|
|
|
Autor |
Wiadomość |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
No tak.
Po raz kolejny odsyłam do książki o. K. Knotza OFMCap "Grzechy w kratkę".
Spowiedź poza konfesjonałem jest dopuszczalna w sytuacjach wyjątkowych - pielgrzymka, wycieczka górska gdy nie ma możliwości spowiedzi w formie zwyczajnej.
Ewentualnie - ja to tak interpretuję - gdy w kościele nie ma warunków do odbycia spowiedzi, która może być dłuższa, wymagać dodatkowych pytań, mieć formę jakby rozmowy pomiędzy spowiednikiem i penitentem. Czyli w wyjątkowych przypadkach. Ewentualnie - w rozmowie wyjaśnić wątpliwości, a potem przejść do spowiedzi w normalnej formie, w kościele.
Nie powinno się, moim zdaniem, przyzwyczajać ludzi - jak raz Ci się spodobała spowiedź na łące czy w parku, to niech tak będzie. Wiadomo, łatwiej spowiada się z księdzem, do którego masz zaufanie, do którego jest się przekonanym. Jednak konfesjonał ma uświadamiać - człowiek na klęczkach i Bóg, który przez dłonie kapłana odpuszcza grzechy.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Wt maja 11, 2010 9:00 |
|
|
|
 |
kawa
|
 Re: Forma spowiedzi
Cytuj: Po raz kolejny odsyłam do książki o. K. Knotza OFMCap "Grzechy w kratkę". khy. Autorem tej książki jest o. Piotr Jordan Śliwiński OFMCap 
|
Wt maja 11, 2010 20:01 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Pardon, że tak powiem. Oczywiście, o. Knotz ma zupełnie inną "specjalizację"  Żeby nie było - mam na myśli:  Dzięki za poprawienie, Kawa 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr maja 12, 2010 11:58 |
|
|
|
|
|