Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 20:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Chrzest dziecka... 
Autor Wiadomość

Ale gdyby, NIE DAJ BOŻE, rodzice umarli, to zgodnie z ich wolą musialbyś wychować dziecko po katolicku, a to wymaga Twojej wiary.
chciałbym pogadać z Tobą o tolerancji, ale moderator zaraz by to skasował---bo niezgodne z tematem :) 8)

Wt sie 16, 2005 10:27
Coz, w takim wypadku, sadze, ze jakos doszedlbym do sensownego pojecia. Wbrew pozorom moje poglady bardzo pokrywaja sie z katolickimi i chrzescianskimi. Jedyna roznica tkwi w obecnosci Boga w zyciu.

Jesli chcesz o tolerancji, zapraszam na PW, z checia porozmawiam.

Crosis

Wt sie 16, 2005 10:29

Coz, w takim wypadku, sadze, ze jakos doszedlbym do sensownego pojecia. Wbrew pozorom moje poglady bardzo pokrywaja sie z katolickimi i chrzescianskimi. Jedyna roznica tkwi w obecnosci Boga w zyciu

Dziecko musi widzieć Cię modlącego, żeby samo nauczyło się kontemplacji i modlitwy z wiarą.
No cóż mam nadzieję, że nie spadnie to na Ciebie. Bez urazy :)

Cytuj:
Jesli chcesz o tolerancji, zapraszam na PW, z checia porozmawiam.

Lepiej chyba temat założyć, ale dzisiaj już chyba nie będę pisał.
pozdro.

Wt sie 16, 2005 10:41

viewtopic.php?t=4754

Crosis

Wt sie 16, 2005 10:43

Post Re: Chrzest dziecka...
Cytuj:
Tutaj chodzi o wiarę opiekunów, dzięki której nawet osoba niepełnosprawna umysłowo dla której nie istnieje Chrystus - może otrzymać Łaskę.

a jeśli rodzice, którzy chrzczą swoje dziecko nie wierzą, to znaczy, że chrzest jest nieważny? bo Pan Bóg raczej nie działa jak automat...

Cytuj:
Jeśli dziecko nie zacznie wzrastać duchowo (dzięki Sakramentom) nigdy nie wybierze chrześcijańskiej drogi życia.

to jak w takim razie wytłumaczyć liczne nawrócenia ludzi w czasach apostolskich i współczesnych przed przyjęciem jakichkolwiek sakramentów?

Cytuj:
Aby mogła rozwijac się łaska chrztu, ważna jest pomoc rodziców. Na tym polega także rola rodziców chrzestnych, którzy powinni być głeboko wierzący (...).

jakby tak było w rzeczywistości, to faktycznie, byłoby dużo prościej i ładniej. ale najczęściej jest niestety tak, że chrzest jest traktowany jako tradycja, a później dziecko żyje sobie jak chce. a to jest chyba zbyt ważny sakrament, żeby się nim w taki sposób 'bawić'.

na skałę zbyt dla mnie wysoką
wprowadź mnie

Pn sty 31, 2011 13:13

Post Re: Chrzest dziecka...
Crosis tak naparwde to według zasad nie mogłeś zostać ojcem chrzestnym jako niewierzący....Rodzicie chrzestni mają być wierzący i praktykujący, nawet jesli rodzice dziecka nie praktykują.

Pn sty 31, 2011 15:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3