Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt paź 17, 2025 13:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 346 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 24  Następna strona
 Jak dobrze przeżyć spowiedź 
Autor Wiadomość

Post Re: Jak dobrze przeżyć spowiedź
Tak. Wyznałam grzechy, po czym kapłan rzekł: każdy błądzi, odmów Ojcze Nasz, Szczęść Boże. :|
Opuściłam konfesjonał, i byłam w szoku. Spowiedź postanowiłam powtórzyć.

Cz sie 05, 2010 12:31

Odnośnie tematu: "Jak dobrze przeżyć spowiedź" pragnę napisać Wam jak ja "przeżywam" spowiedź. Zawsze kiedy udaję się do spowiedzi mam świadomość, że w Księdzu mam widzieć Żywego Jezusa Chrystusa i wszystko to, co usłyszę od Księdza według mnie są to słowa samego Jezusa. Bo to nie kto inny a sam Jezus swoim życiem dawał przykład jak postępować, jak nie grzeszyć i to moim celem jest żyć według Jego nauczania. Możliwe, że moje poglądy są błędny, jeżeli tak - uświadomcie mnie :-)
Pozdrawiam

Śr sie 11, 2010 18:37
Moderator

lukin1 napisał(a):
Zawsze kiedy udaję się do spowiedzi mam świadomość, że w Księdzu mam widzieć Żywego Jezusa Chrystusa i wszystko to, co usłyszę od Księdza według mnie są to słowa samego Jezusa.

Ja bym tylko ostrzegł przed bezkrytycznym przyjmowaniem wszystkiego, co mówi ksiądz. Bo ksiądz też człowiek i czasem może zbłądzić.

Nie mniej świadomość tego, że jest to spotkanie z Chrystusem, a nie rozmowa z księdzem jest godne pochwały :)

(J 8, 32b)

Śr sie 11, 2010 19:00

szumi napisał(a):
Ja bym tylko ostrzegł przed bezkrytycznym przyjmowaniem wszystkiego, co mówi ksiądz. Bo ksiądz też człowiek i czasem może zbłądzić.

Zgadzam się z Tobą szumi w 100%. Ksiądz czasami może zbłądzić. Tym bardziej, że kiedyś pewna osoba wyznała mi, iż pewny spowiednik ją zranił i przez kilka lat omijała Kościół szerokim łukiem. Niektórzy Księża podczas spowiedzi naprawdę mogą zranić ludzkie uczucia. Ważne jest aby znaleźć sobie jednego, stałego spowiednika. Ja 3 lata temu spowiadałem się u pewnego Księdza (niestety z innej parafii) i okazał On się świetnym spowiednikiem. Nie odklepywał On tylko stałych formułek ale zwyczajnie ze mną rozmawiał a nawet znalazł miejsce na mały żart :-)

Cz sie 12, 2010 8:17

U mnie jak mnie spowiednik zranił, to aż 3 lata później się nie spowiadałam. :x Ale to było głupie. nie warto się zniechęcać, tylko szukać dalej. :) Co do stałego spowiednika, to się zgadzam z Tobą. :)

Cz sie 12, 2010 15:41

Macie pomysł, skąd wziąć dobrego/mądrego/ spowiednika?
Potrzebuję go na maj 2011, bo będę chciała iść do spowiedzi przedślubnej.
A że będzie to pierwsza spowiedź po kilku latach, to zależy mi na kimś godnym zaufania.
Zastałam już kiedyś poraniona przez spowiedników i nie chcę tego powtórnie doświadczyć dzień przed ślubem, bo nie będzie czasu, żeby ochłonąć kilka dni/tygodni/miesięcy... lizać rany i dopiero dalej szukać.
Chciałabym, żeby to była indywidualna spowiedź, nie w konfesjonale..
A najlepiej poprzedzona rozmową (nie w formie spowiedzi).
Jak mam się zabrać do szukania kogoś odpowiedniego?
Nie chcę zapukać do pierwszego lepszego konfesjonału, odbębnić, dostać podpis i po sprawie.
To dla mnie ważna rzecz. Zwłaszcza po takim czasie i z moimi ranami, lękami i oporami przed KK.

Pt sie 13, 2010 10:04
Szarotka napisał(a):
Macie pomysł, skąd wziąć dobrego/mądrego/ spowiednika?
Potrzebuję go na maj 2011, bo będę chciała iść do spowiedzi przedślubnej.
A że będzie to pierwsza spowiedź po kilku latach, to zależy mi na kimś godnym zaufania.
Zastałam już kiedyś poraniona przez spowiedników i nie chcę tego powtórnie doświadczyć dzień przed ślubem, bo nie będzie czasu, żeby ochłonąć kilka dni/tygodni/miesięcy... lizać rany i dopiero dalej szukać.
Chciałabym, żeby to była indywidualna spowiedź, nie w konfesjonale..
A najlepiej poprzedzona rozmową (nie w formie spowiedzi).
Jak mam się zabrać do szukania kogoś odpowiedniego?
Nie chcę zapukać do pierwszego lepszego konfesjonału, odbębnić, dostać podpis i po sprawie.
To dla mnie ważna rzecz. Zwłaszcza po takim czasie i z moimi ranami, lękami i oporami przed KK.

Myślę, że może w kościele dominikanów, kapucynów.
Ja osobiście inaczej odbieram spowiedź u księzy zakonnych niż diecezjalnych.

Pt sie 13, 2010 10:34

Ale tak czysto technicznie, to jak mam to zrobic?
Skąd wiedzieć, do kogo iść?
Już raz się umawiałam na chybił trafił z dominikaninem na rozmowę..
Było chybił.
Przez 1,5 godziny rozmowy o seksie, ojczulek użył tego słowa raz. Ani razu nie spojrzał mi w oczy.
Poza tym doradził mi odejście z KK z moimi poglądami.

Pt sie 13, 2010 11:38

Odnoszę wrażenie, że szukasz takiego spowiednika, który poprze Twoje poglądy, które zarazem są sprzeczne z nauczaniem KK. Jeśli tak, to takiego nie znajdziesz. Jak znaleźć dobrego spowiednika? Trzeba się dużo o niego modlić. :) Ja po roku czasu takiego znalazłam.

Pt sie 13, 2010 13:20

Złe wrażenie odnosisz.
Ale masz prawo, w końcu mnie nie znasz. :)

Gdybym takiego szukała, to szukałabym go już, a nie za te 8,5 mies.
Jednak nie wierzę w takich księży i jestem świadoma, a także godzę się na to, że teraz muszę sie obyć bez sakramentów (mimo, że wiele osób w mojej sytuacji do spowiedzi chodzi i rozgrzeszenie otrzymuje).

Po ślubie nadal będę żyć poza KK, bo nie jestem gotowa wrócić.
Poszukuję księdza, który porozmawia ze mną nie tylko o moich grzechach, ale także o tym, jak przetrwać ten czas poza Kościołem.
Nie chcę szukać liberała, nie chcę trwać w KK na siłę, wbrew sobie i wyszukiwać rodzynków, którzy w konfesjonale będą mnie głaskać po główce.

Pt sie 13, 2010 13:24
Moderator

Szarotka napisał(a):
i jestem świadoma, a także godzę się na to, że teraz muszę sie obyć bez sakramentów (mimo, że wiele osób w mojej sytuacji do spowiedzi chodzi i rozgrzeszenie otrzymuje).

Oj widzę tu poważny problem...

Czyżby brak żalu za popełniane grzechy?
W takiej sytuacji nie ma sensu szukać spowiednika, bo i tak spowiedź będzie, ale jakby jej nie było...

(J 8, 32b)

Pt sie 13, 2010 13:30

szumi,

Nie.
Brak chęci poprawy.
Żałować żałuję.. Żałuję, że nie umiem spełnić woli KK, żałuję, że odcięło mnie to od sakramentów, żałuję, że nie umiem i nie chcę przestać..
Poprawy obiecać nie umiem i nie postanawiam tego.
Ale dzień (nawet tydzień, czy dwa) przed ślubem już mogę z czystym sumieniem obiecać zero seksu przedmałżeńskiego i nie będzie to problem.

Pt sie 13, 2010 13:40

Heh. Dziwi mnie takie podejście. Po co w takich sytuacjach w ogóle ludzie chcą zawierać ślub przed Bogiem? Tak samo jest z innymi sakramentami. Na pokaz? Żeby znajomi nie gadali? Tradycja? No po prostu nie rozumiem tego. :/

Tak jak szumi napisał, to nie ma sensu, bo nawet jeśli kapłan udzieli Ci rozgrzeszenia, to i tak ta spowiedź będzie nie ważna, ponieważ nie spełniasz 5 warunków dobrej spowiedzi...

Pt sie 13, 2010 14:11
Szarotko, jezeli naprawde nie chcesz nic zmienic, to po co ci ta spowiedz? Przeciez ma ona sens tylko wtedy, kiedy chcesz zmienic swoje zycie. Inaczej przyniesie ci wiecej szkody niz pozytku, a na pewno nie zapewni Bozego blogoslawienstwa, bo Pana Boga nie oszukasz
Mysle, ze w twojej sytuacji pozyteczniejsze byloby zawrzec slub jako osoba niewierzaca. Zreszta do slubu masz chyba jeszcze troche czasu i znajdziesz kaplana, ktory ci to lepiej wyjasni (przeciez juz kogos takiego mialas?), niekoniecznie podczas spowiedzi.

Pt sie 13, 2010 15:03
Moderator

Szarotko, niestety ale nie żałujesz tego, co robisz i bardzo złe masz podejście.
Gdybyś żałowała, to byś tego zaprzestała.
Chyba, że chcesz, ale ktoś zmusza Cię do współżycia. Wówczas faktycznie będziesz mogła mówić o ważnej spowiedzi. Niestety, ale z tego, co piszesz - i jeśli w swoich działaniach pozostajesz wolna - to spowiedź nie ma sensu.

Twoja postawa przypomina postawę człowieka, który dla umartwienia i pokazania, jak jest szlachetny zrezygnował całkowicie z oglądania telewizji... z tym, że nie miał on telewizora...
Rozumiesz? Tak naprawdę Ty nie zrezygnujesz ze współżycia przedślubnego, Ty po prostu siłą rzeczy z tego stanu wyjdziesz.
I tak jak ten człowiek od telewizji, nie ma żadnej zasługi z tej rezygnacji - gdyż chciałby oglądać,ale nie ma telewizora - tak i Ty nie będziesz miała żadnej zasługi z tego, że powiesz na spowiedzi, że przestaniesz już współżyć.

Poza tym przed ślubem są dwie spowiedzi. Jednak na ok. 3 miesiące przed ślubem, druga bezpośrednio przed ślubem. Jak chcesz odbyć tę pierwszą?

Przypominam, że łapiesz się na grzechy przeciwko Duchowi Świętemu.... grzeszyć zuchwale licząc na miłosierdzie Boże i w sumie ten o odkładaniu pokuty też.

Zastanów się czego chcesz, bo póki co jest to takie ewangeliczne 'i tak, i nie;', a Jezu prosi, by nasze życie było 'tak, tak', 'nie, nie', bo co więcej jest, to od złego pochodzi...
Niestety chrześcijaństwo jest radykalne i wiele wymaga od swoich wyznawców.

(J 8, 32b)

Pt sie 13, 2010 15:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 346 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 24  Następna strona