poprostu odrazu po usłyszeniu że zataić to nie zapomnieć nastąpił koniec z tym). Jakiś czas po tej lekcji religii poszedłem do spowiedzi wyznając wszystkie grzechy zatajone. To było jakieś 5 lat temu. Kilka miesięcy temu przypomniałem sobie o zdarzeniu i pomyślałem że zatajenie grzechu samo w sobie jest grzechem wiec wyznałem na najbliższej spowiedzi ten grzech. Dzis znowu przypomniałem sobie to zdarzenie i powstała wątpliwość. Przy tej spowiedzi kilka lat temu, wyznając te zatajone grzechy podałem date mojej ostatniej spowiedzi, a nie ostatniej dobrej spowiedzi. Jak pisałem nie przywiązywałem do tego takiej wagi jak dziś i poprostu wyznałem datę ostatniej spowiedzi. Byłem niedoinformowany, a pragnąłem się oczyścić i byłem przekonany że czynię dobrze. Dziś praktycznie pamiętam tylko to co tu napisałem, nie pamiętam tych dat. Prosiłbym o wasze zdanie w tej kwestii, czy dobrze postąpiłem po wszystkim. Zaznaczę że chodzę regularnie do spowiedzi (średnio co 2 miesiące). Teraz nie mam mowy o jakimś zatajeniu bo wiem co to jest, a nie tak jak wtedy że myślałem że nie ma różnicy. Oczywiście punktem kulminacyjnym był moment kiedy Ksiądz poruszył ten temat na religii. Mam wątpliwości co do podania tej daty, a do tej pory byłem przekonany że było dobrze :-(...

Proszę o odpowiedź...

Pn sty 03, 2011 20:38

Mam taki problem, ponieważ w czasie jednej spowiedzi zataiłem grzech, ale w następnej go wyjawiłem, z tym że nie dodałem że to był grzech zatajony. Czy jest to grzechem?

N cze 05, 2011 7:25
Jeśli zataiłeś grzech ciężki to przystępując do Komunii popełniłeś grzech świętokradztwa.Trzeba teraz to wyznać na kolejnej spowiedzi.
O grzechu:

http://www.teologia.pl/m_k/zag06-4g.htm

N cze 05, 2011 9:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2