Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 26, 2025 13:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Chodzić do spowiedzi mimo braku poprawy???? 
Autor Wiadomość

Post Dlaczego tak jest w spowiedzi????
Nie wiem czemu ale nie potrafie poradzić sobie z grzechami...Myślę że ta moja spowiedź robi się monotonna,zawsze prawie te same grzechy,nie wiem czemu nie robię z nimi nic...jak to zmienić,jak poradzeić sobie z tym????proszę pomóżcie.... :(

Cz kwi 13, 2006 21:42

Post Re: Dlaczego tak jest w spowiedzi????
Dawid416 napisał(a):
Nie wiem czemu ale nie potrafie poradzić sobie z grzechami...Myślę że ta moja spowiedź robi się monotonna,zawsze prawie te same grzechy,nie wiem czemu nie robię z nimi nic...jak to zmienić,jak poradzeić sobie z tym????proszę pomóżcie.... :(

Możesz skończyc w nerwicy. Moze zaakceptuj je i przestań uważać, że są grzechami ?

So kwi 15, 2006 11:48

Jonathan Sarkos wiem, że czasem trudno jest zaakceptować rzeczywistość spowiedzi św. i dla Ciebie pewnie jest to "rytułał" niepojęty i masz do tego prawo. Jednak proszę jeśli coś jest grzechem to nie próbuj przekonać, że tak nie jest... :?

Użytkownik rzadko obecny na forum.

So kwi 15, 2006 13:59

A jaki cel, Jonathanie Sarkosie, miałaby mieć spowiedź, jeśli człowiek po prostu nie mówiłby o grzechach... które po prostu przestał uważać za grzechy :?: Na tej zasadzie pewnego pięknego dnia można dojśc do wniosku - jestem bez grzechu (bo wszystkie grzechy, z którymi sobie nie radziłem, uznałem że nie są grzechami).

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

So kwi 15, 2006 14:00
Zobacz profil WWW

Po pewnym okresie czasu myślę, że "fajnie" było kiedyś mieć takiego typu dylamty czy chodzić do spowiedzi z grzechami, które często lub cały czas popełnialiśmy, np. nałogowo...
A co zrobić, gdy kilku miesięcy się nie chodzi do spowiedzi i ma się świadomość, że źle się robi, a tego nie żałuje??? Do tego się jeszcze odchodzi od wiary i Boga???

Pt lis 28, 2008 20:19

to się nazywa działanie nałogu... poddanie się, utrata nadziei, poczucie przegrania próby... tak zwycięża diabeł

N lis 30, 2008 16:41

Dawid416 napisał(a):

Co robić? Może dziękować Bogu że sa tylko te same? Może to własnie dzięki Jego łasce nie ma ich za każdym razem więcej?

N lis 30, 2008 21:39

A co zrobić, gdy kilku miesięcy się nie chodzi do spowiedzi i ma się świadomość, że źle się robi, a tego nie żałuje??? Do tego się jeszcze odchodzi od wiary i Boga???

Nie żałujesz pewnie dlatego, bo się w pewnym sensie do tego grzechu przyzwyczaiłeś, stał się codziennością, "normą", stanem podstawowym. Ale wyrwij się z tego! Niech normą będzie działanie dobre, a nie złe. Niech próg będzie wyżej, a nie tak nisko!

Co zrobić... to proste: pójść do spowiedzi! Skoro wiesz, że źle, że to robisz, to żałuj za to. Myślę, że to nie musi być koniecznie zawsze jakiś emocjonalny żal - wystarczy "wiem, że źle zrobiłem. nie potrafię w tej chwili poczuć żalu emocjonalnego, ale nie chcę tego już więcej robić - grzeszyć przeciwko Tobie, Panie. przepraszam, wybacz mi." - taki żal intelektualny też może być.

Czy pójście do spowiedzi jest aż tak dużym, zbyt dużym wysiłkiem? Pomyśl ile od tego zależy! I to Ty o tym decydujesz, Ty!

Polecam każdemu mającemu problemy ze spowiedzią lub mszą:
"Przewodnik dla zniechęconych
spowiedzią i Mszą Świętą" online
http://mateusz.pl/ksiazki/pdzsims/

N lis 30, 2008 22:43
Zobacz profil WWW

to proste: pójść do spowiedzi!

To nie jest proste, a do tego trudne.
Z żalem to już sama nie wiem jak jest.
Jednego dnia wydaje mi się, że jest, drugiego, że absolutnie go nie ma...
Zagmatwane to.

Dalej
jumik napisał(a):
Czy pójście do spowiedzi jest aż tak dużym, zbyt dużym wysiłkiem?

Wysiłek, wysiłkiem, ale strach jest. Nie jest niczym przyjemnym mówić o swoich słabościach - "czarnych stronach" swojego życia.

N gru 07, 2008 20:33

Dawid416 napisał(a):

Mam to samo, piszesz o "jakimś" męczącym grzechu nałogowym, pewnie też taki sam jak mój...

Wt gru 16, 2008 12:26

Jeśli chodzi o żal za grzech... czy żałujesz? Nie chodzi mi tutaj o żal jakiś emocjonalny, bo on (przynajmniej tak myślę) nie jest absolutnie konieczny (choć jest naturalny). może być też ten intelektualny: "Nie potrafię z siebie wydać emocji pełnych żalu, ale ufam Tobie Boże i wiem, że chcesz dla mnie dobrze. Żałuję, bo wiem, że wykroczyłem przeciwko Twojemu przykazaniu.".

Nie daj się zwieźć szatanowi mówiącemu, że skoro nie ma w Tobie emocji charakterystycznych dla żalu, to nie ma też i wybaczenia! To nieprawda! Niech Twój żal będzie chociażby wiedzą, że wykroczyłeś przeciwko Bożym przykazaniom i niech przynajmniej na tym się podeprze - niekoniecznie na emocjach.

Powiedz o tym wszystkim księdzu - że rozumiesz, że to złe i w tym sensie żałujesz, ale trudno Ci się zdobyć na emocje charakterystyczne dla żalu. Ale nie chcesz tego robić więcej - grzeszyć.

Wiem, wiem, że może być trudne pójście do spowiedzi, ale to jest konieczne! Tak jak lek może byc gorzki, tak wyznanie swoich "czarnych stron" może być trudne i nieprzyjemne, ale jest konieczne! I jak osoby chcące być dojrzałe, musimy wziąć ten lek, nawet jeśli jest gorzki - bo nas wyleczy.

Wt gru 16, 2008 12:41
Zobacz profil WWW

a może takie pytanie, czy chodzić do spowiedzi z świadomością że nic się nie zmieni? bez braku chęci poprawy...

pytanie stąd, że często jestem zmuszana przez rodzinę .. :/

na obecną chwilę mam dość i chyba nie pójdę do spowiedzi a do komuni owszem, dla spokoju.. :(

Śr gru 17, 2008 22:38
a może takie pytanie, czy chodzić do spowiedzi z świadomością że nic się nie zmieni? bez braku chęci poprawy...

pytanie stąd, że często jestem zmuszana przez rodzinę .. :/

Spowiedź z przymusu nie ma sensu.
Ale czym innym jest świadomość, że znowu możemy upaść, a czym innym brak chęci poprawy. Brak tego drugiego warunku czyni spowiedź nieważną.

Śr gru 17, 2008 23:45

na obecną chwilę mam dość i chyba nie pójdę do spowiedzi a do komuni owszem, dla spokoju.. :(

No cóż, może spokój od rodziny takie postępowanie ci zapewni, ale spokoju sumienia w ten sposób nie znajdziesz. Odpowiedz sobie o który spokój bardziej ci chodzi??

Cz gru 18, 2008 8:25

(...) ale spokoju sumienia w ten sposób nie znajdziesz.
A tego - nie wiemy. Spowiedź jest sakramentem. To bezpośrednie spotkanie z Bogiem. Czy nie wchodzimy w Jego kompetencje, osadzając?

Cz gru 18, 2008 8:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona