Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N wrz 14, 2025 7:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 KOnfesjonał 
Autor Wiadomość
Post Re: KOnfesjonał
Spytaj Autora tekstu- ja mu wierzę :) Namiary b. łatwo znajdziesz w sieci :)

A doczekanie do końca spowiedzi/upewnienie się, czy ksiądz wypowiedział formułę rozgrzeszenia, jeśli ktoś niedosłyszy, należy do penitenta.

Cz sty 28, 2010 15:06
Moderator

Post Re: KOnfesjonał
Jak już poprosił przedmówca tak i ja poproszę o przepis, który o tym mówi. Zapewniam, że Kodeks Prawa Kanonicznego takiego zapisu nie zawiera, tak samo i Obrzęd pokuty nie posiada takiego nakazu.

Zatem: kapłan nie musi widzieć penitenta.

P.S. Pomijam fakt, gdy wielokrotnie kapłan podczas udzielania mi rozgrzeszenia patrzył bądź przed siebie, bądź miał w ogóle zamknięte oczy... I co? Chcesz mi powiedzieć, że przez to mnie nie rozgrzeszył? ;(

(J 8, 32b)

Śr lut 03, 2010 16:46

Post Re: Konfesjonał
Warunkiem ważności rozgrzeszenia jest moralna obecność penitenta, natomiast jakimi zmysłami zostanie ona zarejestrowana, to rzecz drugorzędna. Fragment „... nie widząc osoby spowiadającej się...” należy rozumieć moralnie, nie materialnie. Nie sądzę, by o. Rafał negował ważność wszystkich rozgrzeszeń do lat 70-tych XX wieku, kiedy to rytuał zakazywał kapłanom kierowania wzroku na penitenta, zwłaszcza w momencie rozgrzeszenia.

Wt mar 02, 2010 12:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4