Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn wrz 01, 2025 21:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Czy to grzech ? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy to grzech ?
dziękuje wam za odpowiedzi.
szumi, masz rację, pójdę jutro i wszystko naprawię. na przyszłość będę wiedziała, żeby od razu reagować na takie rzeczy.
z drugiej strony ta cała sytuacja uzmysłowiła mi, że jednak moje sumienie nie śpi, mimo, że przez ostatnich kilka lat żyłam, nie zastanawiając się co jest dobre, co złe...

Pn gru 28, 2009 22:26

byłam dzisiaj w tym sklepie. faktycznie kasjerka była pozytywnie zaskoczona, powiedziała, że pierwszy raz jej się to zdarzyło, żeby ktoś przyszedł zapłacić. a mi na prawdę bardzo ulżyło. gdybym tego nie zrobiła, to bym czuła się jak złodziejka, bo przecież wczoraj już przy kasie zorientowałam się z błędu kasjerki.
na prawdę nie poznaję samej siebie. jeszcze niedawno to bym się cieszyła, że nie musiałam za coś płacić. w ostatnim czasie zmieniłam zdanie na wiele spraw.

Wt gru 29, 2009 13:01

I bardzo dobrze o to w życiu chodzi by zmieniać sie na dobre a nie na gorsze. Ciesze się że Ci sie udało.

Wt gru 29, 2009 13:51

mam wątpliwości związane z dwoma sytuacjami. dzis bylem w sklepie z 2 kolegami i kolega chcial kupic reklamowke, kasjerka skasowala za 1(kosztuje 25 gr), ale gdy kolega chcial spakowac do niej towar okazalo sie ze sa 2, a kasjerka skasowala tylko 1. Kolega nie powiedzial jej o tym i wyszlismy ze sklepu. Gdy wychodzilismy zasugerowalem mu zeby ja oddal ale on uwazal ze nie ma problemu. Teraz sie zastanawiam, czy nie popelnilem grzechu smiertelnego, bo moglem od razu zareagowac i oddac ja, ale to nie ja kupowalem i nie chcialem sie wtracac.
druga sprawa jest taka ze w kuchni lezaly 3 papierosy moich rodzicow, wzialem bez ich wiedzy 1 i zapalilem sobie. czy jest to kradziez i nie moge juz isc do komunii? mam ukonczone 18 lat.
prosze o pomoc...

Śr gru 30, 2009 23:34
Moderator

Co do reklamówki to poczytaj wcześniejsze posty, sprawa jest bardzo podobna.

Przypominam też tzw. grzechy cudze, a tam jest m.in. 'nie reagować gdy ktoś grzeszy'. Zatem owszem, gdy miałeś świadomość, że popełnia zło, a nie zareagowałeś, popełniłeś grzech.
Odpowiedz sobie na pytania o świadomość i dobrowolność tego aktu podczas jego wykonywania. Czasem tak jest, że człowiek w ferworze akcji nie pomyśli spokojnie jak należy zareagować i wątpliwości przychodzą dopiero później.

(J 8, 32b)

Cz gru 31, 2009 8:23

Aby grzech był śmiertelny, są konieczne jednocześnie trzy warunki: "Grzechem śmiertelnym jest ten, który dotyczy materii poważnej i który nadto został popełniony z pełną świadomością i całkowitą zgodą".
moim zdaniem reklamówka nie dotyczy materii poważnej, w moim przypadku ta rzecz kosztowała kilkanaście złotych.

Cz gru 31, 2009 9:37

Ok, dzieki :-) , co do sytuacji z siatka to wszystko dzialo sie szybko i zareagowalem dopiero po wyjsciu ze sklepu. nie chcialem tez naciskac na kumpla z powodu tej siatki, bo nie jest to zbyt wartosciowa rzecz, ale mimo wszystko zle sie z tym czuje. więc czy po tej sytuacji z siatka i papierosem moge isc jutro do komunii? Wczoraj bylem u spowiedzi i rozmawialem o roznych sytuacjach, ale do jutra nie zdaze isc i poradzic sie w 2 wyzej opisanych sprawach. czy może skoro mam watpliwosci to nie mam isc do komunii a przy najblizszej spowiedzi spytac o to ksiedza?

Cz gru 31, 2009 14:23
Moderator

Ogólna zasada etyczna mówi, że nie można działać mając wątpliwości.
Jeśli masz wątpliwości co do grzeszności tych aktów musisz je rozwiać, by móc przystąpić do Komunii.

(J 8, 32b)

Cz gru 31, 2009 16:26

szumi napisał(a):
Ogólna zasada etyczna mówi, że nie można działać mając wątpliwości.
Jeśli masz wątpliwości co do grzeszności tych aktów musisz je rozwiać, by móc przystąpić do Komunii.

Ogólna zasada również mówi, że dopóki człowiek nie dojdzie bez wątpliwości do przekonania, że popełnił grzech ciężki, może przystępować do Eucharystii.

Pn sty 11, 2010 12:48
Moderator

Tak? A podaj źródło tej zasady Moniko.

(J 8, 32b)

Pn sty 11, 2010 14:31
*MoniQue* napisał(a):
Ogólna zasada również mówi, że dopóki człowiek nie dojdzie bez wątpliwości do przekonania, że popełnił grzech ciężki, może przystępować do Eucharystii.

To samo mówi zawsze mój spowiednik :)
A do tekstu poniżej odesłał mnie ostatnio ksiądz - kanonista, sędzia kościelny:

ks.M.Kaszowski napisał(a):
- Według zdania wielu teologów, jeśli stopnia swojej winy nie potrafi dokładnie określić osoba starająca się żyć zgodnie z sumieniem, zastanawiająca się nad sobą, jej budzący wątpliwość grzech nie był ciężki. Sam fakt nieumiejętności określenia ciężaru grzechu, stopnia świadomości i dobrowolności działania świadczy, że grzechu ciężkiego nie było. Świadome i dobrowolne zaangażowanie się w zło nie było zbyt wielkie, skoro człowiek, zamiast pewności grzechu ciężkiego, ma wątpliwości.

- Chociaż grzech wątpliwy nie musi być ciężki, lepiej go wyznać w spowiedzi. Nie tyle jednak z obawy przed nieważnością tego sakramentu, ile w celu uniknięcia przeżywania różnych niepokojów w przyszłości, np. czy spowiedź nie była świętokradzka. Dopóki jednak człowiek nie dojdzie do pewności, że popełnił bez wątpienia grzech ciężki, może przystępować do Komunii św. Powinien jednak szczerze żałować za wszystkie swoje przewinienia, wynagradzać Jezusowi za popełnione zło i dziękować Mu za to, że przychodzi do grzeszników w gościnę (por. Mt 9,10-13). Miłość do Chrystusa i chęć uzyskania Jego pomocy do walki z grzechem i do rozwijania dobra powinny być motywem przystępowania — pomimo wątpliwości — do Komunii św.

np. tutaj
http://www.teologia.pl/m_k/zag06-4g.htm
i gdzieś na stronie GN.

N sty 31, 2010 15:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3