Dowód na brak wiary w pełną obecność Chrystusa w Hostii?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: To po co wprowadzają Komunie św. pod dwoma postaciami? Surprised
Jak to dlaczego?
"Bierzcie i jedzcie, to jest Ciało Moje", oraz "Pijcie z niego wszyscy, bo to jest moja Krew Przymierza......."
Te słowa chyba wystarcza za odpowiedz?
pozdrówka
|
N lut 20, 2005 11:28 |
|
|
|
 |
Konserwatysta
|
Nie. Nie wystarczą. Skoro Pan jest obecny cały pod postacią Hostii, to po co wprowadzają Komunie św. pod dwoma postaciami?
_________________ Bez wiary nie można podobać sie Bogu. Wierzę tylko w prady objawione.
|
N lut 20, 2005 15:15 |
|
 |
jo_tka
|
Post Baranka - punkt 3.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
N lut 20, 2005 15:30 |
|
|
|
 |
Konserwatysta
|
Cytuj: Ogólne Wprowadzenie do Mszału Rzymskiego 281 ( także KKK 1390) napisał: Ze względu na wymowę znaku Komunia święta nabiera pełniejszego wyrazu, gdy jest przyjmowana pod obiema postaciami.
Czyli do tej pory była niepełna? To potwierdza raczej to co powiedziałem wcześniej. 
_________________ Bez wiary nie można podobać sie Bogu. Wierzę tylko w prady objawione.
|
N lut 20, 2005 15:38 |
|
 |
jo_tka
|
Proponuję przeczytać następne słowo z podanego cytatu...
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
N lut 20, 2005 15:42 |
|
|
|
 |
saxon
|
Konserwatysta napisał(a): Skoro Pan jest obecny cały pod postacią Hostii, to po co wprowadzają Komunie św. pod dwoma postaciami?
Skoro Pan jest obecny cały pod postacią Hostii to po co przemienił wino w Krew i powiedział "Bierzcie i pijcie oto Krew moja?"
|
N lut 20, 2005 15:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Konserwatysto, może zamiast wklejać mój poprzedni post w całości, najpierw byś go UWAŻNIE przeczytał
Byłoby dobrze, ponieważ starałam się tam odpowiedzieć także na pytanie, dlaczego niektórzy biskupi wprowadzają Komunię pod dwoma postaciami.
1. Komunia święta pod dwoma postaciami jest potwierdzeniem wiary w całkowitą obecność Chrystusa pod jedną postacią .
MAM NADZIEJĘ, ŻE TO UDOWODNIŁAM W POPRZEDNIM POŚCIE I NIE BUDZI WĄTPLIWOŚCI
2. Ogólne Wprowadzenie do Mszału Rzymskiego 281 ( także KKK 1390) napisał(a): Ze względu na wymowę znaku Komunia święta nabiera pełniejszego wyrazu, gdy jest przyjmowana pod obiema postaciami. W tej bowiem formie ukazuje się w doskonalszym świetle znak Uczty eucharystycznej i jaśniej wyraża się wola dopełnienia nowego i wiecznego przymierza we Krwi Pana; jaśniej też uwydatnia się związek istniejący pomiędzy Ucztą eucharystyczną a ucztą eschatologiczną w królestwie Ojca
tak, jak napisał saxon- Jezus także udzielił uczniom Komunii pod dwoma postaciami, a potem taka forma Komunii była praktykowana aż do Średniowiecza
3.Wprowadzenie Komunii pod dwoma postaciami może być : a) spowodowane chęcią ożywienia kultu Eucharystii poprzez ukazanie wiernym wyraźniejszego symbolu, b) lub też skutkiem ożywienia kultu Eucharystii (bardziej prawdopodobne- nie wprowadza się jej wszędzie)
4. Nie jest to żadna nowość. Już teraz istnieją w Kościele grupy ludzi, którym wolno takiej Komunii udzielać.
5. "Pełniejsza" to stopień wyższy od przymiotnika "pełna" , a nie zaprzeczenie !!
|
N lut 20, 2005 15:57 |
|
 |
Konserwatysta
|
Ja wolę przyjmować Pana Jezusa pod postacią Hostii i nie uważam, że gdybym przyjął Go pod dwoma postaciami, to przyjąłby Go więcej. 
|
N lut 20, 2005 19:42 |
|
 |
saxon
|
Konserwatysta - tu nie pamiętnik - nie musisz się zwierzać
Czekam na odpowiedzi 
|
N lut 20, 2005 19:51 |
|
 |
Konserwatysta
|
saxon napisał(a): Konserwatysta - tu nie pamiętnik - nie musisz się zwierzać  Czekam na odpowiedzi 
Jakie? pamięć mam słabą, więc proszę o konkretne pytania. Czy mogę na to liczyć ?
|
N lut 20, 2005 20:16 |
|
 |
saxon
|
Odśwież ją sobie - są powyżej 
|
N lut 20, 2005 20:20 |
|
 |
ElaP
|
Nie wiem ,czy to co mi przyszło do głowy jest związane z tematem, ale co jest z Cudem Eucharystycznym w Lanciano? Gdzie zarówno chleb jak i wino zamieniły sie w prawdziwe Ciało i Krew Chrystusa.Co jest jeśli dobrze pamietam w dużym stopniu naukowo udowodnione.
_________________ Zycie to wielkie i wspaniale plotno, nanies na nie wszelka i mozliwa farbe jaka zdolasz.
(mi autor nieznany)
|
N lut 20, 2005 20:35 |
|
 |
Agniulka
|
Konserwatysta napisał(a): Cytuj: Ogólne Wprowadzenie do Mszału Rzymskiego 281 ( także KKK 1390) napisał: Ze względu na wymowę znaku Komunia święta nabiera pełniejszego wyrazu, gdy jest przyjmowana pod obiema postaciami.
Czyli do tej pory była niepełna? To potwierdza raczej to co powiedziałem wcześniej. 
Co było niepełne TA WYRAZA
To potwierdza tylko twoje problemy w kwestii czytania za zrozumieniem
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
N lut 20, 2005 20:53 |
|
 |
elka
|
prosze o rozmowy merytoryczne, a nie dogryzanie sobie nawzajem....
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
Ostatnio edytowano N lut 20, 2005 20:59 przez elka, łącznie edytowano 1 raz
|
N lut 20, 2005 20:58 |
|
 |
Konserwatysta
|
saxon napisał(a): Konserwatysta napisał(a): Skoro Pan jest obecny cały pod postacią Hostii, to po co wprowadzają Komunie św. pod dwoma postaciami? Skoro Pan jest obecny cały pod postacią Hostii to po co przemienił wino w Krew i powiedział "Bierzcie i pijcie oto Krew moja?"
To jest pytanie do Pana Jezusa. 
|
N lut 20, 2005 20:59 |
|
|
|