Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 nieobecność na mszy = nie grzech? 
Autor Wiadomość

Post Re: nieobecność na mszy = nie grzech?
Odgrzewam temat, bo właśnie dzięki niemu trafiłam na to forum i chciałabym wtrącić swoje trzy grosze.
Parę dni temu dopadło mnie większe przeziębienie, co nie zdarza się zbyt często. Złożyło się tak, że zachorowałam dokładnie przed Uroczystością Objawienia Pańskiego. Stanęłam przed dylematem - iść do kościoła (wszak przeziębienie to nie choroba obłożna, a 6 stycznia jest dniem nakazanym) czy nie iść? Nie poszłam. Nie poszłam również w pierwszy piątek (a normalnie to praktykuję) oraz w dzisiejszą niedzielę. Zadecydowały o tym rozmowy z moimi bliskimi, którzy znają mnie, mój stosunek do Eucharystii oraz troszczą się o moje zdrowie. Zadecydowała o tym także (a może głównie?) refleksja, że po pierwsze Bóg przecież wie, z jakiego powodu opuszczam te Msze, a po drugie - czyż katolik nie ma obowiązku dbania o zdrowie swoje i innych? :)
Na koniec chciałam jeszcze polecić innym rozwiązanie, które dziś zastosowałam.. jako że nie mogłam uczestniczyć w pełni we Mszy Świętej, a brakowało mi jej, postanowiłam obejrzeć ją w Internecie, szczęśliwie trafiłam na stronę, gdzie transmisje odbywają się na żywo, wystarczy jedynie sprawdzić, o której sprawowane są Msze Święte: http://lublin.scj.pl/cms/component/opti ... Itemid,12/ - może komuś kiedyś się przyda :) .

N sty 09, 2011 22:52

jeśli na przykład ktoś nie był w niedzielę na mszy z powodów zdrowotnych to czy to grzech?
czy można normalnie przyjąć komunię w następną niedzielę?? czy należy się wyspowiadać???

N mar 13, 2011 18:43
Moderator

Nie jest to grzech.
Nie trzeba się z tego spowiadać i można przyjąć Komunię (o ile z innego powodu nie utraci się łaski uświęcającej).

(J 8, 32b)

N mar 13, 2011 19:13

ok. dziękuję za info :)

N mar 13, 2011 21:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4