Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 3:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 156 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona
 Jedzenie mięsa w piątek - grzechem? 
Autor Wiadomość

Post Re: Jedzenie mięsa w piątek - grzechem?
Spis diecezji, w których udzielono dyspensy na tegoroczny sylwester jest tutaj:
http://info.wiara.pl/doc/687559.Post-sylwestrowy

Zajrzyj, zobacz, zapamiętaj ->
1) http://spotkania.wiara.pl/Chat
2) http://blog.wiara.pl/aprylka
3) http://picasaweb.google.com/aprylka

Cz gru 30, 2010 12:11
Zobacz profil WWW

mnie generalnie trochę dziwi to niejedzenie mięsa. ktoś nie je mięsa, a za chwile idzie i opycha się słodyczami - to jest post?
ja mam mieszane uczucia co do piątkowego postu. nie wiem, czy dobrze robię, czy źle, ale na ogół go nie przestrzegam. akurat w ten dzień zwykle jem na mieście i ciężko o coś bez mięsa w barze fast-food, a i u mnie w domu nikt nie pości. dlatego moim piątkowym postem jest zwykle niejedzenie słodyczy - to chyba odmówienie sobie większej przyjemności niż zjedzenie kotleta czy kanapki z szynką.

na skałę zbyt dla mnie wysoką
wprowadź mnie

Cz gru 30, 2010 14:11

mnie generalnie trochę dziwi to niejedzenie mięsa. ktoś nie je mięsa, a za chwile idzie i opycha się słodyczami - to jest post?
Dokładnie tak samo uważam. Mięso było w czasach starożytnych rarytasem (owoce były czasami łatwiej dostępne), i chyba stąd należy rozumieć sprawę postu od pokarmów mięsnych: mięsa trudniej było sobie odmówić, bo było rzadziej spotykane, bardziej wartościowe.

Wydaje mi się, że jeśli post ma być dobrowolnie podejmowanym wyrzeczeniem - każdy powinien zrezygnować w takim dniu z tego, co najbardziej lubi (jak ktoś jest wegetarianinem - to co dla niego za wyrzeczenie, że - jak każdego dnia - nie zje mięsa?).

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz gru 30, 2010 16:12
Zobacz profil WWW
Moderator

Post Re:
ToMu napisał(a):
Wydaje mi się, że jeśli post ma być dobrowolnie podejmowanym wyrzeczeniem - każdy powinien zrezygnować w takim dniu z tego, co najbardziej lubi (jak ktoś jest wegetarianinem - to co dla niego za wyrzeczenie, że - jak każdego dnia - nie zje mięsa?).

Owszem słusznie Ci się wydaje, ale to nie zmienia faktu, że oprócz tego dobrowolnego postanowienia (np. niejedzenia słodyczy) musi być zachowany przepis mówiący o niejedzeniu mięsa. Bo to prawo, które jest, jest tylko takim minimum, przyczynkiem, czymś co ma skłonić do refleksji nad charakterem tego dnia, a nie jego absolutnym wypełnieniem.

(J 8, 32b)

Cz gru 30, 2010 18:02

Ale mowicie o poscie w piatki czy w calym roku? A co z piatkami wielkopostnymi? Czy spozywaie miesa w piatek w Wielki Post jest grzechem?

Wt mar 22, 2011 12:07

wiosenka26 napisał(a):
Ale mowicie o poscie w piatki czy w calym roku?
A co z piatkami wielkopostnymi?
Tak jak ze wszystkimi innymi piątkami.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt mar 22, 2011 12:09

W takim razie co powiecie na fragment I LISTU DO TYMOTEUSZA:

PRZESTROGA PRZED BŁĘDNYMI NAUKAMI
" Duch zaś otwarcie mówi, że w czasach ostatnich niektórzy odpadną od wiary, skłaniając się ku duchom zwodniczym i ku naukom demonów. 2 [Stanie się to] przez takich, którzy obłudnie kłamią, mają własne sumienie napiętnowane. 3 Zabraniają oni wchodzić w związki małżeńskie, [nakazują] powstrzymywać się od pokarmów, które Bóg stworzył, aby je przyjmowali z dziękczynieniem wierzący i ci, którzy poznali prawdę. 4 Ponieważ wszystko, co Bóg stworzył, jest dobre, i niczego, co jest spożywane z dziękczynieniem, nie należy odrzucać. 5 Staje się bowiem poświęcone przez słowo Boże i przez modlitwę. 6 Przedkładając to braciom, będziesz dobrym sługą Chrystusa Jezusa, karmionym słowami wiary i dobrej nauki, za którą poszedłeś. 7 Odrzucaj natomiast światowe i babskie baśnie! Sam zaś ćwicz się w pobożności! "

i co powiecie na to ? ten fragment wyraźnie mówi , że zabranianie spożywania pokarmów (jakichkolwiek) jest obłudą !

Cz kwi 07, 2011 11:29

KasiuN, nie należy dokonywać nadinterpretacji, takich jakich dokonałaś dodając te swoje "(jakichkolwiek)". Trudno w tym fragmencie dopatrywać się jakiś przeciwwskazań dla postu, czy dla jednodniowej wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych. Poza tym warto zmienić podejście do swego funkcjonowania w Kościele. Odejdź od narzucanego ci przez szatana obrazu Kościoła zakazów (szatan już w Raju wyolbrzymiał zakaz, otwarcie Ewie kłamiąc, że Bóg zabronił jeść ze wszystkich drzew w ogrodzie). Dla chrześcijanina czymś wg. mnie nienormalnymi byłoby, gdybyśmy wspominając Mękę naszego Zbawiciela w piątek, nie podjmowali pokuty. Więc nie jest to raczej kwestia zakazu, lecz potrzeby serca, uczczenia naszego Zbawiciela.

Zresztą sam Chrystus mówił, że gdy zabiorą im (uczniom) Pana, wtedy, w ów dzień, będą pościć (Mk 2,20).

Pt kwi 08, 2011 8:23

ja bym rozumiała ten fragment który zacytowała Kasia nie jako "post=obłuda" (bo w wielu innych miejscach Ewangelia zachęca do postu) tylko przeciwko uważaniu pokarmów za nieczyste, pamiętajcie że u Zydów było to obwarowane licznymi przepisami, ortodoksyjny Zyd do dziś nie zje czegoś co nie jest "koszerne" . Chrystus każe przyjmować pokarm jako dar Boga, dziękować za niego i nie wybrzydzać:) A równocześnie post, czyli dobrowolne okresowe powstrzymanie się od danego pokarmu jest jak najbardziej zgodny w Ewangelią ("wy , kiedy pościcie, nie bądźcie jak obłudnicy.." )

Pt kwi 08, 2011 8:41

a który fragment Nowego Testamentu wyraźnie mówi : "nie jedz mięsa w piątek" ? czytam i czytam - i znaleźć nie mogę; post ma znaczenie wg mnie inne, aniżeli nie spożywanie pokarmów mięsnych (...) nie jest to przykazanie boskie, ale kościelne... a wyraźnie jest napisane: "sprawdzajcie".

N kwi 10, 2011 14:03

Jest też napisane, żeby odrzucac "babskie baśnie", Kasiu ;-).

N kwi 10, 2011 14:22
Zobacz profil WWW
KasiaN napisał(a):
a który fragment Nowego Testamentu wyraźnie mówi : "nie jedz mięsa w piątek" ?
Niby jak to sobie wyobrażasz: Zaprawdę, zaprawdę powiadam wam, nadchodzi godzina, kiedy to w każdy piątek ludzie czcić będą moją mękę, jaką poniosę dla zbawienia świata, poszcząc od mięsa ...nic takiego nie znajdziesz.

Jednakowoż, w Ewangelii Mateusza i Marka spotkamy dwie znamienne wypowiedzi Chrystusa:
    Wtedy podeszli do Niego uczniowie Jana i zapytali: Dlaczego my i faryzeusze dużo pościmy, Twoi zaś uczniowie nie poszczą? Jezus im rzekł: Czy goście weselni mogą się smucić, dopóki pan młody jest z nimi? Lecz przyjdzie czas, kiedy zabiorą im pana młodego, a wtedy będą pościć.
    [Mt 9,14n]
    Uczniowie Jana i faryzeusze mieli właśnie post. Przyszli więc do Niego i pytali: Dlaczego uczniowie Jana i uczniowie faryzeuszów poszczą, a Twoi uczniowie nie poszczą? Jezus im odpowiedział: Czy goście weselni mogą pościć, dopóki pan młody jest z nimi? Nie mogą pościć, jak długo pana młodego majką u siebie. Lecz przyjdzie czas, kiedy zabiorą im pana młodego, a wtedy, w ów dzień, będą pościć.
    [Mk 2,18-20]
Otóż post piątkowy jest właśnie takim postem. Obowiązuje wśród ludzi, którzy czują się szczególnie związani z tym właśnie wydarzeniem, jakim była męka naszego Pana. Podobnie zresztą noszenie czarnej opaski na rękawie, jako znaku żałoby po bliskim, nie jest obowiązkiem wszystkich, tylko tych, dla których był on krewnym. Post piątkowy jest właśnie taką opaską, którą zakładają katolicy, aby słowami św. Pawła "dopełniać braki udręk Chrystusa dla dobra Jego Ciała, którym jest Kościół" [Kol 1,24].

Post piątkowy jest obecnie postem rytualnym. Kiedyś mięso zwierząt lądowych było trudno dostępne, chleb był grubo mielony (często z kawałkami żaren w środku), a ryby były powszechnymi i łatwo dostępnymi mieszkańcami czystych wód. Jeszcze w XIX w. gosposie najmujące się do pracy w stolicy Francji, zastrzegały, że łososia mogą dostawać do jedzenia najwyżej dwa dni w tygodniu, a w pozostałe będzie to mięso.

Dzisiaj "postna" kanapka ze zdrowego pełnoziarnistego pieczywa, posmarowana wysokiej jakości masłem, z kawałkiem łososia jest dużo bardziej zdrowa i kosztowniejsza od "dmuchanej" bułki z chemicznie czystej mąki z dodatkiem środków spulchniających (i innych paskudztw) oraz kawałka kurczaka z przemysłowej hodowli, nafaszerowanego hormonami i antybiotykami, w panierce nasączonej tłuszczem, w którym poprzednio smażono frytki...

N kwi 10, 2011 15:32

A mnie wydaja się dziwne te wszystkie pytania. Kiedyś na spotkaniu z pracy , w piątek był girl i wpadł ksiądz i stwierdził że nam da dyspenzę. Wyglądało na to, że sam ma ochotę na karkówkę i piwko. Wydaje mi się , że jedni mogą a inni nie, jedni pozwolą inni zabronią i tak to wygląda.

Pn kwi 11, 2011 12:55
Raz czy dwa wysłałem swoje latorośle do proboszcza, żeby udzielił im dyspensy na piątkową dyskotekę. Zawsze było to dobrze przyjmowane, aż zmienił się proboszcz. Kiedy wysłałem towarzystwo z prośbą o dyspensę, odesłał je do mnie, mówiąc, że jako rodzic mam prawo dyspensowania swoich dzieci od postu piątkowego... Więc udzieliłem im dyspensy stałej.

Pn kwi 11, 2011 16:53
Moderator

Cawilian napisał(a):
Kiedy wysłałem towarzystwo z prośbą o dyspensę, odesłał je do mnie, mówiąc, że jako rodzic mam prawo dyspensowania swoich dzieci od postu piątkowego... Więc udzieliłem im dyspensy stałej.

Ciekawy proboszcz...

A przykro się robi, gdy się czyta o takich przypadkach.

(J 8, 32b)

Pn kwi 11, 2011 16:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 156 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona