Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 8:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Przysiega malzenska 
Autor Wiadomość

Post Re: Przysiega malzenska
meritus napisał(a):

Z powyższego wynika, że małżeństwo ma charakter dozgonny, a nie wieczny... Szersze wyjaśnienie rozumienia "wieczności" małżeństwa w prawosławiu wydaje się wręcz konieczne.

Jestem reformowanym, nie prawosławnym (w konfesyjnym znaczeniu tego słowa), toteż za prawosławie wypowiadać się nie będę, ale zacytuję (mam nadzieję, że zbytnio nie łamię regulaminu) ks. Henryka Paprockiego, znanego prawosławnego duchownego i teologa:

ks. H. Paprocki napisał(a):

Czy Kościół prawosławny posługuje się pojęciem nierozerwalności małżeństwa?
Nie. Uważa natomiast, że małżeństwo zawiera się na całą wieczność, czyli że ma ono nie tylko doczesny wymiar. Prawosławie przyjmuje jednak, że ze względu na ułomność człowieka małżeństwo może nie być prawidłowo realizowane.( ...) W prawosławiu zdrada niszczy małżeństwo, bo podważa lub przekreśla miłość. Kościół może wtedy skonstatować ustanie łaski sakramentalnej. Małżeństwo przestało być małżeństwem chrześcijańskim – czyli związkiem opartym o łaskę Bożą i miłość dwojga ludzi. (.....)

Małżeństwo w prawosławiu jest rozumiane jako sakrament, który wprowadza do wiecznej radości. Katolicyzm akcentuje, że w życiu wiecznym małżeństwa nie będą istniały.
Nie będą istniały w sensie kontynuacji pożycia seksualnego. Jezus mówi wyraźnie, że „będą jak aniołowie w niebie. Ale to nie znaczy, że człowiek będzie pozbawiony pamięci. Trudno sobie wyobrazić, żeby istota psychofizyczna, która zmartwychwstała w swojej materii, została pozbawiona pamięci i nie rozpoznawała bliskich, a zwłaszcza żony czy męża.
Mówimy dziś o zbawieniu naszych dusz, ale pierwotne chrześcijaństwo było inaczej zorientowane, czego odbicie widzimy w Credo nicejsko-konstantynopolitańskim: „oczekuję wskrzeszenia umarłych i życia wiecznego w przyszłym świecie”. Dusza to pojęcie filozoficzne związane z dualizmem platońskim, jako forma organizująca materię. Ale dusza bez materii, bez ciała, jest rodzajem fantomu. Musi nastąpić zmartwychwstanie, ponieważ człowiek jest istotą psychofizyczną.

Całość tego ciekawego tekstu można przeczytać: Miłość większa niż przysięga

Jak sadzę ten tekst daje także odpowiedź na pytanie gynka, odnośnie przysięgi małżeńskiej. Treścią (materią) sakramentu małżeństwa w rzymskiej perspektywie nie tyle jest miłość jako taka, lecz podjęte wzajemnie zobowiązania osób zawierających małżeństwo odnośnie wzajemnego dobra i przyszłego potomstwa.
NB. w rzymskokatolickiej liturgii po Soborze watykańskim II nie ma już słów: "aż do śmierci" - jest tylko zobowiązanie "ómnibus diébus vitæ meæ").

N gru 26, 2010 19:55

Dlatego tak ważne są nauki przedmałżeńskie. Dzięki papieżowi zaostrzą się kryteria udzielania ślubu kościelnego. Wyczytałem gdzieś że przyszli małżonkowie powinni spodziewać większej liczby niewygodnych pytań, które będą zadawane przez kapłanów, np. wcześniejszych doświadczeń seksualnych, ilości partnerów, uzależnień, przebytych chorób wenerycznych. Sakramentalnego „tak” nie powiedzą sobie także osoby, które są narzeczonymi mniej niż rok i nie skończyły półrocznego kursu przedmałżeńskiego. Pozwolenia na ślub kościelny nie otrzymają także pary które spodziewają się dziecka.

Pn sty 31, 2011 17:15
Zobacz profil WWW
Moderator

gunnar - część Twoich postulatów z gruntu rzeczy są skazane na niepowodzenie. Przynajmniej do zmiany Kodeksu Prawa Kanonicznego, a na to się nie zapowiada.

(J 8, 32b)

Pn sty 31, 2011 17:44

ale to nie moje postulaty. wyczytałem na stronie tvn24 z tydzień temu

Pn sty 31, 2011 17:50
Zobacz profil WWW
Moderator

No to postulaty tvn24, są głupowate niestety.

(J 8, 32b)

Pn sty 31, 2011 18:06

No ja mam nadzieję, bo nie sądzę bazując na opinii osób zainteresowanych, jest to łagodnie rzec - zwykła farsa kompletnie opóźniona w stosunku do upływu czasu. Młodzi zakochani w przytłaczającej większości mają za nic zalecenia kapłaństwa i wręcz burzą się na myśl o dzieleniu się swoim życiem intymnym z osobami kompletnie do tego nieuprawnionymi i bez jakiegokolwiek doświadczenia własnego.

Pn sty 31, 2011 18:09
Zobacz profil WWW

Niestety, ale w pewnej kwestii kościół za bardzo wtrąca się do "związków". Sama nazwa "wolny związek" czy "konkubinat". jest to dla nich coś nie do pomyślenia... Owszem jeżeli kocham drugą osobę to chcę z nim spędzić resztę życia, nie dla papierka tylko dla siebie i powierzyć nas w opiece Bogu, a nie kościołowi jako instytucji.
Większość moich znajomych ma niestety podejście, że po co mi był ślub. Chcę w wierze wychować własne dzieci, powierzać się opiece Boga, a przede wszystkim mieć pewność że istnieje "siła wyższa" która nad nami czuwa bez względu na wszystko. Nie wstydzę się swojej wiary. Co to za małżeństwo po kościelnym wogóle nie praktykujące wiary? Bo co bo ludzie będą gadać???

Pn sty 31, 2011 19:51
Zobacz profil WWW

Ludzie boją się przede wszystkim ostracyzmu społecznego - właśnie tego co ludzie powiedzą. Jeżeli tyle sie mówi o wolnym wyborze nadanym przez Boga to z pełną świadomością, kiedy zdecyduję sie na dziecko - nie ochrzczę Go. Jeżeli dorośnie, zacznie samo postrzegać świat własnym umysłem, nie będe miał nic przeciwko, kiedy zdecyduje się spełnić ten katolicki sakrament-nawet sam je popre i dołożę starań aby mu w tym pomóc.

Pn sty 31, 2011 20:05
Zobacz profil WWW

Zapisałem sie na to forum ponieważ mam kilka wątpliwości co do praktyk kościoła katolickiego. Jednym z nich jest przycięga małżeńska. A konkretnie zdanie: " Tak mi dopomóż Bóg, w trójcy jedyny i wszyscy święci. Kim są wszyscy święci, że wymieniamy ich w przysiędze?

Wt lut 15, 2011 6:34
Moderator

Są naszymi orędownikami u Boga.
Jak wyznajesz w Credo: 'wierzę w... świętych obcowanie'.
I na tej podstawie prosisz ich o wstawiennictwo, by Ci, którzy już przeszli swoją drogę i jak się okazało, przeszli są wzorowo, pomagali nam żyjącym też żyć tak, by zakończyć ziemski bieg z niewiędnącym laurem chwały na skroniach.

(J 8, 32b)

Wt lut 15, 2011 9:13

Nie czytałem całego Pisma Świętego. Jedynie Ewangelię oraz większość listów i jedyny fragment, który znalazłem mówi że nie innej drogi do Boga jak tylko przez Jezusa. Więc po co zawracać sobie głowę świętymi jak wystarczy sie modlić do Jezusa, który rzekł "Proście a będzie wam dane, kołaczcie a otworzą wam"
Jakoś przez moje usta ciężko przechodzą słowa "świętych obcowanie" "i wszyscy święci" tak samo ciężko jak fragment pieści "ciesz sie świata cesarzowo". Ciekawe czy ta końcówka przysięgi małżeńskiej może być stuningowana.

Wt lut 15, 2011 18:25
Moderator

tommol napisał(a):
Ciekawe czy ta końcówka przysięgi małżeńskiej może być stuningowana.

Może.
Jeśli Kościół uzna, że należy zmienić słowa przysięgi, to może to uczynić.
Dopóki Kościół tego nie zrobi, nikt inny nie ma prawa.

A jeśli nie przemawia do Ciebie 'świętych obcowanie', to znaczy, że nie przemawia do Ciebie wiara Kościoła Katolickiego,a jeśli nie przemawia do Ciebie wiara Kościoła Katolickiego, to nie musisz zawierać małżeństwa w Kościele Katolickim. W USC nikt nie będzie od Ciebie oczekiwał, byś prosił o wstawiennictwo świętych.

(J 8, 32b)

Wt lut 15, 2011 18:48

No stanowczo nie przemawia do mnie w pełni wiara kościoła katolickiego. Już na przykładzie samych świętych i kultu Maryji. Z tym że ten kult można wykluczyć i kościoł się o tym nie dowie. Poza tym jestem człowiekiem wierzącym i dobrze jest należeć do pewnej wspólnoty. No i jeszcze w przyszłości będą dzieci. Więc chyba trzeba zaciśnąć zęby i jakoś przeżyć dwa razy przysięgi.

Wt lut 15, 2011 19:31

Dla mnie odpowiedz jest jasna.

Trzeba sobie odpowiedzieć czym dla katolików jest małżeństwo. Jest wspólnym wzrastaniem duchowym do Boga. Wzajemnym wspieraniem się w dojsciu do zbawienia. Zycie na ziemi dla katolika jest swoistym wygnaniem i testem stąd żaden katolik nie powinien przywiązywać się za mocno i do rzeczy światowych,tęsknić do relacji międzyludzkich, naszego chciejstwa i widzimisię. Najmocniej katolik powinien tęsknić do Boga. Miłosć małżeńska nigdy nie powinna zaćmić miłości do Boga, ona jest na pierwszym miejscu. Zycie na ziemi służy więc naszemu zbawieniu. PO śmierci małżonka najwiecej co możemy zrobić dla niego to modlitwy to one sprawiają najwięcej radości i pożytku zmarłym. Zamykanie się na świat po śmierci małżonka, izolowanie i zatapianie się w tęskocie jest według mnie obrazą dla Boga bo świadczy o braku miłości do niego,brakiem zaufania i staianiem innych rzeczy na pierwszym miejscu zamiast Boga. Bóg chce od ludzi aby na ziemi wypełniać jego wolę zatem w modlitwach codziennych powinniśmy modlić się o rozeznanie naszej drogi życiowej (drogi do zbawienia)i nie uciekać od żadnych możliwości;);).

Wt lut 15, 2011 19:55
Moderator

tommol napisał(a):
No stanowczo nie przemawia do mnie w pełni wiara kościoła katolickiego. Już na przykładzie samych świętych i kultu Maryji. Z tym że ten kult można wykluczyć i kościoł się o tym nie dowie. Poza tym jestem człowiekiem wierzącym i dobrze jest należeć do pewnej wspólnoty.

No to może lepiej do jakiejś wspólnoty protestanckiej?
Jakoś nie wyobrażam sobie, by uczestniczyć w czymś z czym się wewnętrznie nie zgadzam, zwłaszcza, że nie ma żadnego zewnętrznego przymusu.
A takie udawanie katolika, bo gdzieś trzeba być, jest nie dość, że dziecinne, to obraźliwe wobec katolików.

Warto pomyśleć nad swoim życiem i albo przyjąć rację danej wspólnoty, albo przejść do innej i czuć się dobrze.

(J 8, 32b)

Wt lut 15, 2011 21:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona